ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
31 Aralık 2009 Perşembe - 18:41

Şarkî-Anadolu Vilâyâtı'nın Erzurum Kongresi Beyânnâmesi...

Mütâreke'nin (30 Ekim 1918'de Mondros Limânı'nda) akdini müte'âkıb, gittikçe artan ahd-şikenâne mu'âmelât; ve İzmir, Antalya, Adana ve Havalisi gibi aksâm-i mühimme-i Memâlikimiz'in fi'len işgaali; ve Aydın Vilâyeti'nde îkaa edilen tahammülsüz...

Şarkî-Anadolu Vilâyâtı nın Erzurum Kongresi Beyânnâmesi...

ŞARKÎ-ANADOLU MÜDÂFA'A-İ HUKUK CEM'İYYETİ BEYANNÂMESİ *

"Bismillah"

Erzurum 7 Ağustos 1335 (1919)

Şarkî-Anadolu Vilâyâtı'nın Erzurum Kongresi Beyânnâmesi'dir.

 

Mütâreke'nin (30 Ekim 1918'de Mondros Limânı'nda) akdini müte'âkıb, gittikçe artan ahd-şikenâne mu'âmelât; ve İzmir, Antalya, Adana ve Havalisi gibi aksâm-i mühimme-i Memâlikimiz'in fi'len işgaali; ve Aydın Vilâyeti'nde îkaa edilen tahammülsüz Yunan F ecâyi'i; ve Ermenilerin Kaf­kasya dâhilinde hudûdlarımıza kadar dayanan (Nahçıvan-Iğdır-Kağızman, Sarıkamış-Kars-Göle'deki) Katli'âm ve İmhâ-yı İslâm siyâsetiyle, istilâ hazırlıkları; ve Karadeniz Sâhili'nde Pontus Hayâli'ni tahakkuk ettirmek gaayesiyle hazırlıklar yapılması; ve sırf bu maksatla Rusya (Karadeniz) Sahilleri'nden akın akın Muhacir namı altında gelen (Rus teba'ası) Rum­ların ve bu miyanda da müsellâh (Rum) Eşkıya Çeteleri'nin sevk ü celb edilmesi gibi hâdisât karşusunda, Mukaddes Vatan'm inkısam ve inhilâl tehlükesini gören Milletimiz hiçbir irade-i milliyyeye istinâd etmeyen Hükûmet-i Merkeziyyemiz'in bu âlâm ü fecâyi'a çâresâz olamayacağına, emsal-i meş'ûmesiyle kaani; ve birçok mü'essirât tahtında, ihtimâl ki daha elim ve gayrikaabil-i hazm ü kabul mukarrerâta da serfürû edeceğinden, endîşenâk bulunuyor.

Binâen'aleyh, kendini en yakın ve hûnîn tehlükeler karşusunda gören Şarkî-Anadolu Vilâyâtı'nm Mukaddesatını bizzat muhafaza gaayesiyle, her tarafdan Vicdan-ı Millîden doğmuş Cem'iyyetler'in iştirakiyle, ahiren mün'akıd olan Erzurum Kongresi, 7 Ağustos 335 (1919) târihinde mesâ'îsine hitam vererek bi-Lûtfihi-Ta'âlâ bervech-i âtî Mukarrerâtı ittihâz etti:

1- Tırabuzon Vilâyeti (Rize, Tırabuzon, Gümüşhane, Giresun, Ordu) ve Ca nik (Samsun) Sancağı'yla, Vilâyât-ı Şarkıyye nâmını taşıyan: (Bayazıd/ Ağrı İli, Erzurum, kuzey Bingöl, Kiğı, Yusufeli ve Bayburd'u içine alan) Erzurum, (Amasya, Tokat, Şarkîkarahisar/Şebinkarahisar, Sivas/Mer­kez Sancaklarıyla) Sivas, (Siverek, Diyârbekir, Mardin ve Palu kesimi­ni içine alan) Diyârbekir, (Adıyaman, Malatya, Dersim/Tunceli, Harput/ Elazîz'i içine alan) Mâ'mûretil'azîz, (Hakâri ve Van illerini içine alan) Van, (Si'ird, Bitlis/Merkez, Muş ve Güney Bingöl/Genç bölgelerinden kurulu) Bitlis Vilâyâtı ve bu saha dahilindeki (Erzincan ve Samsun gibi) Elviye-i Müstakille, hiçbir sebeb ve bahane ile, yekdîğerinden ve Câmi'a-i Osmâniyye'den ayrılmak imkânı tasavvur edilmeyen, bir külldür.

