ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor’dan 1 Mayıs kutlaması
Erzurumspor’dan 1 Mayıs kutlaması
Dal: ‘Teşekkürler Erzurum’
Dal: ‘Teşekkürler Erzurum’
Yakutiye’de Emek ve Dayanışma Günü kutlaması
Yakutiye’de Emek ve Dayanışma Günü kutlaması
Dumlu’da çatı yangını
Dumlu’da çatı yangını
Sekmen: ‘Erzurumspor kırmızıçizgimizdir’
Sekmen: ‘Erzurumspor kırmızıçizgimizdir’
HABERLER>EKONOMİ
25 Aralık 2009 Cuma - 04:43

Kayıplardayız…

Recep DAĞ/Erzurum 5084 sayılı Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası’nda süre uzatımı beklerken, yeni teşvik düzenlemesi kapsamında ise hayal kırıklığı yaşıyor. İl gerek Doğu Anadolu ve gerekse içinde bulunduğu 4.Teşvik Bölgesi’nde kurulan şirket sayısı bakımından gerilerken, kapanan işletme sayısında ise öne çıkıyor.

Kayıplardayız…

11 AYLIK VERİLER
TOBB 2009 yılı Ocak-Kasım ayları şirketleşme istatistik sonuçlarına göre, 4. Teşvik Bölgesinde 3 bin 461 şirket, 309 kooperatif, 2 bin 872 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyete geçti. Aynı dönemde 518 şirket, 282 kooperatif tasfiye işlemi gördü. 11 ayda bölgede 410 şirket, 187 kooperatif ve 8 bin 991 gerçek kişi ticari işletmesi ise kapandı. 4. teşvik bölgesinde 2008 yılının aynı döneminde 3 bin 627 şirket, 273 kooperatif, 2 bin 782 gerçek kişi ticari işletmesi açılmış, 454 şirket, 263 kooperatif tasfiyeye girmiş, 374 şirket, 164 kooperatif ve 7 bin 950 gerçek kişi ticari işletmesi kapanmıştı.
BİR YILLIK DEĞİŞİM ORANLARI
TOBB Kasım ayı Ticaret sicili verilerine göre, Erzurum’un içinde yer aldığı 4’üncü Teşvik Bölgesinde, bu yılın on bir ayında, 2008 yılının aynı dönemine göre kurulan şirket sayısında yüzde 4.57 azalma, kurulan gerçek kişi ticari işletmesi sayısında yüzde 3.23, kurulan kooperatif sayısında ise yüzde 13.18 oranında bir artış belirlendi.
KAPANAN ŞİRKET SAYISINDA ARTIŞ
4’üncü Teşvik Bölgesinde bu yılın on bir aylık bölümünde geçen yılın aynı dönemine oranla tasfiye edilen şirket sayısı yüzde 14, tasfiye edilen kooperatif sayısı ise yüzde 7.22 oranında artış gösterdi. Geçen yıla göre, kapanan şirket sayısında yüzde 9.62, kapanan kooperatif sayısında yüzde 14 ve kapanan gerçek kişi işletmesi sayısında da yüzde 13’lük oranda yükselme gözlendi.
ERZURUM’UN PAYI
11 aylık dönemde, Erzurum’un 4. Teşvik Bölgesi toplamındaki payı, açılan şirketlerde yüzde 4.73, açılan kooperatif sayısında yüzde 12.62, açılan gerçek kişi işletmesi sayısında yüzde 5.36 , tasfiye edilen şirket sayısında yüzde 5.40, tasfiye edilen kooperatif sayısında yüzde 20.9, kapanan şirket sayısında yüzde 6.82, kooperatif sayısında yüzde 19.25 ve kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında ise yüzde 3 olarak gerçekleşti..
BÖLGENİN ÜLKE PAYI
4’üncü Teşvik Bölgesi’nin Türkiye toplamındaki payı, açılan şirketlerde yüzde 8.83, açılan kooperatif sayısında yüzde 29.42, açılan gerçek kişi işletme sayısında yüzde 7.13, tasfiye edilen şirket sayısında yüzde 4.39, tasfiye edilen kooperatif sayısında yüzde 12.41, kapanan şirket sayısında yüzde 4.61, kapanan kooperatif sayısında yüzde 11.59 ve kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında ise yüzde 29.81 olarak kaydedildi.
ERZURUM 9’UNCU SIRADA
Yeni teşvik düzenlemesi kapsamında 4. Bölge içinde değerlendirilen Erzurum, bu yılın 9 ayında şirketleşme oranı bakımından bölgede yer alan 30 il içinde dokuzuncu oldu.. Bölgede en fazla şirketin kurulduğu İl 509 şirketle Diyarbakır olurken, bu ilin bölge payı yüzde 14.71’e yükseldi. Bölgede en yüksek sayıda şirket kurulumunun gerçekleştirildiği diğer iller Şanlıurfa ve Trabzon olarak bildirildi.
DİYARBAKIR İLK SIRADA
Bölgede en yüksek sayıda şirketin kurulduğu il 509 şirketle Diyarbakır olurken, bu ili 413 şirketle Şanlıurfa, 268 şirketle Trabzon izledi. 11 ayda açılan şirket çokluğu bakımından 4’üncü Teşvik Bölgesinde ilk on içine giren diğer iller olan, Mardin’de 215, Elazığ’da 219, Malatya’da 2320, Ordu’da 165, Van’da 203 ve Batman’da ise 127 şirket faaliyete başladı. Bölgede en az sayıda şirket kurulumunun gerçekleştiği iller ise, bir önceki dönemde olduğu gibi Ardahan, Tunceli, Gümüşhane ve Bayburt olarak belirlendi.
 
