ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
2 genel başkan partisine veda etti
2 genel başkan partisine veda etti
‘Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ için yarıştılar
‘Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ için yarıştılar
Jandarmadan uyuşturucu operasyonu
Jandarmadan uyuşturucu operasyonu
TBB Mart ayı Erzurum verilerini açıkladı
TBB Mart ayı Erzurum verilerini açıkladı
Erzurumspor ligde gündem oluşturmayı sürdürdü
Erzurumspor ligde gündem oluşturmayı sürdürdü
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
5 Ocak 2010 Salı - 23:21

“Mal Sahibi, Mülk Sahibi, Hani Bunun İlk Sahibi”

Bütün dünyada geniş bir şekilde geçerliliğini koruyan kapitalizmin arka planında aslında hümanizm düşüncesi ve onun arka planında ise kilisenin yanlış tutumlarından kaynaklanan kilise bahane edilerek Allah’a (Tanrıya) bir başkaldırı söz konusudur.

“Mal Sahibi, Mülk Sahibi, Hani Bunun İlk Sahibi”

Ufuk İLVER
Geçen hafta beşeri iktisadi sistemlerin düşünce olarak beslendikleri arka planı görmeye çalışmıştık. Yani bütün dünyada geniş bir şekilde geçerliliğini koruyan kapitalizmin arka planında aslında hümanizm düşüncesi ve onun arka planında ise kilisenin yanlış tutumlarından kaynaklanan kilise bahane edilerek Allah’a (Tanrıya) bir başkaldırı söz konusudur.
            Hümanizm ile yüceltilen ve her şey olarak görülen insan artık tarih sahnesinde baş aktör olarak değerlendirilmiştir. Ve artık insan vardır. Bu insan Tanrının da yerini almak için vardır. İnsan tanırlaştırılmıştır. Ve mülkün gerçek sahibi insan olarak gösterilmiştir. Ve bu düşüncenin paralelinde ise her şeye müdahale etme hakkını kendilerinde görmüşlerdir. Artık tanrılaşan ve kendisine üstün sıfatlar ve meziyetler yükleyen insan, tarih sahnesinde baş aktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ve bu düşünceye paralel olarak hâkimiyet kurma düşüncesini bir takım yeni ideolojilerle desteklemiş ve bu ideolojileri de kullanarak yeni ilim dalları ortaya çıkarmış ve kendisini yegâne güç olarak gören insan tarih sahnesine aynı zamanda hükmeden ve sömüren bir görüntü ile çıkmaya başlamıştır.
            İşte bu düşüncelere paralel olarak her şey üzerinde sınırsız kullanım, sınırsız elde etme hakkı olduğunu düşünerek her noktaya ellerini uzatmışlardır. Karşılarında eğer bir direnç mekanizması gördüklerinde ilk önce cebri bir karşılık koyma zorunluluğu hissetmişlerdir. Zira yegâne hâkim kendileri olduğundan dolayı kendisi dışındakiler kendilerine mahkûm olma durumunda olduklarını düşünmüşlerdir. Durum istenildiği gibi gitmeyince kendilerinde var olan hâkimiyete kılıf arama yoluna girişmişlerdir. Bu kılıf yıllarca bir takım kelimeler ve tarifler arkasında yapılmıştır. Öyle ki bunlar daha sonraları karşımıza bir ilim dalı olarak çıkacak ve birçok okullarda okutulan ve öğrenilen ders olarak müfredata girmiş olacaktır. Bu ilimler tamamen sömürü anlayışının kılıfı durumundadır. Kendi kendilerine bir kısım unvanlar vererek kendilerini seçkin addederek ve bunu kendi başlarına karar vererek, kendi dışındakileri de öteki telakki ederek, kendileri dışındaki bütün insanlığa müdahale etme hakkını kendilerince kendilerine vermiş olmaktadırlar. Ve neticesinde insanların dinlerinden tutun da ellerindeki sermayelere veya ülkelerindeki bütün gelir kaynaklarına, hatta işgücüne de el koymak suretiyle tamamen kendileri dışındaki topluma mahkûm ve sömürme politikası gütmüşlerdir ki, bu hala geçerliliğini devam ettirmektedir. 
            İşte bütün insanlığa müdahale etme hakkını kendilerinde görme düşüncesinin temeli insanın yüceltilmesi, mülkü idare etme isteği ve ellerine geçen gücü bu istikamette kullanmaları ve dini tamamen sosyal hayattan çıkarma istekleridir.
            İslam iktisadının temel düşüncesi ise mülkün gerçek sahibi Allah’tır. Ve hâkimiyet sadece O’na aittir. O, dilemiştir. İnsanı yaratmıştır. O, dilemiştir, bu mülkün tasarruf hakkını insana vermiştir. O, dilemiştir, insanı yeryüzünde kendisine vekil, halife tayin etmiştir. O, dilemiştir, bütün bu işi yapmada kendisine yardımcı olacak bir takım hususiyetler yüklemiştir ki, insana akıl vermiştir, irade vermiştir. İşte bütün bunları Allah bizzat kendisi dilemiş ve yaratmıştır. Zira tek hâkimiyet sahibi Allah’tır hem mülk üzerinde hem insan üzerinde… Dolayısıyla bizim sahip olduğumuz şeyler hep O’nun dilemesiyledir. Öyleyse O bize bu mülk üzerinde tasarruf etme hakkını verdiğinden dolayı insanlar mülk üzerinde tasarruf edebilmektedirler. Dolayısıyla madem mülkün sahibi O’dur.
Öyleyse elbette bu mülkün tasarrufunda hangi ölçülere bağlı kalmamız gerektiğini de ifade edecek O’dur. Yani kazanırken nelere dikkat ederek kazanmalıyız. Harcarken nelere dikkat ederek harcamalıyız. Madem Allah adına mutasarrıf rolündeyiz. Öyleyse buna dikkat etme durumundayız. İslam’da kapitalizmin öngördüğü kazanma da her yol meşrudur mantığı yoktur. İslam da meşru kazanç noktaları ve helal kazanç noktaları vardır. Bu sınırlar aşılmamalıdır. Aşıldığında kişi kendi hakkından öte başkalarının hakkını yeme durumunda kabul edilmiştir ve kesinlikle buna da müsaade edilmemiştir.
 