Sa'âdet ve felâkette iştirâk-i tâmmı kabul ve mukadderatı hakkında 'ayni maksadı, hedef ittihaz eyler. Bu sahada yaşayan bilcümle 'Anâsır-i İslâmiyye, yekdiğerine karşı bir hiss-i fedakârı ile meşhûn ve vaz'iyyet-i 'ırkıyye ve ictimâ'iyyelerine riayetkar, özkardaştırlar.

2-      'Osmanlı Vatanı'nın Tamâmiyyeti ve İstiklâl-i Millimiz'in Te'mîni ve Makaam-ı Saltanat ü Hilâfet'in Masûniyyeti içün, Kuvâ-yî Milliyye'yi amil ve İrâde-i Milliyye'yi hâkim kılmak esâstır.

3-      Her dürlü işgaal ve müdâhale, Rumluk ve Ermenilik teşkili gaayesine ma'tûf telâkki edileceğinden, müttehiden müdâf a'a ve mukaavemet esâsı, kabul edilmiştir. Hâkimiyyet-i siyâsiyye ve muvâzene-i ictimâ'iyyeyi mu-hill olacak surette, 'Anâsır-ı Hıristiyâniyye'ye yeni bir takım imtiyâzât i'tâsı kabul edilmeyecektir.

4- Hükûmet-i Merkeziyye'nin bir tazyîk-i Düveli karşısında, buraları
terk ve ihmâli ıztırârında kalması ihtimaline göre, Makaam-ı Hilâfet ü
Saltanat'a merbûtiyyetini; ve mevcûdiyyet ve Hukuukı Milliyyeye kâfil
tedâbîr ve mukarrerât, ittihâz olunmuştur.

5-Vatanımız'daötedenberibirlikteyaşadığımız'Anâsır-iGayrimüslime'nin, Kavânîn-i Devlet-i Osmâniyye ile mü'eyyed hukuuk-ı müktesebeleri-ne, tamâmiyle ri'âyetkârız. Mâl ü cân ve ırzlarının masûniyyeti, zaten mukteziyyât-ı dîniyye, 'an'anât-i milliyye ve esâsât-i kaanûniyyemizden olmağla, bu esâs, Kongremiz'in kanâ'at-i umûmiyyesiyle de te'yîd olun­muştur.

6- Düvel-i İ'tilâfiyye'ce, Mütâreke'nin imza olunduğu 30 Teşrinievvel 334 (Ekim 1918) tarihindeki hududumuz dâhilinde kalan; ve her mıntakasın-da olduğu gibi, Şarkî-Anadolu Vilâyetleri'nde de, ekseriyyeti kaahireyi İslâmlar teşkil eden; ve harsî, iktisâdi tevafuku Müslümanlar'a 'âid bu­lunan; ve yekdigerinden gayrikaabil-i infikâk özkardaş olan din ve ırk-daşlarımızla meskûn Memâlikimiz'in, mukaasemesi nazariyyessinden bilkülliyye sarfinazarla; mevcûdiyyetimize, hukuuk-i târîhiyye, 'ırkıyye, dîniyyemize ri'âyet edilmesine; ve bunlara mugaayir teşebbüslerin, ter¬viç olunmamasına; ve bu suretle, tamâmiyle hakk ve 'adle müstenid bir karâra, intizâr olunur.

7-Milletimiz insanî, 'asrî gaayeleri tebcîl; ve fennî, sınâ'î, iktisadî hâl ve ihtiyâcımızı takdîr eder. Binâen'aleyh, Devlet ve Milletimiz'in, dahilî ve haricî istiklâli; ve Vatanımız'ınTamâmîsi Mahfuz kalmak şartiyle, Al¬tıncı Mâdde'de musarrah hudûd dâhilinde; milliyet esâslarına ri'âyetkâr ve Memleketimiz'e karşı istilâ emeli beslemiyen herhangi bir Devlet'in: Fennî, sınâ'î, iktisadî mu'avenetini, memnûniyyetle karşılarız. Ve bu şerâit-i 'adile ve insâniyyeyi muhtevi bir Sulh'un da, 'acilen takarrürü, selâmet-i beşer ve sükûn-i âlem nâmına, ahass-i âmâl-i milliyemizdir.

8- Milletler'in kendi mukadderatını, bizzat ta'yîn ettiği bu târihî devirde,

Hükûmet-i Merkeziyyemiz'in de irâde-i milliyeye tâbi' olması zarurîdir.

