SİGARA VE İÇKİ BAĞIMLILIĞI ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPAN YRD. DOÇ. DR. DEMİR: ''
“SİGARA İÇEN GENÇLER EBEVEYNLERİNİ TAKLİT EDİYOR”
Ebeveynin madde bağımlısı olmasının ailedeki çocuklar üzerinde büyük etkisi olduğu bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Özcan Demir, yaptığı açıklamada, sigara bağımlısı olan gençlerin yüzde 58,9'unun annesinin de sigara bağımlısı, alkol kullanan annelerin çocuklarında içki içme oranının da yüzde 41,2 olduğunu söyledi.
Nilüfer Özcan Demir, Prof. Dr. Demet Ulusoy ve Doç. Dr. Aylin Baran ile birlikte 2002-2004 yılları arasında 726 genç üzerinde bir araştırma yaptıklarını, araştırmanın ''Ailedeki Madde Bağımlılığının Ergenin Sapmış Davranışlara Yönelmesindeki Etkisi '' başlığı ile Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Dergisi'nde yayımlandığını ifade etti.
Demir, araştırmayı son yıllarda artış gösteren sigara, alkol, uyuşturucu gibi madde bağımlılığının özellikle gençlerde depresyon, intihar düşüncesi ve sapmış davranışların oluşumunda etkili olduğunu ortaya koymak amacıyla yaptıklarını kaydetti.
''AİLE, MODEL TEŞKİL EDİYOR''
Gençlerin ailelerinde ve yakın çevresinde görülen madde bağımlılığı ile parçalanmış aileler, şiddet, intihar düşüncesi ve sapkın davranışlar arasında güçlü ilişki bulunduğunu dile getiren Demir, yaptıkları araştırmada, sigara bağımlısı olan gençlerin yüzde 58,9'unun annesinin de sigara bağımlısı olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Demir, bunun çocuğun anneyi model almasının bir sonucu olduğunu ifade etti.
Annesi alkol bağımlısı olan gençlerin yüzde 41,2'sinin de alkol bağımlısı olduğunu söyleyen Demir, annesi alkol bağımlısı olmayan gençlerdeki alkol bağımlılığı oranının ise sadece yüzde 14,8 olduğuna işaret etti.
Araştırmada, uyuşturucu bağımlısı olan gençlerin yüzde 17,9'unun annesinin de uyuşturucu bağımlısı olduğu sonucuna vardıklarını anlatan Demir, uyuşturucu bağımlısı olan gençlerin yüzde 32,1'inin babasının da alkol bağımlısı olduğunu kaydetti.
''SEVİLEN BİR ÇOCUK OLARAK GÖRMÜYOR...''
Kardeşi uyuşturucu madde bağımlısı olan gençlerin yüzde 50'sinin kardeşinin de uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu söyleyen Demir, yine kardeşi uyuşturucu madde bağımlısı olan gençlerin yüzde 87,5'inin sigara içtiğini belirtti. Demir, yakın akrabası uyuşturucu madde bağımlısı olan gençlerin yüzde 60'ının alkol bağımlısı olduğunu ifade etti.
Nilüfer Özcan Demir, yaptıkları araştırmada uyuşturucu madde bağımlısı gençlerin yüzde 34,5'inin, sigara bağımlısı gençlerin de yüzde 20,4'ünün, parçalanmış aileden geldiğini tespit ettiklerini; sorunlu aile atmosferinin, gençlerin madde bağımlısı olmalarında önemli bir yeri olduğunu vurguladı.
Bu tür sorunlu ailelerde aile içi iletişimin olmadığını, çatışmaların yoğun yaşandığını, ilgisiz, baskıcı-otoriter çocuk bakım tarzının egemen olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Demir, ''Özellikle ebeveyni uyuşturucu madde bağımlısı olan gençlerin, kendini sevilen ve istenilen bir çocuk olarak görmediğini, şiddete maruz kaldığını, ailenin çözülerek parçalandığını belirledik'' diye konuştu.