Ve yine kapitalizm de asıl hedef ve amaç paradır, sermaye sahibi olmaktır. Hâlbuki İslam da ise asıl amaç Allah’ın rızasını ve memnuniyetin kazanmaktır. Para ve ekonomi ise bu amaca hizmet eden vesilelerden sadece birisidir. Önemli olan O’nun bizden memnun olması ve şu kısa ve fani olan dünya hayatında imtihanı kazanabilmektir. Yani İslam’da para ve sermaye sahibi olma hiçbir zaman hedef ve amaç olmamıştır, sadece amaca giden yolda bir araç hükmündedir.
            İşte zihinlerdeki eksik hayat anlayışı, yanlış mülahazalar insanı kâinat üzerinde hangi konuma getirmektedir. Kullukla Allah, insana kâinatın tasarrufunu, tabiri diğerle kâinatın anahtarlarını vermiştir. Kendisine verilen bu liyakati ve meziyetleri insan kendinden bilmeye başlamasıyla kaybetmeye başlamış, kendisine ihraz edilen rolü kabullenmemiş ve kendi sahibine, kendini yarattığını ve kendi yaratılışını unutarak yaratanına baş kaldırmıştır.
            Ve böylece Allah’ın koymuş olduğu ölçülerle değil de kişinin kendi düşüncelerini ölçü kabul ederek dünya üzerinde hâkimiyet kurma çabası ve nefsin istek ve arzularının ön plana çıkma gayreti olmuştur kapitalizm… 
Ve netice de kapitalizm düşüncesi, maalesef dünyaya huzur getirmemiştir ve getiremeyecektir de…
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
selim 7 Ocak 2010 Perşembe 22:44

kişilerin, kendi fikirleri etrafında örgüledikleri tezler, çözümler, deneme yanılma yoluyla geçerliliği test edilebilmektedir. insanoğlu şu kendine aşırı güveninden ve rabbine baş kaldırısından vazgeçse islamın öngördüğü çözümleri, reçeteleri dikkate alsa dünya saadetine ulaşmış olacaktır ama ne yazık ki insanoğlu hala kendiyle eğleşmektedir... elinize sağlık güzel bir yazı

Yorumu oyla      6      4  
fani 6 Ocak 2010 Çarşamba 15:57

mal da yalan mülk de yalan, var biraz da sen oyalan

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kösoğlu'ndan 'Açılım'ın Eski Tarihine ve Yeni Söylemine Dair Birkaç Not
Ülkemizde günlük siyasetle millî mesele¬ler giderek birbirine karıştırılıyor; ...
Şarkî-Anadolu Vilâyâtı'nın Erzurum Kongresi Beyânnâmesi...
Mütâreke'nin (30 Ekim 1918'de Mondros Limânı'nda) akdini müte'âkıb, gittikçe ...
Yaşama Ölçümüz ve Vahiy
İnsan, Tamamen varlığı, dünyaya gelişi ve kemale erişi bütünüyle O’nun ...
 
Her Düşünce Referans Kaynağı Olabilir mi?
Her ekonomi sisteminin referans aldığı kaynaklar vardır. Beşeri sistemler, ...
Mevlânâ, Aydınlatmaya Devam Ediyor
Büyük mutasavvıf ve düşünürümüz Mevlânâ Celâleddin Rûmî (12071273), XIII. ...
İktisadi Referans Kaynaklarımız Ve Birkaç Hakikat
Kuran-ı Kerim, Bütün ahkâmıyla hayatımızı bir düzene koyduğu gibi iktisadi ...
 
İnsan Âşığı Bir Gönül Eri
İslâm’da insanın en önemli varlık olduğu Allah’ın(cc) kelâmından anlaşılır. ...
Beşeri İktisadi Sistemlerin Özellikleri Ve Topluma Yansımaları
İnsanlığa mutluluk ve saadet bahşetmek amacıyla ortaya çıkmış/çıkarılmış ...
Gönül Sahibi Bir Dost Mevlânâ
Gönlün varsa eğer, yürü, gönül sâhibi bir dost ara!”
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva