Sokak çocukları hayat bulacak
Kısa adı SOCACOK olan “Sokakta Çalışan Çocuk Kalmasın” isimli AB destekli projenin uygulanmasına başlandı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen “SOCACOK” isimli proje start aldı. Sokakta çalışan çocuklarla ailelerinin eğitilerek rehabilite edilmelerini amaçlayan ve Atatürk Üniversitesi tarafından yürütülen projenin uygulanmasına, bu yılın Kasım ayı sonuna kadar devam edecek.
Projenin Koordinatörlüğü görevini üstlenen Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, konu ile ilgili olarak GHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Gençdoğan, 60 bin Avro bütçeye sahip olan projenin, sokakta çalışan çocuklarla ailelerine yönelik olarak uygulanacağını belirterek, “Projemiz start aldı. Şubat ayı itibariyle anne ve babalara yönelik olarak kurslara başlandı” dedi.
Projenin amacının, okula gidip, hem bedensel, hem de psikolojik açıdan sağlıklı bir gelişim geçirmesini gereken ilköğretim çağındaki çocukların, anne ve babaları tarafından sokaklarda çalıştırılmaya zorlandıklarını kaydederek, “Çocukları sokakta çalışmaya iten anne ve babalardır. Anne babaları çocuklarını sokakta çalıştırmaya iten ise, ekonomik yetersizliğin yanında, sokağın getireceği dezavantajlar konusundaki bilgisizlik ve eğitim yetersizliğidir” diye konuştu.
PROJE BİTİMİNDE 100 ANNE-BABA VE SOKAKTA ÇALIŞAN 150 ÇOCUK EĞİTİLMİŞ OLACAK
Projenin, çocuklar ve anne babalar olmak üzere iki ayrı aşamada yürütüleceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Gençdoğan, çocuklara yönelik olarak uygulanacak faaliyetlerin, etüdler, sağlık taramaları, yabancı dil kursları, grup terapileri, masa tenisi kursu, bilgisayar kursu, diksiyon kursu, temizlik eğitimi kursu ve Erzurum’un tarihi mekânlarına yönelik gezilerden oluşacağına vurgu yaptı.
Gençdoğan, proje kapsamında rehabiliteye alınacak olan anne ve babalara ise, okuma-yazma, temizlik eğitimi, çocuk eğitimi, üreme sağlığı, ağız sağlığı, sokakta çalışmanın zararları, çocukların eğitim görmesinin faydaları ve eğitimdeki başarıyı artırmanın yolları gibi başlıklar altında kurslar verileceğini anlatarak, “100 anne-baba ve 150 çocuğun eğitilmesini amaçlayan projemiz, 2008 yılının Kasım ayı sonunda tamamlanmış olacak” dedi.
Proje sonunda kurslara düzenli olarak devam eden ailelere, gıda ve hijyen desteği de vereceklerini bildiren Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, kurslara dahil olmak isteyen ailelere, proje merkezine başvuruda bulunmaları çağrısında bulundu. Gençdoğan, “Projemizin hedef kitlesine dahil olmak isteyen anne ve babalar, nüfus cüzdanı fotokopileriyle bize başvuruda bulunarak ücretsiz kurslarımıza katılabilirler” diye konuştu.