Üniversite değişim yolu açıldı
Lisans öğrencileriyle öğretim görevlileri, kaydı kendi üniversitelerinde kalmak şartıyla başka bir üniversiteye geçici olarak gidebilecekler.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "Türk Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Elemanı Değişimi" adlı yönetmelikle, üniversitelilere önemli bir fırsat tanıdı.
Yatay ve dikey geçişten farklı olarak öğrencilere en az bir, en çok 2 yarıyıl başka bir üniversitede geçici öğrenim görme hakkı getirildi. Değişim programı gereğince bir başka yükseköğretim kurumuna gönderilecek öğrenciler, başarı durumu, yabancı dil durumu ve bir komisyon tarafından yapılacak mülakat sonucuna göre belirlenen puanlar dikkate alınarak belirlenecek. Değişim yapacak olan öğrencinin asıl üniversitesinden aldığı öğrencilik hakları, burs ve benzeri hakları devam edecek, alınan ve başarılan dersler öğrencinin asıl kayıtlı olduğu üniversite tarafından kabul edilecek. Bir başka yükseköğretim kurumuna gönderilen öğrenciler, gidecekleri yükseköğretim kurumunun öğrencilerine tanınan yurt ve benzeri haklardan yararlanacak. Öğretim elemanları da aynı değişim hakkından yararlanabilecek.
Buna göre, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi şu esaslara göre yapılacak:Öğrenci değişimi yatay ve dikey geçişten farklı olarak öğrencilere en az bir, en çok iki yarıyıl başka bir üniversitede geçici öğrenim görme hakkı tanınacak.Öğrencinin asıl üniversitesinden aldığı öğrencilik hakları ile burs ve benzeri hakları devam edecek.Alınan ve başarılan dersler öğrencinin asıl kayıtlı olduğu üniversite tarafından kabul edilecek.Alınan ve başarılan derslere ait notlar ECTS esaslarına göre beş kademeli (A, B, C, D, E) olarak verilecek.Ders durumuna ilişkin belgeler işbirliği yapan üniversiteler arasında ortak bir formatta düzenlenecek. İşbirliğini kabul eden üniversiteler bir önceki öğretim yılının Nisan ayının sonuna kadar öğrenci ve öğretim elemanı değişim programını hazırlayacak.Değişim programı gereğince bir başka yükseköğretim kurumuna gönderilen öğrenciler, gidecekleri yükseköğretim kurumunun öğrencilerine tanınan yurt ve benzeri haklardan yararlanacak.Öğretim elemanlarının gidecekleri yükseköğretim kurumunda mobilyalı bir lojmanda barınmaları esas olacak. Bu imkanın bulunmaması halinde ilgili kuruluşlarla gerekli girişimlerde bulunularak lojman teminine çalışılacak. Değişim programı öğretim elemanlarına tahsis edilen lojmanlar bir başka amaçla kullanılamayacak.Değişim programı gereğince bir başka yükseköğretim kurumuna
gönderilecek öğrenciler, başarı ve yabancı dil durumları ile bir komisyon tarafından yapılacak mülakat sonucu dikkate alınarak belirlenecek. Değişim programını uygulayacak yükseköğretim kurumları bu yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde düzenleyecekleri öğrenci ve öğretim elemanı değişimine ilişkin işbirliği protokolünü YÖK'ün onayına sunacaklar.