Yakacak derdi, vatandaşın belini büküyor
Erzurum’da yaşayan sabit gelirli bir aile, kışlık yakacak masrafı olarak en az 2 bin 500 YTL harcıyor.
Kişi başına düşen milli geliri bin 500 doların çok altında olan Erzurum’da, harcamalarda aslan payını kışlık yakacak giderleri alıyor. Diğer bölgeler için yapılan değerlendirmede, harcama grubunun başında gıda gelirken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin büyük bölümünde rekor yakacak giderlerine ait durumda.
Bir ton kömürün 550, bir ton kömürün ise 350 YTL’den satışa sunulduğu Erzurum’da, ortalama her meskende 2-3 ton kömür tüketilirken, odun tüketimi ise, 1-2 ton arasında değişebiliyor. 2007-2008 kış sezonuna geçmiş yıllara göre daha erken girilen şehirde, yakacak masrafları da artış gösterdi. Mahrukatçılar Sitesi’nden edinilen bilgilere göre; Şubat ayı itibariyle Erzurum’da binlerce ailenin 2 tonun üzerinde kömür tükettiği ortaya çıktı.
Erzurum’da asgari ücretle geçinen bir ailenin yıllık yakacak masrafının en az 2 bin YTL’yi bulduğu anlaşılırken, yılın büyük bir bölümünü kar altında geçiren şehirde, diğer harcama grupları için bütçe kısıtlamasına gidiliyor.
CEVDET YEŞİLYURT: ERZURUM’DA VATANDAŞ YAKACAK İÇİN HER AY TAKSİT ÖDÜYOR
Erzurum Mahrukatçılar Sitesi’nde odun-kömür satışı yapan Cevdet Yeşilyurt isimli esnaf, Erzurum’da bu yıl yakacak için ayrılan bütçenin geçen yıllara oranla fazla olduğuna dikkati çekerek, “Geçen yıl 2 tonun üzerinde kömür tüketenlerin sayısı, genellikle ekonomik durumu iyi olanlardan oluştu. Fakat bu yıl, henüz Şubat ayı bile sona ermemişken onbinlerce aile 2 tonun üzerinde kömür tüketti.” diye konuştu.
Kendi müşterilerinin yüzde 70’lik bir bülümünün, yakacak ihtiyaçlarını taksitle giderdiklerine vurgu yapan Yeşilyurt, yakacak giderleri konusunda bölgeye ayrıcalıklar sağlanması gerektiğini kaydetti. Yeşilyurt, “Vatandaş taksitle yakacak alıyor, kış bitiyor, bahar geliyor, yazın bile taksit ödüyor. Tam borcunu bitirmişken, bird aha kış geliyor. Yani Erzurum’da yaşayan vatandaş, hemen hemen her ay yakacak için para ödüyor.” şeklinde konuştu.
Öte yandan kömür fiyatlarının yine geçen yıla oranla yüzde 30 oranında arttığına dikkati çeken Cevdet Yeşilyurt isimli esnaf, alternatif bulunmadıkça ithal Rus linyitinin fiyatının önümüzdeki yıl 700 YTL’ye kadar çıkabileceğini sözlerine ekledi.