Kurban kesim yerleri konusunda vatandaş aynı görüşte:
"Çevre kirletilmemeli, gelenekler de yitirilmemeli"
20 Ocak’ta Kurban Bayramını idrak edeceğiz. ERZURUM Gazetesi bayram öncesinde vatandaşın, kurban kesim yerleri belirleme uygulaması hakkında görüşlerini aldı. Vatandaşın büyük bir çoğunluğu çevre kirletilmemek şartıyla evlerin önünde kurban kesimi yapılmasına izin verilmesini istiyor. Gerekçe aynı. Gelenek ve ibadet göz önünde gerçekleştirilerek hayatta kalmalı.
ERZURUM’UN GELENEKSEL BAYRAMLARI KORUNMALI
Bir kısım vatandaş, kurban kesimlerinin belirli yerlerde yapılması uygulamasının Metropollerde olabileceğini fakat Erzurum’da uygulanmasının zor olacağını belirterek, toplu kesim yerlerinden evlere nakliyede sorunlar yaşanacağını, alım gücü düşük olan vatandaşın nakliye masrafı ödeyecek durumda bulunmadığını kaydediyorlar.
KESİMYERİ SINIRLAMASI YANLIŞ
Bir kesim vatandaşta, Kurban kesim işinin babadan oğula örnek olarak geçmesi için, kurban kesimlerinin çevre kirletilmemesi şartıyla evlerin önünde yapılmasında yarar olduğunu belirtiyorlar. Geçim kaygıları yüzünden zayıflayan toplumsal ilişkilerin yeniden güçlenmesinde bayramların önemli rolü bulunduğunu bildiren katılımcılar, bayram havasının yaşanması için kesim yerleri gibi sınırlandırmaların olmaması gerektiğini söylediler.
KURBAN KONUSUNDA BAŞKA CİDDİ SORUNLAR VAR
Dosya Habere görüş bildiren vatandaşlar, kurban kesim yerinin belirlenmesinden önce, bir takım başka sorunlar olduğunu; bunların başında da kasap rayiçlerinin belirlenmesi, kurban kesebilecek kasapların yaka kartı taşımaları, deri toplanmasında gözlenen keyfiliklerin yok edilmesi bulunduğunu ifade ediyorlar.
VATANDAŞ ŞÖYLE DİYOR
ÇEVRE TEMİZLİĞİ KONUSUNDA DUYARLI DAVRANILMALI
Ayfer Kayacı( emekli öğretmen)
“Kurban Bayramları dayanışma açısından önemli günlerdir. Kesilen kurban etleri yoksullara dağıtılmalıdır. Önemli olan bu manada dayanışmanın sağlanması. Kurban bayramından sonra çevre kirliliğinin oluşmaması için vatandaşın bilinçli olması gerekiyor. Kurban Bayramlarında belediye kesim haneleri kullanılabileceği gibi evinin önünde kesim yapmayı tercih eden kişilerin çevre temizliği bilincine önem vermesi gerekiyor. Kurban Bayramından sonra kentte ilkel görüntülerin oluşmaması için duyarlı olmak adına herkese önemli görevler düşüyor.”
KURBANI EVİMİZİN ÖNÜNDE KESECEĞİZ
Fatih Paluli(esnaf)
“Kurbanlar üç hisseye ayrılarak, üçte biri fakirlere dağıtılmalıdır. Bu konu da bir çok kişinin duyarlı olmadığına tanık oluyoruz. Kesilen kurbanlar sadece ev halkı tarafından tüketiliyor. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Kesilen kurbanlar, herkesin kendi evi önünde kesilmelidir. Geçmişten bu güne bize öyle aktarıldı. Bizim açımızdan kurbanının evimizin önünde kesilmesi çok önemli ancak, çevre kirletilmemeli. Herkes kapısının önünü temizlenmelidir. Dinimizde kirliliğin yeri yok. Bu konuda herkes bilinçli olmalı ve çevreyi temiz tutmalı. Erzurum’daki bayramlarda eski dayanışma örneği yaşanmıyor. Bunu da üzülerek gözlemliyoruz”
BELEDİYE KESİMHANELERİ RAĞBET GÖRMEZ
Ekrem Tuncay ( esnaf)
“Belediye kesimhanelerine fazla rağbet gösterileceği kanaatinde değilim. Herkes kurbanı kendi evinin önünde kesecektir. Ayrıca Erzurum da alım gücünün düşüklüğünden dolayı, kurban kesemeyenlerin sayısı da çok fazla olacak gibi görünüyor. İnsanlar bayramları unutur hale geldi. Çünkü yoksulluk had safhada. Kurban fiyatları çok düşük olduğu halde kurban kesmek isteyenlerin çoğunluğu kurban alamayacak durumda. Alım gücünün iyileştirilmesine yönelik çabalara hasret kaldık. Bayramların amacına ulaşması için toplumda refah düzeyinin yükselmesi ve paylaşımın artması lazım, bayramlar ancak o zaman amacına ulaşacaktır.
KURBAN KESİMİ KONUSUNDA RAYİÇ OLUŞTURULMALI
Kaya Yarluğ
“Kurban bayramında kesim yapan kasaplara rayiç belirlenmelidir. Erzurum da bu konuda önemli olumsuzluklar yaşanıyor. Ayrıca deri toplama konusu da bir diğer ciddi sorun, bu konuda önemli olumsuzluklar yaşanıyor. Deri toplanmasında denetimlere ağırlık verilmelidir. Toplumsal dayanışmanın doruğa ulaştığı bayramlar Erzurum’da eski heyecanını korumuyor. Bunun sebebini alım gücü düşüklüğüne ve eski dostlukların yaşanmamasına bağlıyoruz.”
ALIM GÜCÜNÜN DÜŞÜKLÜĞÜ BAYRAMLARI UNUTTURDU
Ercan Karslı( esnaf)
“Erzurum da yoksulluğun artması bayramları amacından uzaklaştırıyor. Kurban bayramlarında dayanışmaya önem verilmelidir. Alım gücü düşüklüğü bayramların tam anlamıyla yaşanmasını engelliyor. Kurbanın evlerin önünde kesilmesini istiyoruz, fakat çevre temiz tutulmalı ve insanlar bu konuda duyarlı olmalı. Bayramdan sonra kentte ilkel görüntülerin oluşmaması için çevre temizliğine önem verilmelidir.”
METROPOL KENTLERDE KESİM YERLERİ TERCİH EDİLEBİLİR
Erol Hançer ( esnaf)
“Kesim yerleri metropol kentlerde tercih ediliyor. Erzurum da bu amaçla açılan kesimhanelerin fazla rağbet göreceğini düşünmüyorum. Kurban Bayramları için dayanışmanın önemli bir yere sahip olduğunu da belirtmek istiyorum. Kesilen kurbanlar sadece ailelerce tüketilmemeli, fakir insanlara da dağıtılmalıdır. Dinimiz temizliği emrettiği için çevre kirliğine de neden olunmamalıdır. “
GELENEKLERİN KORUNMASINA DİKKAT EDİLMELİ
Yasin Başkut (esnaf)
“Kurban kesimi için yer belirlenmesi, şehrin çevre düzenlemesi açısından elbette güzel. Bizde cadde ve sokaklarda kurban kesimi olayına karşıyız. Ancak Apartman bahçelerinde vatandaşların kurban kesmelerine izin verilmeli. Ancak Halkımızın da çevre düzenlemesi konusunda duyarlı olmaları gerekmektedir. "
KURBAN PARASI BULAMAYAN, NAKLİYE PARASINI NEREDEN BULACAK?
Taşdemir Erkanlı (esnaf)
“Belediye Kurban kesimi için belirlediği yerleri düzenlerken insanların nakliye sorunu ve ekonomik durumunu düşündü mü? Kurban kesen vatandaşların ne zorluklarda kesim yerlerine gittiklerinden haberi var mı? Belediyenin almış olduğu karar çevre düzenlemesi açısından elbetteki önemli. Ancak Kurban kesen vatandaşların her türlü yardımına da koşmalı. Ayrıca çevreyi kirletmemek şartıyla evlerinin bahçelerinde kurban kesmek isteyen vatandaşlara da müsaade etmeli. Belediye ne kadar çevreyi güzelleştirme gayretindeyse, halkta en az belediye kadar aynı görüşe sahip.”
HER MAHALLEDE BİRKAÇ KESİM YERİ OLMALI
Ufuk Eroğlu (esnaf)
“Belediye böyle bir karar alırken her mahallede kurban kesimi için yer tayin etmeli. Aksi takdirde bu karar çeşitli sorunlara yol açacaktır.. Vatandaş Kurbanlıklarını kurban kesimi yerine götürebilmeleri için nakliye aracına ihtiyaç duyacak. Bunu belediye karşılayabilecek mi? Ayrıca Kurban kesimi yapan insanların da denetlenmesi gerekmektedir. Çünkü geçen yıllarda bir çok olumsuzluklar yaşadık. Erzurumlu olarak bilindiği gibi manevi değerlerimize saygımız yüksek. Kurban kesimi yapan vatandaşlarımızın çevre konusunda duyarlı davranmaları gerekmektedir.”
