HIFZISIHHA UYARDI:
Gıda temizliği ihmale gelmez
Hıfzısıhha Bölge Müdürü Erhan Dudu, ısınan havalarla artış gösteren parazit ve bağırsak hastalıkları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Gıda tüketimi ile ilgili olarak uyarılarda bulunan Dudu, sağlıklı çevre koşulları ile temiz içme sularının kullanılmasının sağlık açısından önemine değindi.
Hıfzısıhha Bölge Müdürü Erhan Dudu, ısınan havalarda artış gösteren parazit ve barsak hastalıkları ile ilgili açıklamalarda bulunarak,gıda tüketimi konusunda tüketicileri uyardı.
Parazit hastalıklarını genelde öldürücü olmayan uzun yıllar devam edebilen kronik hastalıklar olduğunu belirten Dudu, “Bu hastalıklar çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişimi etkiler. Zamanla toplumda yaptıkları zararlı etkiler birikir ve neden oldukları tahribat artar. Sonuç olarak toplumun sağlıklı gelişmesini etkiler ve ekonomik kayıplara neden olurlar. Toplumun sağlıklı gelişebilmesi e verimli olabilmesi için parazit hastalıkları kontrol altına alınmalıdır. Koruyucu önlemlerin toplum tarafından yaygın olarak bilinmesi de sağlanmalıdır. Sağlıklı çevre koşulları ile temiz ve kullanma suyuna sahip olmak sağlık için temel bir gereklilik. Sağlıklı çevre koşulları ve temiz su barsak patojenlerinin bulaşma riskini önemli ölçüde azaltır. Havaların ısınmasıyla birlikte barsak patojenlerinde diğer canlı türleri gibi daha çabuk çoğalmaktadır ve kolayca bulaşmaktadırlar. Parazit ve barsak enfeksiyonlarından korunmak için sokakta satılan gıdalardan kaçınmak, az pişmiş bonfile az pişmiş kanat gibi yeterince ısı görmemiş et ürünlerine kaçınmak gerekiyor. Normal pişirilmiş hamburger güvenlidir, ancak tüketimi fazla olduğu saatlerde ızgara sıcaklığının artırılarak daha çabuk pişirme uygulamasının getirdiği sorunlardan kaçınmak gerekiyor. Semt pazarından asla açıkta peynir satın alınmamalıdır. Pastörize süt kullanımı tercih edilmelidir” dedi.
LOKANTA İŞLETMELER DE UYARILDI
Lokanta ve kebapçılarda verilen garnitör salataların tüketilmesi konusunda da uyarılarda bulunan Dudu, “ Lokanta ve kebapçılarda verilen garnitür salataların hazırlanma ve saklama koşulları işletme sahiplerinin riayet etmeleri ve hijyenik olmasına özen göstermelerin gerekmektedir. Yeşil yapraklı salata ve sebzelerin her yaprağı ayrı ayrı yıkanmalıdır. Gerektiğinde sirkeli suyla, yıkanmalıdır. Özellikle alt yapı yatırımlarının tamamlanmış yerleşim yerlerinde içme ve kullanma suyu dikkatli olarak kullanılmalıdır. Gerektiğinde içime için kaynatma veya klorlama yapılmalıdır. Sırası ile kokusundan, tadından, görünümünden kuşku duyulan gıdalar tüketilmemelidir” dedi.
PORTÖR MUAYENELERİ KURUMUMUZDA YAPILIYOR
Gıda üretimi ve satışında çalışanlarının enfeksiyon bulaştığını belirten Dudu, “ İlgili kanun gereği insan sağılını yakından ilgilendiren gıdaya bağlı işlemlerin çerçevesi belirlenmiş ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına devredilmiştir. Gıda üretime ve satışla doğrudan ilişkisi bulunan tüm görevlilerin belirli alıklarla yani 3 ayada bir portör muayeneleri yapılmalıdır. Portörün kelime anlamı taşıyıcı olup, bir hastalığın etkenin barındıran ve insan için kaynak olarak rol oynayan enfekte birey anlamında kullanılmaktadır. Portör muayenelerinde eskiden sadece dışkı kültür incelenirken, günümüzde boğaz kültürü, burun kültürü, dışkıda parazit incelemeleri yapılmaktadır. Erzurum’da bu portör incelemeleri Erzurum Hıfzısıhha Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır” dedi.