Yaş meyve sebze hariç her türlü
AÇIKTA GIDA SATIŞI YASAKLANDI
Erzurum’da özellikle semt pazarlarında tavuk eti başta olmak üzere pek çok gıda maddesi açıkta satılıyor. Kesim tarihi belli olmayan etler ambalajsız biçimde vatandaşa pazarlanıyor. Semt pazarlarının içinde kaçak kesilmiş koyun etlerinin de satılması dikkat çekiyor. Pazarlarda açıkta satılan bir diğer önemli madde de baharatlar. Yeni düzenlemenin Erzurumdaki semt pazarlarına nasıl yansıyacağı merak ediliyor.
YENİ YÖNETMENLİK YÜRÜRLÜĞÜ GİRDİ
Gıda ve gıda ambalajında güvenlik şartları belirlendi. Buna göre, gıda satış ve tüketim yerlerinde akvaryum canlıları dışında canlı hayvan bulunmayacak ve yaş meyve sebze hariç her türlü gıdanın açıktan satışı yasaklanacak.
Yönetmelikle birlikte ayrıca bir gıdanın sağlığa zararlı olup olmadığının saptanmasında, gıdayı tüketen tüketicinin sağlığına hemen, kısa ve uzun vadede yapacağı olası etkiler ile onu izleyecek nesiller üzerindeki etkilerine ve olası toplam toksik etkilerine bakılacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hazırladığı, ''Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmelik'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, gıda ve gıda ambalajlarının insan sağlığı açısından risk oluşturmaması açısından, gıdanın üretim, paketleme, taşıma, depolama aşamalarına ilişkin şartları, bunlara ilişkin işyeri sorumluluklarını belirliyor. Yönetmeliğe göre, piyasaya arz edilecek gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri Türk gıda mevzuatına uygun olacak. Güvenli olmayan gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler piyasaya arz edilemeyecek. Gıda, sağlığa zararlı olması, tüketime uygun olmaması durumlarında, güvenli sayılmayacak.
SATIŞA SUNULMAYACAK GIDALAR
Son kullanma tarihi geçen, imalat hatası bulunan veya iade edilecek olan gıda maddeleri, satış bölümünden ayrı bir yerde bulundurulacak, uygun işaretleme yapılacak, kayıt tutulacak, ayrıca satışa sunulmasını engelleyecek diğer tedbirler alınacak.
Türk gıda mevzuatına uygun olmayan gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerden kirlenmiş, kokuşmuş, ekşimiş, nitelikleri ve görünümü bozulmuş, bombaj yapmış, kurtlu, küflü olması gibi özellikleri ile kolaylıkla ayırt edilebilen, fiziksel, kimyasal ya da mikrobiyolojik bozulmaya uğramış, ambalajı yırtılmış, kırılmış, hasar görmüş, paslanmış, etiketsiz ve son kullanma tarihi bulunmayan, son kullanma tarihi geçmiş ve/veya etiketi üzerinde ithalat veya üretim izin tarih ve sayısı bulunmayan gıdalar, tüketime ve satışa sunulamayacak. Gıda maddeleri üreten ve/veya satan işyerlerinde kırmızı et, beyaz et, sakatat ve balık gibi gıda maddeleri birbirinden ve diğer gıda maddelerinden ayrı olarak satışa sunulacak.
Yönetmelik, gıda maddelerinin üretimi sırasında ortaya çıkan atıkların uzaklaştırılması, gıda maddelerinin ambalajlanması ve paketlenmesi, taşınmasına ilişkin de ayrıntılı hükümler getiriyor. Zararlılar, parazitler ve patojen mikroorganizmalarla bulaşık, toksik, yabancı maddeler ile bozulmuş maddeler üretimde kullanılmayacak. Zararlılar ve evcil hayvanlar, gıdaların hazırlandığı, işlendiği veya depolandığı yerlere giremeyecek.Yönetmelikte, çadır, büfe ve hareketli araçlar gibi taşınabilir ve/veya geçici tesislerde aranan nitelikleri de belirlendi.
AÇIKTA GIDA SATIŞI YASAK
Yönetmeliğe göre, pazar yerleri, cadde ve sokaklarda, yaş meyve ve sebze hariç her türlü gıdanın açıkta satışı yasak olacak, bunların kontrol ve denetiminden ilgili merci sorumlu bulunacak. Bakanlık, ilgili merci tarafından yapılan kontrol ve denetim hizmetlerini sürekli kontrol edebileceği gibi, bu hizmetlerin yetersiz olduğunu tespit ettiği durumlarda ve gerekli gördüğü hallerde hizmetin yürütülmesini doğrudan üstlenecek.
Bakanlık, gıda güvenliği açısından halk sağlığını ilgilendiren durumlarda, kontrol, denetim ve işyeri sorumluluklarına dair her türlü idari tedbiri alacak.
Kontrol ve denetim sırasında muayene ve analiz amacıyla, gerektiğinde Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği veya özel mevzuatına uygun olarak, yeterli miktarda numune/numuneleri alınacak. Değerlendirme sonuçları olumlu veya olumsuz işyerlerine bildirilecek. Kontrol ve denetim raporunun olumsuz çıkması halinde, Kanun gereğince işyeri sahibi, yasal temsilcisi ve/veya sorumlu yöneticisi hakkında yasal işlem uygulanacak.