BAL ÜRETİCİLERİNİN, SORUNLARI BÜYÜK
Arı Yetiştiricileri Birliği İkinci Başkanı Bayır, bin 500 bal üreticisinin bulunduğu kentte örgütlenme anlamında büyük sıkıntılar yaşandığını belirterek, bal üretiminin kent ekonomisine 30 milyon dolarlık girdi sağlayacak potansiyele sahip olduğunu, örgütlenmeyle sağlanan katma değer oranının yükselebileceğini söyledi.
Arı Yetiştiricileri Birliği İkinci Başkanı Taner Bayır, bay üreticilerin büyük sıkıntıları olduğunu belirterek, sorunların aşılması konusunda örgütlenmenin büyük önem taşıdığını ifade etti.
ARICILIK SEKTÖRÜNÜN GETİRİSİ 30 MİLYON DOLAR
Arıcılık sektörünün sorunların aşıldığında kent ekonomisine 30 milyon dolarlık girdi
sağlayacağını belirten Bayır, “Arı üreticilerinin en büyük sorunu merdiven altı üretim sorunu. Problemin çözümü konusunda denetimlerin ve bu alandaki yaptırımların artırılması gerekiyor. Merdiven altı üretim hem halk sağlığını olumsuz etkiliyor, hem de sektördeki gerçek üretici açısından haksız rekabet oluşturuyor. Tüketici bal yerine şekere para veriyor” dedi.
BAL ÜRETİMİ SEKTÖRÜ YAN SEKTÖRLERLE DESTEKLENEBLİR
Arıcılığın sadece bal üretiminden ibaret olmadığını belirten Bayır, “ Arıcılık sektörü sadece bal üretiminden ibaret değil. Bu alanda arı sütü, polen, propolis üretimi sağlanarak özellikle sağlık ve bakım ürünleri olarak kullanılabiliyor” dedi.
ORGANİK BAL ÜRETİMİNE DESTEK VERİLMELİ
Organik bal üretimine ağırlık verilmesini isteyen Bayır, “Bal ürünleri organik tarım piyasasında ve ihracatta önemli bir yer edinebilir, fakat bu konuda gerçek üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Gerçek üretici örgütlenme konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor, bin 500 arı üreticisinin olduğu kentte 200’e yakın üyemiz bulunuyor. Gerçek üreticinin örgütlenmesi gerekiyor. Birliğimize satın aldığımız hizmet binasında bir paketleme tesisi kurmayı da hedefliyoruz. Bu alandaki çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.