Mecburi hizmet geri geliyor
2 yıl önce sözleşmeli personel uygulamasıyla kaldırılan mecburi hizmet, bu kez sadece doktorlar için getiriliyor. Türkiye'de 1981 yılından 24 Temmuz 2003'e kadar uygulanan mecburi hizmet, bu tarihte yürürlüğe giren ve temininde güçlük çekilen yerlerde sağlık personelinin sözleşmeli olarak istihdamına imkan veren yasayla kaldırıldı. Özendirilerek gönüllü çalıştırma esasına dayanan yasanın 2 yıllık uygulamasında, özellikle doktor istihdamında istenen sonuç elde edilemedi.
Getirilen teşvikler ve özellikle hekim ihtiyacının had safhada olduğu kalkınmada öncelikle yörelerde doktorlara döner sermaye payı ile 9-10 milyar liraya kadar maaş ödenmesine karşılık yeterli talep sağlanamadı.
İstenilen seviyede sağlık hizmetinin sunulmasını sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan uzman ve pratisyen doktor istihdamı için geçmişte uygulanan mecburi hizmet yerine, ''özendirilmiş ve kolaylaştırılmış devlet hizmeti'' yükümlülüğü getirilmesi gündeme geldi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi yetkilileri, uygulamaya karşı çıkarak, doktorlara haksızlık yapıldığı görüşünü ifade etti.
TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edilen teklifle doktorlar için ''devlet hizmeti'' yükümlülüğü getiriliyor. Teklif, doktorlara daha yüksek ücret alabilme imkanı taşıyan sözleşmeli personel veya Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışabilme hakkı getiriyor.