BAKAN AKDAĞ, BİNBİR GECE’YE TEPKİ VERDİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir televizyon kanalında yayınlanan ve lösemi hastası çocuğunu tedavi ettirmek için patronunun ahlaksız teklifine maruz kalan kadının yaşadığı dramı anlatan "Binbir Gece" isimli diziyi eleştirdi.
SSK'lı olan lösemi hastalarının tedavilerinin devlet tarafından karşılandığını hatırlatan Akdağ, "Dizide yansıtılanlar hem annelere, hem sağlık sistemine hem de patronlara büyük haksızlıktır" dedi.
OLAYLAR HAYAL ÜRÜNÜ
Akdağ, dizideki olayların hayal ürünü olduğunu öne sürerek, "Binbir Gece Masalı" ifadesini kullandı. Türkiye'deki hekim sayısının yetersiz olduğunu tekrarlayan Akdağ, sayının böyle gitmesi halinde 20 yıl sonra kimsenin sağlık hizmeti alamayacağı tehlikesine dikkati çekti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, makamında sağlık muhabirlerini kabul ederek, çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi. Aile hekimliği kavramının Türkiye için bir kazanç olduğunu söyleyen Akdağ, bu sayede hastaların daha rahat ve hızlı şekilde kontrol edilebildiklerini kaydetti.
100 BİN DOKTORA DAHA İHTİYAÇ VAR
"Türkiye'de 100 bin doktor varsa, bir 100 bin doktora daha ihtiyacımız var" diyen Bakan Akdağ, sık sık "Hekim fazlası var" iddiasını ortaya atan Türk Tabipleri Birliği'ni hedef aldı. Akdağ, şöyle devam etti:
"5-10 sene önce insanlar yılda 2-3 defa doktora giderlerdi. Bu sayı günümüzde 5'e yükseldi. Şimdi hekim sorunu ucu ucuna çözülüyor diyelim, ama 10 sene sonra ne olacak? Eğer hekim sayısı artırılmazsa 10 sene sonra muayene olacak hekim bulamayacaksınız. Çok sayıda işsiz gencimiz var. Biz bunları alsak doktor olarak yetiştirsek, hemşire olarak eğitsek, yabancı dil öğretsek kötü mü olur? Bu sorunu kim çözecek? Elbette YÖK çözecek. YÖK Başkanı ile iki kez telefonla görüştüm. Konuyu rektörler toplantısı ve diğer platformlarda dile getirdim. YÖK Başkanı'nı yemeğe davet ettim, geleceğini söyledi ama bu gerçekleşmedi. Meselenin tartışılır yanı yok, hekim sayımız yetersiz. TTB bunda neden ısrar ediyor anlamıyorum. Bu durum çalışan hekimler için de sıkıntı doğuruyor. Günde 20-30 hastaya bakması gereken bir doktor 100'ü aşkın hastaya bakıyor. Bu olacak iş mi?".
SAĞLIKTA İŞSİZLİK SORUNU YOK
Sağlık çalışanlarının artık işsizlik gibi bir problemlerinin bulunmadığını belirten Akdağ, "Sadece eş durumundan dolayı sorun yaşadığımız kişiler var. Herkes bize gelip 'eşim Ankara'da-İzmir'de ya da Muğla'da' diye tayin yaptırmak istiyor, ama bu imkansız. Sözleşme imzalarken o sözleşmenin kurallarına uymak gerekir. Ayrıca hiç kimse gelip 'Eşim Ağrı'da-Giresun'da tayinimi oraya yapın' demiyor nedense" şeklinde konuştu. Akdağ, bazı ilçelerde sağlık personelinin kalacağı ev bile bulunamadığını belirterek, güvenliği olmayan, kalacak yeri bulunmayan yerlere kimsenin gitmek istemeyeceğini, bu nedenle özellikle gidilmek istenmeyen bölgeleri cazip hale getirmek gerektiğini kaydetti. Akdağ, Buralara sadece lojman yapmanın yeterli olmayacağını TOKİ'ye kişinin standartlarını karşılayabilecek ev yaptırılarak sorunun çözülebileceğini bildirdi. Akdağ, bir gazetecinin sorusu üzerine, "Binbir Gece" isimli dizide lösemi hastası çocuğunun hayatını kurtarmak için, patronunun ahlaksız teklifini kabul eden kadın portresinin hem annelere, hem sağlık sistemine, hem de patronlara büyük haksızlık olduğunu söyledi. SSK'sı olan her vatandaşın lösemi tedavisinin, yurt dışında yapılması gerekse bile devlet tarafından üstlenildiğini belirten Akdağ, lösemi tedavisinde ilik naklinin çok nadir görülen bir durum olduğunu bildirdi. Akdağ, "Dizide, böyle bir şey çok yaygınmış gibi gösteriyorlar. Oysa böyle bir şey yok. Bu, kadının statüsünü yanlış göstermek bakımından da önemli" değerlendirmesinde bulundu.