 
KOOPERATİFLEŞME
TOBB verilerine göre, 11 aylık dönemde 4. Teşvik Bölgesinde en yüksek sayıda kooperatif kurulumunu gerçekleştirildiği iller 39 kooperatifle Muş ve Erzurum olurken, gerçek kişi ticari işletmesi kuruluş çokluğu bakımından 354 işletmeyle Ordu ilk sırada yer aldı. Bu ili 310 işletmeyle Şanlıurfa, 232 işletmeyle Diyarbakır, 232 işletmeyle Malatya, 203 işletmeyle Van ve 90 işletmesiyle Erzurum izledi.
KAPANAN ŞİRKETLERDE 4’ÜNCÜ SIRADAYIZ
4. Teşvik Bölgesinde en yüksek sayıda şirket kapanma sayısının görüldüğü il 47 şirketle Diyarbakır olurken, bu ili 45 şirketle Malatya, 37 şirketle Trabzon, 28 şirketle Erzurum ve Ordu, 26 şirketle Şanlıurfa izledi. Bölgede en fazla sayıda kooperatif kapanmasının yaşandığı il 36 kooperatifle Erzurum olarak kaydedildi. Van, ordu ve Kastamonu ise bölgede kooperatif kapanma sayısının yüksek olduğu diğer iller olarak belirlendi.
KAPANAN İŞLETMELER
4.Bölgede en yüksek sayıda gerçek kişi ticari işletmesinin kapandığı il Diyarbakır oldu. 5 bin 588 gerçek kişi ticari işletmesinin 11 ayda kapandığı Diyarbakır, şirket ve gerçek kişi işletmeleri kapanma oranıyla dikkatleri çekti. Bu ili 584 kapanan gerçek kişi ticari işletmesiyle Çankırı izlerken, 538 işletmeyle Ordu, 395 işletmeyle Batman ve 270 işletmeyle Erzurum bölgede kapanan işletme sayısının yüksek olduğu diğer iller olarak kaydedildi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Horasan Çinileri Dünya Vitrini’nde
İHA/Horasan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Türkiye İş-Kur İşbirliği ...
ETB’den patent başarısı
İHA/Erzurum Ticaret Borsası tarafından patenti alınan Erzurum Civil Peyniri ...
Niçin böyleyiz?
GHA/Erzurum’un sosyo ekonomik sorunlarının temelinde ekonomik ve beşeri ...
 
Erzurum, model oluşturdu
İHA/Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Global Bilgi'nin müşteri liderliklerinin ...
MHP’den 5084 önergesi
GHA/Erzurum’un da aralarında bulunduğu 49 ilde yürürlük süresi bir hafta ...
Erzurum hakkını arıyor
GHA/EZO Başkanı Harmandar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın GAP Eylem ...
 
Köylülere ‘Tarım Sigortası’ çağrısı
GHA/Oltu Kaymakamı Gürkan Polat, köy ziyaretlerinde bilinçli tarım ve ...
Meslek edindirmede dernek desteği
GHA/ İşsizliğin giderek boyut büyüttüğü Erzurum’da, nitelikli işgücü yetiştirme ...
Kriz noter kapattırdı
GHA/Türkiye’de ekonomik kriz yüzünden kapanan ilk ve tek noterliğin Erzurum’da ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva