İHRACAATIN NABZINI TUTTUK
TİM tarafından gerçekleştirilen “Ülke ve Bölgemizin İhracatı ile Sanayisinin durumu” panelinde Erzurum’un kalkınma sorunları ele alındı. Vali Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, ETSO Başkanı Cindilli, ETB Başkanı Hınıslıoğlu, DAİB Başkanı Efendioğlu yaptıkları konuşmalarla Doğu Anadolu ve Erzurum’daki ekonomik meselelere değindiler.
VALİ GÜVENÇ: GELİŞMEK İÇİN, GLOBAL DEĞİŞİMLERE AYAK UYDURMALIYIZ
Toplantıya panelist olarak katılan Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Erzurum’un kan kaybetmesinin temelinde değişim ve yeniliğe açık olamamak gibi nedenlerin yer aldığını belirterek, kentteki potansiyelin değerlendirilmesinin büyük gereklilik arz ettiğini söyledi.
TİM ETKİNLİĞİNİN ERZURUM’DA YAPILMASI ÖNEMLİDİR
Palandöken kayak merkezinin kış turizmi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Güvenç, “ böyle bir toplantının Erzurum’da yapılması kent adına çok önemli bir adım. Ulusal bazda sesimizi duyurmuş olduk. Toplantının Erzurum ekonomisine katkılar getirmesini umut ediyoruz. 80’li yıllardan sonra doğu ekonomisi ve buna paralel olarak Erzurum ekonomisinde önemli bir kan kaybı yaşanmıştır. Bu kan kaybı değişim ve yeniliğe açık olmamaktan kaynaklanıyor. Erzurum’da tarım ve hayvancılık ile kış turizmin açısından önemli bir potansiyel var. Önemli olan bu potansiyelini iyi değerlendirilmesidir. Tarım ve hayvancılıktaki potansiyel ile lokomotif sektörler oluşturulabilirse, bunun paralelinde ihracat artacaktır. Üretimin artırılması için dış pazarlara açılmak şart ve büyük bir gereklilik arz ediyor.” dedi.
ERZURUM KIŞ TURİZMİNDE DÜNYA MARKASI
Erzurum’un kış turizmi bakımından önemli bir potansiyeli barındırdığına dikkat çeken Vali Güvenç :”Bu konuda Macaristan İçişleri Bakanının, İçişleri Bakanımızla görüşmesinde Türkiye’de en önemli kayak merkezleri olarak Ulu Dağı ve Palandöken’i sıralaması, bu alanda tanıtım sorunun giderek aşıldığını gösteriyor. Kış turizmi açısından önemli olan ulaşım imkanlarının değerlendirilememe sorunu aşılmış, konaklama imkanları önemli oranda geliştirilmiştir. Erzurum odaklı bölgesel çalışmalar yapılarak, kent hak ettiği noktaya getirilebilir” şeklinde konuştu.
BAŞKAN KÜÇÜKLER: BÖLGESEL GELİŞME FARKLILIKLARI ARTIYOR
Panele konuşmacı olarak katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler bölgesel ekonomiyi değerlendirdi. Küçükler, bölgesel kalkınmışlık farklarına dikkat çekerek, ekonomide düzelme sağlanması için Erzurum’un merkez konumunda olduğu bir koordinasyon oluşturulmasının gerekliliğine değindi.
UMUTSUZLUKTAN KAYNAKLANAN PSİKOLOJİK ÇÖKÜNTÜYE DİKKAT
Doğudaki illerde ekonomik kan kaybının her geçen gün arttığını, istihdam ve üretim sorunlarının ciddi boyutlara ulaştığını belirten Küçükler, “Doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkı her geçen gün artıyor. Ekonomide başarı elde etmek için koordinasyon sağlanmalı, Erzurum doğu Anadolu illerinin merkezi olmalıdır. Ülkedeki işsizlik oranın yüzde 9 i ken Erzurum’da bu rakam yüzde 30 civarındadır. Kentteki kış olgusu olumsuzluk olarak değerlendirmemeli, kar nimete çevrilmelidir. Kent ekonomik açıdan canlılığa susamış, umutsuzluktan kaynaklanan psikolojik bir çöküntü vardır. Bu atmosferin giderilmesi gerekiyor. Erzurum’da sınır ticaretine ağırlık verilerek, ihracat artırılabilir” dedi.
DAİB: DOĞU”DAN YAPILAN İHRACAT YÜZDE 53 ARTTI
Panelde Doğu Anadolu’da faaliyet veren ihracatçıların sorunlarına değinen Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Efendioğlu, doğu’da ihracatın geçen yıla oranla yüzde 53 oranında arttığını açıkladı.
