ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
12 Ocak 2010 Salı - 03:14

Helal Kazancın Önemi

İslam, kapitalizm de olduğu gibi sınırsız değil de dengeli bir üretimi teşvik etmektedir.

Helal Kazancın Önemi

Ufuk İLVER
 
İslam, kapitalizm de olduğu gibi sınırsız değil de dengeli bir üretimi teşvik etmektedir. Üretim sağlanırken ve gelir elde edilirken meşru veya helal daire diyeceğimiz bir sınır koymuş ve ölçü getirmiştir. Dolayısıyla bir gelirin kazanç olması ve insanın o kazançtan istifade edebilmesi, helal şartına bağlıdır. Dolayısıyla helal olmayan bir kazancı İslam reddetmekte ve haram demektedir. Yani İslam, başkalarının hakkı bulunan bir kazancı haram saymıştır ve insanların istifade edemeyeceğini ifade etmiştir. Dolayısıyla kapitalizm de olduğu üzere gelir “gelsin de nerden gelirse gelsin” mantığının karşısında olan İslam, geliri meşru-helal çizgisinde olma şartına bağlayarak insanların bu husustaki duygularına ve ülke ekonomisine denge getirmektedir. Dolayısıyla İslam her hususta olduğu üzere orta ve istikamet yolunu bizlere göstermekte ve salıklamaktadır. Zira gerçek mutluluğun elde edilmesi, İslam’ın prensiplerine tam bağlı kalmaya vabestedir. Şimdi akla gelen meşru gelir kaynaklarından bir kısmını izah etmiş olalım.  
 TİCARET
Efendimizin: “Rızkın onda dokuzu ticarettedir.” İfadelerinde olduğu üzere İslam, insanları ticaret yapmaya teşvik etmektedir. “Dürüst tüccarın ahirette nebiler ve Salihler ve şehitlerle haşir olunacağı” da yine Efendimizin ifadelerindendir. Meşru dairedeki ve kuralına uygun ticaretin toplumda ekonominin canlanmasına önemli katkılar sağlayacağı muhakkaktır. Şimdilerde uluslar arası bir boyut kazanan ticaret, direkt üretimle de ilgilidir. Zira üretim kalemlerinizin çokluğuna göre ihracatınız ve ticaretiniz gelişmiş olacaktır. Ticarette kendilerini geliştirenler ise uluslar arası arenada da söz sahibi olurlar.
 İŞÇİLİK
Kişinin kendi el emeğiyle kendi rızkını kazanması şeklinde tarif edebileceğimiz bu grup, dinimizin taltif ettiği bir gruptur. Efendimiz: “Sizden biriniz eliyle kazandığından daha temiz bir şey yememiştir” buyurmuşlardır. Yine Efendimiz bir iş münasebetiyle Medine dışına çıkmıştı. Dönüşte bahçesinde çalışan bir sahabe gördü ve o (Efendimiz) bahçeyi şereflendirdi. Çapayı yapan adamın elini eline aldı ve sonrada mübarek yüzüne sürdü. Ve Efendimiz: “Allah’ın hoşnut olduğu eller, işte bu ellerdir” buyurdu. Görüldüğü üzere bizzat Efendimiz tarafından bu grup teşvik görmektedir ki, üretimin en önemli ve vazgeçilmez noktalarından birisi durumundadır.
 MADENLER VE YERALTI ZENGİNLİK KAYNAKLARI
Madenler ve yeraltı zenginlik kaynakları da meşru gelir kaynaklarından birisi olarak kabul edilir ki, şu anda dünyanın en çok ihtiyacı olan enerji tamamen yeraltı zenginlik kaynağıdır. Her türlü madenin çıkarılması ve işlenmesi ve kendi alanında ve birçok alanda kullanım elde etmesiyle ciddi manada farklı gelir kaynakları oluşturacağı kesindir. Zihnimizde yer edinmesi adına bu kaleme suyu, kömürü, petrolü, doğalgazı demir-çeliği, uranyumu, altını, mermeri vb birçok yeraltı zenginlik kaynaklar düşünüldüğünde ciddi bir ekonomik sektör olarak karşımıza çıkmaktadır ki, bu gücü günümüzde elinde bulunduranlar dünyaya yön verme durumundadırlar.
