KAÇAK AĞAÇ KESİMİ EKONOMİYİ BALTALIYOR
Erzurum Orman Bölge Müdürü Zeki Teymur, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, ormanlarda kaçak ağaç kesimini önlemek için öncelikle orman köylerindeki vatandaşların yakacak ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ifade etti.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, ormanlarda kaçak ağaç kesiminin, orman köylülerinin yakacak ihtiyacının karşılanması ile orantılı olarak arttığı ya da azaldığı bildirildi. Alınan bilgilere göre; bölgede ağır geçen kış mevsimi, ısınma ihtiyacını da önemli sorun haline getiriyor.
Özellikle kırsal kesimlerdeki yerleşim birimlerinde, kış mevsiminin gelmesi ile birlikte yakacak ihtiyacının karşılanması için gözlerin ormanlara çevrildiği ve beraberinde kaçak ağaç kesiminin de arttığı belirtildi.
Bu durumu göz önünde bulunduran orman bölge müdürlüğü de, kaçak ağaç kesimini azaltmak için özellikle ormanlık alanlarda ya da bu alanlara yakın bölgelerdeki köyleri kontrol altında tutmaya çalışıyor.
YAKACAK İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ
Erzurum Orman Bölge Müdürü Zeki Teymur, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, ormanlarda kaçak ağaç kesimini önlemek için öncelikle orman köylerindeki vatandaşların yakacak ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ifade etti.
''Orman köylülerine ne kadar fazla yakacak veriyorsak, kaçak ağaç kesimi o kadar azalıyor '' diyen Teymur, şunları söyledi: ''Doğu'da kış mevsimi çok ağır geçiyor. Isınmak, öncelikli ihtiyaçlar arasında. Bölgede ormanlık alanlarda ya da bu alanlara yakın bölümlerde bulunan yüzlerce köy var. Buradaki vatandaşlar, yakacak sıkıntısı çekmeye başladıkları zaman hemen yanı başlarındaki ormanlara yöneliyor. Biz bu durumun önüne geçebilmek için söz konusu köylerdeki vatandaşların yakacak ihtiyaçlarını her kış mevsiminden önce karşılamaya çalışıyoruz. Ne kadar çok yakacak veriyorsak kaçak ağaç kesimi o kadar azalıyor.''
KAÇAK KESİMİN ÖNLENMESİ İÇİN ÖNLEMLER YOĞUNLAŞTIRILDI
Teymur, kış mevsiminden önce söz konusu köylerdeki vatandaşlara, ormanlardan ağaçlardaki kozalak ve kırılmış dalları toplattıklarını ve bunları, tonu 5 YTL'ye kadar olan cüzi fiyatlarla sattıklarını söyledi.
Bölgede, kurumlarına 6 ilin bağlı olduğunu ve bu illerde 740 orman köyünün bulunduğunu belirten Teymur, kış mevsimi öncesinde bu köylerdeki vatandaşlara 27 bin ton yakacak verdiklerini açıkladı.
Bu yöndeki çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını, kaçak ağaç kesimi ile ilgili suçların, 2001 yılında bin 238, 2002'de 929, 2003'te 475 ve 2004'te 163 olduğunu belirten Teymur, bu rakamın 2005 yılında çok daha düşük olmasını beklediklerini söyledi.
KÖMÜR YAKMALARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Kaçak ağaç kesimini önleme kapsamında, çalışmalarını orman köylerinde yoğunlaştırdıklarını belirten Teymur, bu köylerin sakinlerini kış mevsiminde kömür yakmaya teşvik etmeye çalıştıklarını anlattı.
Bunu yaygınlaştırmaları halinde kaçak ağaç kesiminin çok daha azalacağını kaydeden Teymur, şöyle devam etti:
''Zaten bir kere kömür yaktırmayı başarırsak sonrası gelir. Çünkü biz bunu denedik. Köylerde sobayı kadınlar yakıyor. Kömür yakılan evde, evin hanımı, daha zahmetsiz olduğu için her zaman kömür yakmak istiyor. Dolayısıyla kömür yakarak ısınma uygulaması köylerde yaygınlaşıyor'' dedi.
Teymur, gittikleri her orman köyünde, vatandaşlara kömür yakarak ısınmanın kolaylıkları hakkında bilgiler vererek onları bu uygulamaya teşvik etmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.