“Dünyanın en kaliteli balı Erzurum’da üretiliyor, fakat bundan kimsenin haberi yok.” diyen bal üreticisi Mehmet Özden, tanıtım için ilginç bir kampanya başlattı. Aşkale ilçesine bağlı Koşapınar ve Kapıkale köylerinde üretilin Erzurum’un meşhur balını tüm Türkiye’ye tanıtmak için harekete geçen bal üreticisi, “Ürettiğimiz balda bir gram dahi katkı maddesi bulanlara 2 bin TL ödül vereceğiz.” dedi.
//ERZURUM BALININ TANITIM SORUNU AŞILIYOR
Erzurum’un, arıcılık faaliyetleri ve bal üretimi açısından oldukça önemli bir özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Mehmet Özden isimli üretici, Erzurum’da üretilen balın, Anzer Balı’nı bile geride bırakacak düzeyde kaliteli olduğunu belirterek, “Erzurum’da böyle bir imkana sahibiz, fakat bunu bile değerlendiremiyoruz.” diye konuştu. Piyasada satılan ve şeker karışımı içeren balların, Erzurum halkının bu ürüne bakış açısını değiştirdiğini dile getiren Özden, Erzurum balının kalitesinin farkına varan nice üreticilerin Erzurum’a akın etmeye başladıklarını kaydetti.
//BAL FESTİVALLERİ İHMAL EDİLİYOR
Erzurum’da yıllardır bal üreticiliği yaptığını vurgulayan Özden, “Erzurum’da geçmiş yıllarda her yıl bal festivalleri düzenlenirdi; her ne olduysa artık bu festivaller de düzenlenmiyor. Geçmiş yıllarda bile bu işin farkına varılmıştı. Erzurumlu bir üretici olarak biz her yıl bu festivallerde ödüle layık görülüyorduk. Çünkü Erzurum’un halis muhlis balını üretiyorduk. Allah bu memlekete böyle bir zenginlik vermiş. Değerlendirmek için daha neyi bekliyoruz, anlamış değilim.” diye konuştu.
//BALIMIZI TANITAMIYORUZ
Ürettikleri Erzurum’un meşhur balını tanıtmak için her yola başvuracağını anlatan Mehmet Özden isimli üretici, iddialı bir kampanya başlattığını belirterek, “Halis muhlis Erzurum balını üretiyor ve halkımızın beğenisine sunuyoruz. Erzurum’un dağlarında üretimini yaptığımız bu balda, bir gram dahi katkı maddesi bulana, anında 2 bin TL ödül vereceğiz. Bu kadar da iddialıyız. Çünkü biz Erzurum’un balına güveniyoruz.” dedi. Balda karışım olduğunu iddia edenlerle, anında üniversiteye giderek gıda laboratuarlarında analiz yaptırdıklarını belirten Özden, “İnsanlar sonuçları görünce, şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Bizim yetkili makamlardan bir isteğimiz var. Geçmişte Erzurum’un balını tanıtmaya yönelik olarak düzenlenen bal festivallerinin yeniden tertiplenmesini istiyoruz. Bugün kalite itibariyle Erzurum’un balına yetişemeyecek ürünler marka olmuş durumda. Erzurum’a bu haksızlığı yapmayalım.” ifadelerini kullandı.