ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
20 Ocak 2010 Çarşamba - 03:36

ATAUM’un Erzurum’da da yaptığı anketten çıkan sonuç

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (ATAUM) ağırlıklı olarak eğitimli kesimle gerçekleştirdiği "Kamuoyu ve Türk Dış Politikası" anketi, Türkiye'de eğitimli vatandaşların yüzde 37.5'inin ABD'yi, yüzde 10.9'unun Ermenistan'ı, yüzde 10.6'sının da İsrail'i düşman ülke olarak gördüğünü ortaya koydu.

ATAUM’un Erzurum’da da yaptığı anketten çıkan sonuç

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 30'u Azerbaycan'ı "dost ülke" olarak görürken Türkiye'nin dostu olmadığını düşünenlerin, yüzde 16.7'lik oranla ikinci sırada yer alması dikkat çekti.  
 ATAUM, 31 Ekim ile 31 Aralık arasında Adana, Ankara, Artvin, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya ve Nevşehir'de toplam bin 32 kişiyle yüz yüze mülakat tekniğiyle "Kamuoyu ve Türk Dış Politikası Anketi" yaptı. Sorulara cevap verenlerin yüzde 81.4'ünü üniversite (lisans ve yüksek lisans) mezunları oluşturdu. Ankete katılanların yüzde 44.7'sini öğrenciler, yüzde 55.3'ünü ise kamu görevlileri, özel sektör çalışanları, akademisyenler ve diğer meslek grupları oluşturdu.
//ÖNCELİKLİ GÜNDEM AB
Ankete göre, katılımcıların yüzde 23.1'i AKP Hükümeti'nin dış politikasını "tamamen başarılı" ve "başarılı" bulurken yüzde 38.3 oranında katılımcı "kısmen başarılı" buluyor. Katılımcıların yüzde 38.6'sı ise AKP'nin dış politikasını "başarısız" ve "tamamen başarısız" olarak değerlendirdi.
Ankete katılanların yüzde 28'i AB ile ilişkileri dış politikada öncelikli gündem maddesi olarak görürken katılımcıların yüzde 27.7'si terörizmle mücadele konusunu, yüzde 15.8'i Ermenistan ile ilişkileri, yüzde 9.9'u ABD ile ilişkileri, yüzde 7'si de İslam ülkeleri ile ilişkileri öncelikli gündem maddesi olarak belirtti.
//DIŞ ÜLKELERE BAKIŞ
Ankete göre, katılımcıların yaklaşık yüzde 30'u Azerbaycan'ı "dost ülke" olarak görürken Türkiye'nin dostu olmadığını düşünenlerin, yüzde 16.7'lik oranla ikinci sırada yer alması dikkat çekti. KKTC'nin "dost ülke" olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 15.7 ile üçüncü sırada yer aldı.
Ankete katılanlar, "düşman ülke" sıralamasında ABD'yi yüzde 37.5 ile ilk sıraya koyarken katılımcıların yüzde 10.9'u Ermenistan'ı, yüzde 10.6'sı İsrail'i, yüzde 6.1'i Yunanistan'ı, yüzde 5.1'i de Fransa'yı "düşman ülke" olarak gördüklerini kaydetti. Katılımcıların yüzde 10.4'ü ise Türkiye'nin düşmanı olmadığı yönünde görüş belirtti.
Ankete katılanlara ABD'yi nasıl tanımladıkları sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 27.4'ü ABD'yi "güvenilmez ülke" olarak tanımladı. ABD'yi "sömürgeci ülke" olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 26.5, "stratejik ortak" olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 25.5, "askeri müttefik" olarak tanımlayanların oranı 8.1 oldu. ABD'yi "düşman ülke" olarak tanımlayanların oranı yüzde 4.7 olarak gerçekleşirken ABD'yi "ebedi dost" olarak görenlerin oranı ise yüzde 2'de kaldı.
Katılımcılar, "Türkiye ile ABD arasındaki en önemli üç sorun nedir?" sorusuna ise yaklaşık yüzde 28 oranında "Terörle mücadele", yüzde 20 oranında "İncirlik üssünün kullanımı, yüzde 16.18 oranında "Irak'ın geleceği", yüzde 11.43 oranında "Ermeni iddiaları", yüzde 10 oranında da "ABD-İran ilişkileri" yanıtını verdi.
//AB ÜYELİĞİNE DESTEK ORANI YÜZDE 55
