COŞKUYA DOYDUK
ARTIK İŞ ZAMANI
2011 üniversite Kış olimpiyatları Erzurum’un geleceğine ufuk çizecek ve rota belirleyecek bir organizasyon. Turizm ve oyunlar için kendiliğinden cazibe oluşturacak bir dağ nimetine sahibiz. Ama, 2011’in sürekli bir katma değer oluşturabilmesi için diğer ortamlar ve insan unsurumuz hazırlıklı mı? Kentin ulaşım, mimari görünümü yeterli mi? Erzurum’un tarihi görkemini yansıtacak, kültürel ve sanat vizyonunu sunacak ortamlar mevcut mu? Bu sualler cevap bekliyor.
SIRA EYLEMDE
“Erzurum 2011 Winter Üniversiade” ev sahipliği hakkını alarak, Dünya Olimpiyat ve Kış Sporları literatürüne girdi. İl, İzmir’den sonra Türkiye’nin “üniversiteler arası düzeyde olimpiyat düzenleyecek ikinci kenti oldu. Günlerce coşkuyu doruğa taşıdık. Sıra artık eylemde..
SÜRE KISALIYOR
2011’e dört yıllık kısa bir süre var. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Erzurum’un üniversiade için 34 yeni tesise ihtiyacı bulunduğunu vurguladı. İnşaat sezonu beş ay gibi kısa bir süre olan Erzurum’un, üniversite olimpiyatlarını mükemmel düzeyde gerçekleştirebilmesi için hummalı bir çalışma temposuna ve bilimsel programa ihtiyacı bulunuyor.
HALK BİLGİLENDİRİLMELİ
Erzurum’da Kış olimpiyatlarının başarıyla gerçekleştirilmesi için tesisler kadar halkın da zihinsel olarak uluslar arası bir etkinliğe hazırlanma ihtiyacı var. Vatandaş organizasyon konusunda yeterli bilinç ve bilgi sahibi değil. Halkı 2011’e hazırlayacak çalışmalar bir an önce başlatılmalı.
ESNAF HAZIR MI?
2011 sürecinde kent esnafının da hazır hale gelmesi gerekiyor. Erzurum’un 2011’den sonra da kış turizminde bir marka olarak kalabilmesi için kentteki işyerlerinin öncelikle görünüm bakımından güncelleştirilmesi, esnafın turizme katkı noktasında bilinçlendirilmesi lazım. Kış olimpiyatları ve Kış Turizmi çerçevesinde gelecek kafileler ve turistlere yeterli hizmet üretilebilmesi, yabancı dil bilen esnaf sayısına bağlı. Erzurum bu alanda oldukça yetersiz durumda. Esnaf yabancı dil eğitimi için destek bekliyor.
YABANCI DİL BİLEN ELEMAN AZ
Valilik, Büyükşehir ve alt belediyelerde yabancı dil bilen, tanıtım organizasyonlarına katılabilecek eleman sayısı hemen hiç yok düzeyinde. Yazışmalarda dahil olmak üzere turizm etkinliği için gerekli olan yabancı dil bilen eleman sayısının artırılması, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde turizm konseptinde hizmet verecek, yabancı dil bilen elemanlardan oluşan bir birimin kurulması hayati önem arzediyor.
ÇARPIK KENTLEŞME CİDDİ SORUN
Erzurum çarpık yapılaşma yüzünden modern bir kent görünümüne sahip olmadığı gibi, kültürel ve tarihi dokusunun yeterince yansıtılmaması ve korunamaması yüzünden tarih kenti görünümünde de değil. Kent görünümünün, Kış Turizmi olgusuyla bağdaşması için yeni atılımlar ve yatırımlara ihtiyaç duyuluyor.
ULAŞIM VİZYONU YETERSİZ
Erzurum’un kent içi ulaşım vizyonu, büyük çaplı turizm ve spor etkinliklerini karşılayacak çağdaş düzey ve boyutta değil. Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada temsil edilmiyor. Halk otobüs ve minibüslerinin hizmet nitelikleri ise turizm ihtiyaçlarına cevap verecek kaliteden uzak. Erzurum, alt geçitleriyle ulaşım vizyonunda önemli mesafe kat etti, ama ulaşımın diğer aktörleri için değişim şart.
KÜLTÜR MERKEZİ’NE İHTİYAÇ VAR
Üniversite Kış oyunları için Erzurum’a gelecek olan yabancı konukların en büyük ihtiyaçlarından birisi de sanatsal etkinliklerin gerçekleştirileceği kültür merkezi. Erzurum Kültür Merkezi yıllardır projeden hayata geçirilmedi. Büyükşehir Belediyesinin Kış Turizmine yönelik hizmet önceliği Erzurum’un bir Kültür merkezine kavuşturulması olarak gözleniyor.
AYIK, UYARIYOR
Erzurum’un 2011 açılımı sürecindeki durumunu Kayak Federasyonu başkanı ayık şöyle özetliyor: "2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları ev sahipliğinin Erzurum'a verilmesi ülkemize önemli bir prestij kazandırdı. Bu kararı Erzurum'un miladı olarak adlandırabiliriz. Önümüzde çok önemli ve sıkıntılı bir süreç var. Birçok eksik var. Bu konuda hemen çalışmaların başlaması gerekiyor."