//KOBİ’LER ZORDA
Türkiye’de yerli otomobillere gösterilen ilginin son yıllarda azaldığını ve piyasaların artık yabancı markaların hakimiyeti altına girdiğini vurgulayan Sucu, “Yabancı marka demek, büyük servisler demek. Sanayide küçük esnafın, motorcunun, kaportacının ya da elektrikçinin yüzüne bakan yok. Gelen araba servise gidiyor.” diye konuştu. Özellikle geride kalan bu yaz mevsiminin, sanayide geçirilen en durgun sezon olduğunu vurgulayan İbrahim Sucu, “Normalde sanayi sitelerinde yazın para kazanılır, kışın da durgun geçiyor olması nedeniyle bu kazanç kullanılırdı. Fakat bu yıl işler tamamen allak-bullak oldu. Durgun geçen bir yaz sezonu ve ardından gelen kış mevsimi, bize resmen rotayı şaşırttı.” dedi. Erzurum’daki sürücülerin neredeyse yarıya yakın bir bölümünün, kış mevsiminde araçlarını pek kullanmadıklarını anlatan Sucu, bu nedenle kış mevsiminde işlerin yaza oranla hareketsiz kaldığını dile getirdi.
//SİTE ESNAFI DESTEK BEKLİYOR
Erzurum’da her esnaf kesiminin sıkıntılı olduğunu, hiç kimsenin işinin düzgün gitmediğini dile getiren İbrahim Sucu, “Küçük esnaf büyük marketlerden ve alışveriş merkezlerinden dert yanıyor. Bizde de durum pek farklı değil. Bizim işleri de, büyük servisler sekteye uğratıyor. Ne çıkar çalıştırabiliyoruz, ne usta yetiştirebiliyoruz. Kazandığımızla kendi yağımızda kavrulabiliyorsak, bizden iyisi yok.” şeklinde konuştu.
//İMALATÇILAR TEŞVİK EDİLMİYOR
Hükümetin küçük esnafın ve sanayicinin elinden tutması gerektiğini vurgulayan Sucu, kredilerden hep büyük ve zengin işletmelerin faydalanabildiğini belirterek, küçük esnafın halini sorana rastlamadıklarını ifade etti. İbrahim Şucu, şunları kaydetti: “Devlet hiç olmazsa biz sanayici esnafının elinden kış mevsimlerinde tutsun, biz de yazın çalışıp ödeyelim. İşlerimiz gitgide kötüleşiyor. Önceleri kışın araç kullanmaktan korkanlar vardı, şimdi bunlara iktisat yapanlar da eklendi. Pasta küçülüyor, bize düşen pay da yetersiz kalıyor. Destekler ve kredilerle birlikte piyasadaki işleri bile büyük işletmeler götürüyor. Bize gelen işler küçük çaplı, ezik ve çizik işler. Devlet büyükleri artık bu adaletsizliğe dur demeli.”