Ankete göre, katılımcıların yüzde 28.9'u Türkiye'nin "Avrupa ülkesi" olduğunu belirtirken, yüzde 22.6'sı Türkiye'yi "Türk Cumhuriyetlerinden biri" olarak tanımlıyor. Türkiye'nin "İslam ülkesi" olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 15.5 olurken katılımcıların yüzde 11.4'ü Türkiye'yi "Orta Doğu ülkesi", yüzde 8.7'si "Akdeniz ülkesi", yüzde 8.6'sı ise "Asya ülkesi" olarak tanımlıyor.
//AB DESTEĞİ YÜZDE 55’E İNDİ
Ankete katılanların yüzde 55.3'ü "Türkiye'nin AB'ye üye olmasını istiyor musunuz?" sorusuna "kesinlikle evet" ve "evet" yanıtını verirken yüzde 25.2'si ise "hayır" ve "kesinlikle hayır" yanıtını verdi. "Fark etmez" şeklinde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 16.1 olarak gerçekleşirken yüzde 3.4 oranındaki katılımcı ise "fikrim yok" yanıtını verdi.
Katılımcıların yüzde 32.8'i AB'ye tam üyeliğin "hiçbir zaman" gerçekleşmeyeceği yönünde görüş belirtirken yüzde 20.5'i olası bir üyeliği "5-10 yıl sonra", yüzde 17.1'i "11-15 yıl sonra", yüzde 9.5'i "16-20 yıl sonra", yüzde 15.2'si "20 yıldan fazla" bir sürede gerçekleşeceğini düşündüğünü belirtti. Türkiye'nin 5 yıldan az bir sürede AB'ye tam üye olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 4.8'de kaldı.
Katılımcıların yaklaşık yüzde 84'ü de AB'nin Türkiye'ye karşı güvenilir ve samimi davranmadığı yönünde görüş belirtti. "Türkiye AB ilişkilerinde en büyük sorun nedir?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 32.4'ü "din ve kimlik farklılığı", yüzde 15.8'i "Kıbrıs", yüzde 14.4'ü de "Türkiye'nin ekonomik sorunları" yanıtını verdi.
//ERMENİSTAN PROTOKOLÜNE "ŞARTLI EVET'-
"Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımalı mı?" sorusuna katılımcılar "şartlı evet" yanıtı verdi. Katılımcıların yüzde 40.7'si "Evet, Kıbrıs sorunu çözülürse" yanıtını verirken yüzde 14.6'sı "Evet, AB üyeliği karşılığında" görüşünü belirtti. Soruya "Hayır, asla" yanıtını verenlerin oranı yüzde 30.9, "fikrim yok" diyenlerin oranı ise yüzde 13.8 olarak gerçekleşti.
"TBMM Ermenistan sınır kapısının açılması ile ilgili protokolü onaylamalı mı?" sorusuna da anketten genel olarak "şartlı evet" yanıtı çıktı. Katılımcıların yüzde 35'i "Evet, Ermenistan Azerbaycan topraklarından çekilirse onaylamalı" derken, yüzde 28.6'sı da "Evet, Ermeniler soykırım iddialarından vazgeçerse onaylamalı" yanıtını verdi. Yüzde 6.1'i oranında katılımcı protokolün derhal koşulsuz olarak onaylanması gerektiği yönünde görüş bildirirken soruya "hayır, asla onaylamamalı" diyenlerin oranı ise yüzde 27.5 oldu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kısa Başarı Öyküleri
Toplumumuzda kişisel gelişim alanındaki kitaplara ve yazarlarına karşı ...
Doğu'da suça mahkum kadınlar
Doğu'da cezaevine giren kadınlarla görüşülerek yapılan araştırmaya göre, ...
Helal Kazancın Önemi
İslam, kapitalizm de olduğu gibi sınırsız değil de dengeli bir üretimi teşvik etmektedir.
 
Üretim, Tüketim Ve Kazançta Denge
Dünyasına/Güvenme dünyasına/Dünya benim diyenin/Dün gittik dün yasına
Dış Ticaret Konusunda Genel Bir Değerlendirme
Türkiye’nin komşu ülkelerle olan ticareti oldukça düşüktür.
Türkiye- Ermenistan Sınır Kapısının Açılmasının Rasyonelliği-İrrasyonelliği (I)
1991 yıllında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasıyla ...
 
“Mal Sahibi, Mülk Sahibi, Hani Bunun İlk Sahibi”
Bütün dünyada geniş bir şekilde geçerliliğini koruyan kapitalizmin arka ...
Kösoğlu'ndan 'Açılım'ın Eski Tarihine ve Yeni Söylemine Dair Birkaç Not
Ülkemizde günlük siyasetle millî mesele¬ler giderek birbirine karıştırılıyor; ...
Şarkî-Anadolu Vilâyâtı'nın Erzurum Kongresi Beyânnâmesi...
Mütâreke'nin (30 Ekim 1918'de Mondros Limânı'nda) akdini müte'âkıb, gittikçe ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva