GSF’den ‘PORTRE’ sergisi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölüm Başkanı Nafia Özdemir Hanyaloğlu Atölyesi’nin ‘Portre’ fotoğraf sergisi katılımcılardan tam not aldı.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölüm Başkanı Nafia Özdemir Hanyaloğlu Atölyesi’nin yıl sonu sergisi açıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde açılan “Portre” adlı fotoğraf sergisinde Grafik Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Nurettin Irmak, M. Fatih Kılıç, Özden İlaslan, Nuran Özdemir, Ö. Murat Gadiş, Kenan Yekteş, Leyla Abay, Hümeyra Özcan, Gürani Gönültaş, Nuray Özenir, Ahmet Tanyıldız ve Elif Mutaf’ın çalışmaları yer alıyor.
Açılışına çok sayıda öğrencinin katıldığı sergi 13 Haziran’a kadar gezilebilecek.
HANYALOĞLU, PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞINI ANLATTI
Açılışta bir konuşma yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölüm Başkanı Nafia Özdemir Hanyaloğlu, portre fotoğrafçılığı hakkında bilgiler verdi. İnsanın kendine ve yaşam biçimine dair görüntüleri edinmek ve bunları geleceğe bırakmak isteğinin çok eskilere dayandığını belirten Nafia Özdemir Hanyaloğlu, “Mağara çizimlerinden, gerçekçi resimlere kadar çoğu uğraş, bu çabanın sonucu. Fotoğraf, insanın bu çabasını çok kolaylaştırmış, bir dönem, salt bazı kesimlere özgü bir davranış biçimi olarak karşımıza çıkan görüntülenme isteği, fotoğrafla birlikte hemen herkesin ulaşabileceği, sıradan bir isteğe dönüşmüş. Portre fotoğrafının üstlendiği görev, bu isteğin karşılanmasına aracılık etmek. İnsanın fotoğraflanma isteği kadar, ister amatör, ister profesyonel her fotoğrafçının da insanı görüntülemek gibi bir isteği olagelmiş. Gerçekten de insan, fotoğrafçının en çok tercih ettiği konulardan biri olmayı hâlâ sürdürüyor.” şeklinde konuştu.
HER FOTOĞRAF PORTRE DEĞİLDİR
“Değişen coğrafyalar, farklı kültürler, farklı sosyal durumlar, farklı davranan, biçimleri, farklı duygular, kısaca insanı ilgilendiren her durum ve ortamın çektirdiği, anlam ve anlatım enginliği fotoğrafçıya sonsuz olanaklar sunuyor.” diyen Hanyaloğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak hemen belirtmek gerekir ki, içinde insan olan her fotoğraf, portre fotoğraf özelliği taşımıyor. Kabaca, konu edindiği insanın, tanımlayıcı içeren fotoğraflar, portre fotoğraf olarak niteleniyor. Kişideki özelliği yakalamak ve fotoğrafın ana vurgusunu bunun üzerinden yapmak sözde kolay gibi görünse de, uygulamada amaca gerçekten ulaşmak, portre fotoğrafın en zor yanlarından biri. Portre fotoğrafı stüdyo konularında çok daha rahat çalışılabilen bir türdür.” diye konuştu.