Çünki, irâde-i milliyyeye gayrimüstenid herhangi bir Hey'eti Hükümetin,

(Millet Meclisinden kuvvetini almayan)' indî ve şahsî mukarrerâtı,

Millet'ce muta olmadıktan başka, haricen de mu'teber olmadığı ve ola-

mıyacağı, şimdiye kadar mesbûk ef'âl ve netâyic ile, sabit olmuştur.

Binâen'aleyh, Millet'in içinde bulunduğu hâli zucret ve endîşeden kurtulmak çârelerine bizzat tevessülüne hacet kalmadan, Hükûmet-i Merkeziyyemiz'in Meclis-i Millî'yi heman ve bilâifâte-i ân toplaması; ve bu suretle, Mukadderât-i Millet ve memleket hakkında ittihaz eyliye-ceği bilcümle mukarrerâtı, Meclis-i Millî'nin murakabesine 'arzetmesi, mecburîdir.

9- Vatanımız'm mâ'ruz kaldığı âlâm ve hâdisât ile, ve tamamen 'ayni mak-

sadla Vicdân-i Millîden doğan ("Tırabuzon Muhâfaza-i Hukuuk-ı Mil-

liyye Cem'iyyeti", "Vilâyât-i Şarkiyye Hukuuk-ı Milliyye Cemiyyeti",

Diyârbekir "Muhafaza-i Vatan Cem'iyyeti" adlarındaki) Cem'iyyetlerin

İttihâd ve İttifakından hâsıl olan kütle-i 'umûmiyye, bu kerre, Şarkî-

Anadolu Müdâfa'a-i Hukuuk Cem'iyyeti unvaniyle tevsîm olunmuştur.

İşbu Cem'iyyet, her dürlü fırkacılık cereyanlarından külliyen 'ârîdir. Bilcümle İslâm Vatandaşlar, Cem'iyyetin A'zâ-yi Tabî'iyyesindendir.

10-      Kongre tarafından müntehab bir "Hey'eti Temsiliyye" kabul, ve

Köyler'den bil-'itibâr Vilâyât Merâkizi'ne kadar, mevcut Teşkîlât-i Mil¬

liyye, tevhîd ve te'yid olunmuştur

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Filiz 30 Ocak 2010 Cumartesi 08:17

Vilayat-i Şarkiyye Müdafai Hukuki Milliye Cemiyeti'nin İlk Beyannamesi'ni de aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz... http://erzurumveermeniler.blogcu.com/vilayat-i-sarkiyye-mudafai-hukuuki-milliye-cemiyeti-erzurum-sube/5050457

Yorumu oyla      6      4  
feyza 31 Aralık 2009 Perşembe 20:00

bu nefis türkçeyi yeni nesiller için ya feridun alper ya da rıdvan canım hocalar bugünün türkçesiye bu köşede usluba sadık kalarak yayınlasınlar temmennisiyle erzurum gazetesine sonsuz teşekkürler.alakasız diye düşünülse de bu metnin kalemem alındığı kongre binamızın taşlarını hoyratça boyatanların da allah belasını versin diyorum.bela okumak hoş değilse de adamların islahı mümkün değil o yüzden

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaşama Ölçümüz ve Vahiy
İnsan, Tamamen varlığı, dünyaya gelişi ve kemale erişi bütünüyle O’nun ...
Her Düşünce Referans Kaynağı Olabilir mi?
Her ekonomi sisteminin referans aldığı kaynaklar vardır. Beşeri sistemler, ...
Mevlânâ, Aydınlatmaya Devam Ediyor
Büyük mutasavvıf ve düşünürümüz Mevlânâ Celâleddin Rûmî (12071273), XIII. ...
 
İktisadi Referans Kaynaklarımız Ve Birkaç Hakikat
Kuran-ı Kerim, Bütün ahkâmıyla hayatımızı bir düzene koyduğu gibi iktisadi ...
İnsan Âşığı Bir Gönül Eri
İslâm’da insanın en önemli varlık olduğu Allah’ın(cc) kelâmından anlaşılır. ...
Beşeri İktisadi Sistemlerin Özellikleri Ve Topluma Yansımaları
İnsanlığa mutluluk ve saadet bahşetmek amacıyla ortaya çıkmış/çıkarılmış ...
 
Gönül Sahibi Bir Dost Mevlânâ
Gönlün varsa eğer, yürü, gönül sâhibi bir dost ara!”
İktisadi Sistemimiz Ve Buna Bağlı Ölçüler…
Her şey bir ölçüye dayanır ve bir ölçü içerisinde gerçekleştirilir. Bu ...
İbretlerle Dolu Bir Yolculuk
Hicret, Müslümanlar için Mekke'de artarak devam eden baskı, zulüm ve diğer ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva