YA ÜNİVERSİTE DE OLMASA
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Atatürk Üniversitesi'nde okuyan yaklaşık 45 bin öğrencinin şehir ekonomisini ayakta tuttuğunu söyledi.
TARIM SEKTÖRÜNÜN DURUMU İÇAÇICI DEĞİL
Bölgenin ve Erzurum'un tarım ve hayvancılıkta geldiği noktanın hiç de iç açıcı olmadığını, her geçen gün bu sektörün yok olma ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Hınıslıoğlu, "Nüfusun yüzde 46'sının genel kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Durum böyle olmasına rağmen üretimde, istihdamda, iç ve dış pazar bulmakta üretici zorluk çekmektedir. Erzurum'da mera hayvancılığı ancak iki veya üç ay yapılabilmektedir. İklim nedeniyle hayvanlar içerde kalıyor. Bu da yapılan hayvancılığın pahalı olması anlamındadır. Yani Erzurum'da yapılan hayvancılık Türkiye ve hatta dünya standartlarından daha pahalıya gelmektedir" dedi.
SANAYİ BİTKİSİ ÜRETİMİ YETERSİZ
Erzurum'da patates, ayçiçeği ve şeker pancarı üretiminin yapıldığına dikkati çeken Hınıslıoğlu, üretimi yapılan 3 maddenin de maddi anlamda çok fazla işe yaramadığını bildirdi. Tarım ve hayvancılıkta Avrupa Birliği standartlarını yakalamanın gerekli olduğuna işaret eden Hınıslıoğlu, herşeyi devletten beklemediklerini ama alt yapının mutlaka devlet tarafından ele alınmasını istedi.
ÜNİVERSİTE AYAKTA TUTUYOR
Erzurum ekonomisini Atatürk Üniversitesi'nde okuyan yaklaşık 45 bin öğrencinin ortaya koyduğu tüketim sayesinde ayakta kaldığını ifade eden Hınıslıoğlu, şunları söyledi, "Erzurum'un gelişmesi, büyümesi ve nüfusunun artması lazım. Bunun için de istihdam yaratacak yatırımlara yönelmek gerekir. Erzurum'u tarım, hayvancılık ve turizm anlamında kalkındırmanın yolları aranmalıdır. Bu çerçevede tarım ve hayvancılığa doğrudan yapılan destek artırılarak devam etmelidir. Borsa olarak bizler Organize Hayvancılık projesi oluşturduk. Köyün en ücra köşesinde bulunan çiftçi ile entegre tesisteki kişinin irtibatını sağlıyoruz. Yer tahsisimiz tamam ama ödenek yokluğu nedeniyle projemizi uygulayamıyoruz. Maliyet yüksekliği de hayvancılığımızın ve tarımımızın önünü kesmektedir. AB ile Erzurum arasında 4 kat fark var. İsrail'e baktığımızda fiyattaki fark 8 katına çıkmaktadır. Bu farkları gözönüne alırsak şehrin ekonomisinin,tarım ve hayvancılıkta geldiği noktanın hiç de iyi olmadığını görmüş oluruz."