İHRACAAT RAKAMLARI ÜMİT VERİCİDİR
Komşu ve çevre ülkelerle ticaretin geliştirilmesine yönelik yoğun çalışmalar sonucunda 2004 yılında ihracatın yüzde 95 arttığını belirten Efendioğlu, “ 2005 yılında ocak ile mart ayları içerisinde 202 milyon 172 bin 151 dolarlık ihracat gerçekleştirilmiş olup , 2004 yılının aynı aylarına göre yüzde 53 artmıştır. Ülkemizde bazı komşu ülkeler arasında geçmişte olduğu gibi bugünde çeşitli sorunlar yaşanmaya devam etmektedir. Komşumuz olan ülkelerle yaşanan siyasi sorunlara rağmen bazı komşularımızla, ticari ilişkilerimiz normal düzeylerde yürütülürken , bazı komşu ülkelerimizle konan ticari yasaklamalar nedeniyle Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine ülkelerine ulaşımda büyük problemler yaşanmakta, bunun sonucunda Bölgemizin Türk Cumhuriyetleri ile olan dış ticareti olumsuz yönde etkilemektedir.” dedi.
İHRACAAT ÜRÜNLERİ İÇİN LABRATUVARLAR AÇILMALI
Komşu ülkelerle olan ticaretin artırılması için sınır ticaret merkezleri projesi geliştirildiğini kaydeden Efendioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:” Bu sorunların aşılması için tarım ve sanayi ürünlerinin muayene ve tahlilleri için ihtiyaç duyulan laboratuarlar kurulmalıdır. Sınır ticaret merkez kapsamında ithal edilen ürünler, il ihtiyacına göre değil de bölge ihtiyacı düşünülerek kotalar artırılmalıdır. Yolcu beraberinde getirilen eşyalardaki vergi muafiyet değerleri kadar sınır ticaret merkezi kapsamında yapılan ticaret içinde tanımladır. TCDD ‘nin ihracatçıya koyduğu yük engeli kaldırılmalıdır. Bazı illerde bulunan bankalarda kombiyo servislerinin bulunmaması sorunu, teşviklerin yetersizliği ve özel fatura sorun. Söz konusu sorunlarını aşılmasını istiyoruz” dedi.
TSO BAŞKANI CİNDİLLİ:KOBİ TANIMI GÜNCELLEŞTİRİLMELİ
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Cindilli her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da değişimin önemine vurgu yaparak, “değişmeyen tek şey değişimdir” ifadelerini kullandı.
DEĞİŞİMLERE AYAK UYDURMAK DURUMUNDAYIZ
Erzurum’un ekonomik alanda hak ettiği yerde olmadığını belirten Cindilli, “ Erzurum ekonomisinin hak ettiği noktaya gelmesi için değişime ve yeniliklere açık olmak gerekiyor. Değişmeyen tek şey değişimdir, argümanı ile hareket edilmeli, ihracatçıların önemli sorunları var. Bunların başında ihracatçının taşıma parkının olmaması geliyor. Üretim ve istihdamın gelişmesi için ihracat büyük önem taşımaktadır. Doğu’daki yatırımcının gerçekten önemli sorunları vardır.” dedi.
KOBİLER YENİDEN TANIMLANMALI
Türkiye’de KOBİ tanımının yeniden yapılması gerektiğini vurgulayan Cindilli KOBİ’lere sağlanan avantajlardan Erzurum’daki KOBİ’lerin yeterince yararlanamadığını, bu tür işletmelerin ciddi sorunlar içinde bulunduklarını kaydetti. 5084 sayılı Teşvik Yasasının mevcut durumda ihtiyaçlara cevap vermekten uzak kaldığını da söyleyen Cindilli yasada iyileştirme yapılmasının gerektiğine işaret etti.
ETB: TÜRKİYE BÜYÜYOR, ERZURUM KAN KAYBEDİYOR
Mart ayı ihracat rakamlarını Erzurum’da açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin panelinde konuşan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, İpek Yolu’nun geçtiği Erzurum’un ekonomik alanda hak ettiği noktada olmadığını belirterek, kentteki kişi başına milli gelirin bin 500 doların altında olduğunu söyledi.
Türkiye’de kişi başına milli gelirin 4 bin 400 dolar olduğunu belirten Hınıslıoğlu, “ Türkiye büyüyor ve Erzurum ekonomisi kan kaybediyor. Bu konuda ihracatın artırılması gerekiyor” dedi.