MEME KANSERİ KADINLARA ÖZGÜ DEĞİL
Meme kanserinin yalnızca kadınlara özgü bir hastalık olmadığı, her 100 kadına karşılık 1 erkekte meme kanseri görüldüğü bildirildi.
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Başol Tekin, yaptığı açıklamada, halk arasında meme kanserinin yalnızca kadınlarda görülebileceğine yönelik yaygın bir görüş bulunduğunu ifade etti.Bu görüşün yanlış olduğunu belirten Tekin, meme kanserinin erkeklerde de oluşabileceğine dikkat çekerek, her 100 kadına karşılık 1 erkekte bu hastalığın görüldüğüne dikkati çekti.
Tekin, kadınlardaki en önemli meme kanserinin, süt salgılayan hücrelerde meydana geldiğini ve hastanın hayatını tehdit eden tümörler oluştuğunu söyledi. Hormonal faktörler, çeşitli ilaçlar, enfeksiyon hastalıkları ve radyasyon gibi unsurların, kanserin gelişmesini kolaylaştırdığını anlatan Tekin, yayılımın çok tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini ifade etti.
''TEŞHİS KOLAY, ANCAK YAYILIM HIZLI''-
Prof. Dr. Tekin, erkeklerde meme kanseri teşhisinin kadınlara göre daha kolay, kanserin vücuda yayılımının ise kadınlara göre daha hızlı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Kadınlarda, memede yağ dokusu oranı çok fazla. Çok küçük lezyonlar bile gözden kaçabiliyor. Tanı yanılmaları meydana gelebiliyor. Kadındaki meme kanserini teşhis edebilmek için çok hassas davranılması gerekiyor. Ancak erkekte böyle bir durum söz konusu değil. Memedeki çok küçük bir kitle bile kolay belirlenebiliyor. Ancak erkeklerde meme kanserinin yayılım hızı, kadınlara göre daha fazla. Hastayı kısa sürede ölüme götürebiliyor. Bunun nedeni de erkeklerdeki meme dokusunun azlığıdır. Tümör, hücrelerde çok daha kolay şekilde bariyerleri aşıp vücuda yayılabiliyor. Yayılım koltuk altında başlıyor, akciğer, karaciğer ve beyinde devam ediyor. Kadınlarda kanserin yayılımı ortalama 2-2.5 yıl sonra başlarken, erkeklerde süre 1 yılın altına kadar düşüyor''
''ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ''
Meme kanserinin belirtilerinin, önce memede küçük kitlelerle görüldüğünü anlatan Tekin, belirtilerin, meme bölgesinde geçmeyen yaralar ve bu yaralardaki akıntılarla devam ettiğini söyledi.
Tekin, hastalığın ilerleyen dönemlerinde, nefes darlığı, öksürük, balgam, kilo kaybı ve iştahsızlık etkiler görüldüğünü kaydetti.
Erkeklerde meme kanseri tedavisinin kadınlarla benzer olduğunu belirten Tekin, tedavide kullanılan en iyi yolun cerrahi yöntem olduğunu, tedavinin ışın tedavisi ve kemoterapiyle devam ettirildiğini söyledi.
Hastalığın ileri seviyeye ulaşması halinde yapılacak tedavinin yalnızca kemoterapi olduğunu anlatan Tekin, bu nedenle erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi. Tekin ayrıca, hastalığın oluşmasında genetik faktörlerin de göz önünde bulundurulduğunu belirterek, özellikle ailelerinde meme kanseri olan 40 yaş altı erkeklerin, bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.