SSK’DA ETKİN DENETİM DÖNEMİ
SSK İl Müdürü Hulusi Bumin kayıt dış istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında denetimlere ağırlık verdiklerin belirterek, Erzurum’daki kayıt dışılığın nedenleri ile ilgili olarak ERZURUM gazetesine özel açıklamalarda bulundu.
SSK İl Müdürü Hulusi Bumin kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında denetimlere ağırlık verdiklerini belirterek, Erzurum’daki SSKlı sayısının artırmaya yönelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
ERZURUMDA KAYITDIŞI İSİTHDAM SORUNU
2005 yılı sonu itibariyle Erzurum7da 40 bin olan SSKlı sayısını 2005 yılı içerisinde 45 bine çıkarmayı hedeflediklerini ve 2006 yılı sonu itibariyle 43 bine çıktığını hatırlatan Bumin, “ İlimizden geçmekte olan doğalgaz boru hattını gerçekleştiren BOTAŞ 5 yıl süreyle ilimiz ve çevresinde sürdürdüğü faaliyetini tamamlayarak işyerlerinin kapatmıştır. Bu işyerlerinde ana firmanın 2 bin 172, taşeronların bin 943, yan firmalarının 232 olmak üzere toplam kayıtlı 4 bin 327 işçisinin çıkışı verilmiştir. Konutların doğalgaz kullanımına geçişi ile birlikte 500 civarında kaloriferci sigortalanın çıkış işlemi yapılmıştır. Kamu’da emekliye ayrılan 500 e yakın sigortalanın yerine yeni işçi alınmamıştır. İlimizde 2005 yılında devam etmekte olan çok sayıda işçi çalıştıran Çimento fabrikasının montaj inşaattı karayollarının bölünmüş yollar inşaatları, Erzurum içme suyu inşaatı , hava alanı inşaatı yine devlet tarafından yaptırılmakta olan konut inşaatlarının 2005 yılı sonu itibariyle bitirilmiş olmasından dolayı büyük çapta işçi çıkışları olmuştur. Yukarıda ana sebepler olarak açıklanan işçi çıkışlarında 2005 yılı sonu 2006 yılı başı itibariyle 7 bin civarında işçi çıkışı verilmiştir. 2006 yılı içerisinde çok az ihaleli iş devam etmiş, 300 işçi ile yeni bir hastane inşaatı 250 işçi çalıştıran özel bir hastanenin faaliyete geçmesi ile az da olsa istihdamda bir artış sağlanmıştır. İlimizde ekonomik olumsuzluklara rağmen sigortalı sayısında azda olsa artış sağlanmış olması kayıt dışılık ile mücadele sonucunda başarılmıştır” dedi.
KAYITDIŞILIĞI ÖNLEMENİN YOLLARI
Kayıt dışılığı önlemenin yollarına da değinen Bumin, “ Kayıt dışılığın önlenmesi ile ilgili olarak kamu kuruluşları ile bilgi akışının sağlanması kontrolü, takibi, sektörler bazında işverenlerin durumu incelenmek, kapasitelerini takip etmek, kayıt dışı çalışanlarının olup olmadığı yönünde inceleme yapmak üzere yeni kurulacak sosyal güvenlik il müdürlükleri bünyesinde kayıt dışı istihdamla ilgili servisler kurulmalıdır. Orta öğretim ders müfredatlarına sosyal güvenlik dersi veya ders konusu konulması, vatandaşlara yeşil kart verilirken kurumlarının mevcut kalıtlarına göre değil de bizzat adreste yapılacak tespitler sonucunda verilmedir. Vergi Daireleri İş Kur Çalışma Müdürlüğü gibi kurumlar arasında işyeri ve işveren bilgileri bakımından bilgi ağı kurularak kayıt incelemesine gerek olmadan memur tarafından bilgisayar kayıtları arısında gerekli tarama yapılabilir. Emekli olduktan sonra destek primine tabi olarak çalışan sayısı Türkiye genelinde çok az olup bu tür çalışanlarda kayıt dışılık yüzde 90 civarındadır. SSK kapsamındaki kaçakların aza indirilmesi bakımından bir yıl boyunca alınacak destek priminin yüzde 20 civarındaki tutarı yıl sonunda sigortalıya ödenerek teşvik edilebilinmelidir” dedi.