BELEDİYELER HALKIN DURUMUNU GÖZÖNÜNDE BULUNDURMALI
İbrahim Aydın (esnaf)
“Toplu kesim kararı iyi, lakin yeterli alanlar sağlanırsa. Semtlerde seçilen bölgeler ihtiyaca cevap vermiyor. Belediye bu konuda ciddi bir çalışma yapmalı.Geçen dönemlerde yapılan çalışmalar gözden geçirilmeli.Arz ve talebe göre yer tespitleri yapılmalıdır.Belediye hizmeti demek halkın isteklerine bir cevap vermek demektir.Büyükşehir'e bu konuda büyük görev düşüyor.Koordineyi iyi yapmalı ve halkın bu konudaki sıkıntılarını gidermelidir.”.
CADDELERDE KURBAN KESİMİNE HAYIR”
Mevlüt Yazıcı (esnaf)
“Cadde ve sokaklarda kurban kesimine vatandaş olarak karşıyız. Bu konuda bir yasaklama getirilmesine destek veriyoruz. Ancak Apartman bahçelerinde kurbanlarını kesmek isteyen vatandaşlara da izin verilmelidir. İnsanlar çevre düzenlemesi için bu konuda duyarlı olacaklardır.Belirli kesim yerleri düzenlenmesinin yol açacağı sorunlar var. Millet bir yıl biriktirip, kurban kesiyor. Cebinde parası kalmıyor. Belirli kesim yerleri düzenlenirken vatandaşa yüklenecek maliyet göz önünde bulundurulmalı, kurban taşıma işini belediyeler yapmalı”
KESİMYERİ ANKARA’DA OLUR DA ERZURUM’DA NASIL OLUR?
Muhlis Tufançlı (esnaf)
" Cadde ve sokaklarda kurban kesimine biz de karşıyız. Fakat Apartman bahçesinde kurbanlarını kesmek isteyen vatandaşlara da izin verilmeli. Ekonomik sıkıntıdan dolayı bu sene kurban kesemeyeceğim. Ben şunu da belirtmek istiyorum: Erzurum halkı ekonomik çöküş yüzünden Kurban Bayramındaki manevi havayı alamıyor. İnsanlarımız geçim sıkıntısı içerisinde. Ekonomik sıkıntı her şeyin önüne geçmiş durumda."
VATANDAŞA SINIRLAMA GETİRİLMEMELİ
Naci Haşıloğlu (esnaf)
"Kurban kesimi için toplu kesimhanelerin kullanılması çevren temizliği açısından önemli.Ancak cadde ve sokaklar dışında evlerin bahçelerinde kurban kesimine izin verilmeli. İnsanların evlerinin bahçelerinde kurbanlarını kesmeleri en doğal haklarıdır. Bu konuda belediye herhangi bir yasak getirmemeli. Kurban bayramının huzurlu ve dayanışma içerisinde geçmesi için Belediye vatandaşlarımızın bu beklentilerine daha duyarlı olmalı. "
VATANDAŞ, KESİMYERİ ÇİLESİNE SOKULMAMALI
Selçuk Potur (esnaf)
“Kurban kesimi yılda bir defaya mahsus olduğundan dolayı bu konuda vatandaşlara kesim yerleri için yasak getirilmesini doğru bulmuyorum. Çevre temizliği için elbette cadde ve sokaklarda kurban kesimine izin verilmemeli. Ancak apartmanlarının bahçelerinde kurban kesmek isteyen vatandaşlara da yasak getirilmemelidir. Zaten çevre temizliği açısından Erzurum halkı duyarlıdır. Ben kurban kesimi yerinden önce, kurban kesen kişilerin kurbanın amacına göre davranmalarını istiyorum. Vatandaşlarımızın dinimizin emrettiği şekilde kurban kesimi yapıp ve fakir fukaraya dağıtılması bilincinde olmalarını bekliyorum.”
KESİMYERİ UYGULAMASI, TEORİDEN ÖTEYE GEÇMİYOR
Meryem Argi (İş Kadını)
“Belediyenin toplu kesim uygulaması halkı zor durumlara sokuyor.Geçen yıllarda da yaşandığı gibi sıra beklerken bir sürü sıkıntı yaşanıyor .Her yıl aynı görüntülere tanık oluyoruz.Yerel idare, kurban kesiminde gerekli düzenlemeyi yapmalıdır ve halk kuyruklarda bekletilmemelidir.Toplu kesime uymak bir yana cadde ve sokaklar dışında apartman bahçelerinde müsait olan alanlarda kurban kesimine izin verilmeli.Bu çerçevede şuna da değinmek istiyorum.Sosyal yaşantımızın birer parçası olan bayramlarımız eski özgün duruşunu yitirmiştir günümüzde. Birlik ve dirliğin en güzel örneklerini yaşadığımız bayramlardaki o eski tadı yitirdik.Yalnızlığı tercih eden, toplumsal ilişkilerden uzak bir yaşamın kaygısını güden halk, manevi dinamik ve hazlarını kaybetti. Bayramlar maalesef bir nostalji halini aldı.”.