 EL SANATLARI
Bir diğer meşru kazançlarından birisi de el sanatlarıdır. Kilim ve halıdan tutun da oymacılık kakmacılık ve birçok farklı noktada kendine yer edinen bu üretim alanı da önemlidir.
 AVLANMA
Meşru gelir kaynaklarından birisi de avlanmadır. İster karada isterse denizlerde olsun Allah’ın bahşettiği ve sınırlarını belirlediği ölçüde avlanmak üretim adına önemlidir. Mesela yarım ada olan ülkemizde henüz balıkçılık tam manasıyla değerlendirilemiyor ve bu sektörden devlet ihracat yoluyla gelir elde edemiyor. Bilakis balık ithal etmektedir.
 GANİMETLER
Meşru müdafaa neticesinde meydana gelen harplerden elde edilen gelir kaynaklarından birisidir. Tabii ki bir manada muzafferiyetin de meyvesidir. Ve harbe iştirak etmiş bir Müslüman’ın da en doğal hakkıdır.
 İKTA
Devletin ihtiyaç sahiplerine mülk edinmeleri ve işletmeleri maksadıyla arazi vermesidir. Burada devlet arazilerinin atıl durumdan kurtarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca tembelliğin önüne geçilmekte ve liyakatinde hakkı verilmiş olmaktadır. Yani sadece fakir olması hak sahibi olması adına yeterli değildir. Verilen araziyi en güzel şekilde değerlendirmesi esas alınan şeydir. Ve böylece devlet teşvikiyle üretim elde edilmiş ve ekonomi canlanmış olmaktadır.
 ZEKÂT VE SADAKA
Zekât ve sadaka müesseseleri de meşru kazanç noktalarından birisidir. Özellikle zenginlerin malının bir kenarda atıl olarak kalmasını engelleyen ve fakirlerinde zekât vesilesiyle sermaye sahibi olarak ticari hayatın içinde var olmalarını sağlayan bir kurumdur. Haliyle zekât ticari hayatı canlandırmakta ve birçok ferdi iş-güç sahibi yapmaktadır. İslam toplumunda zekât müessesesinin varlığıyla her fert kendini emin ve güvence de hisseder. Ve böylece zekât topluma güvence olmakta, üretime de ciddi katkı sağlamaktadır.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üretim, Tüketim Ve Kazançta Denge
Dünyasına/Güvenme dünyasına/Dünya benim diyenin/Dün gittik dün yasına
Dış Ticaret Konusunda Genel Bir Değerlendirme
Türkiye’nin komşu ülkelerle olan ticareti oldukça düşüktür.
Türkiye- Ermenistan Sınır Kapısının Açılmasının Rasyonelliği-İrrasyonelliği (I)
1991 yıllında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasıyla ...
 
“Mal Sahibi, Mülk Sahibi, Hani Bunun İlk Sahibi”
Bütün dünyada geniş bir şekilde geçerliliğini koruyan kapitalizmin arka ...
Kösoğlu'ndan 'Açılım'ın Eski Tarihine ve Yeni Söylemine Dair Birkaç Not
Ülkemizde günlük siyasetle millî mesele¬ler giderek birbirine karıştırılıyor; ...
Şarkî-Anadolu Vilâyâtı'nın Erzurum Kongresi Beyânnâmesi...
Mütâreke'nin (30 Ekim 1918'de Mondros Limânı'nda) akdini müte'âkıb, gittikçe ...
 
Yaşama Ölçümüz ve Vahiy
İnsan, Tamamen varlığı, dünyaya gelişi ve kemale erişi bütünüyle O’nun ...
Her Düşünce Referans Kaynağı Olabilir mi?
Her ekonomi sisteminin referans aldığı kaynaklar vardır. Beşeri sistemler, ...
Mevlânâ, Aydınlatmaya Devam Ediyor
Büyük mutasavvıf ve düşünürümüz Mevlânâ Celâleddin Rûmî (12071273), XIII. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva