ÜGD uygulamasını değerlendiren ETSO Meclis Başkanı Bilici:
ÜGD, bölgesel şartlara göre verilmeli
Doğrudan Gelir Desteği’nin kaldırılacak olması, sahibi oldukları topraklara mukabil devletten para alan çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı. Hükümet’in, bundan böyle toprağı olana değil, üreten çiftçiye parasal destek vereceğini açıklamasının ardından başlayan DGD-ÜGD tartışmamalarına, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sacit Bilici de katıldı.
DOĞU ÇİFTÇİSİ BİTER..
Başkan Bilici, “Üretime Gelir Desteği uygulaması, en başta Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçileri vuracaktır” diyerek, uygulamanın henüz başlamamışken yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Yeni sistemle Konya Ovası’nda tarım yapan çiftçiye, Erzurum Ovası’ndaki çiftçinin aynı kategoriye sokulacağına dikkati çeken Bilici, “Uygulamada bu şekilde bir hayata düşülürse, yılda bir kez hasat alabilen Erzurum çiftçisiyle, yılda en az 3 hasat alan Konya çiftçisi arasındaki gelir farkı uçurumları bulacaktır” dedi.
GELİŞMİŞLİK FARKLARINA DİKKAT EDİLMELİ
“Üretime Gelir Desteği” uygulamasının, Hükümet’in bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı amaçlayan politikalarla da çelişeceğini anlatan Sacit Bilici, üretimin desteklenmesine kendilerinin de sıcak baktıklarını, ancak uygulamada bölgesel esasların mutlaka ön planda bulundurulması gerektiğini kaydetti.
ERZURUMLU BİR ÇİFTÇİNİN, KONYA’DAKİNDEN FARKI OLMALI
ETSO Meclis Başkanı Sacit Bilici, Üretim Gelir Desteği uygulamasının tafsilatı hakkında henüz kimsenin bilgi sahibi olmadığına vurgu yaparak, “Yeni sistem, eğer endişe ettiğimiz gibi bir uygulama olacaksa, çiftçimizi sıkıntılı günler bekliyor demektir. Ama hükümet, iklim şartlarını göz önünde bulundurarak bölgeler arasında bir katsayı ayrımına mutlaka gitmelidir. Erzurum’da buğday eken çiftçi, Konya’da buğday eken bir çiftçiyle aynı parayı almamalıdır. Çünkü Erzurum’da çiftçi bir ekerken, Konya’daki çiftçi üç ekecektir, yani Erzurumlu çiftçiden üç kat daha fazla para alacaktır. Böyle bir ortamda çiftçiler arasındaki gelir makası açılacaktır” diye konuştu.
ERZURUM ŞARTLARI GÖZÖNÜNDE TUTULMALI
Tarım Bakanlığı’nın, uygulamayı bu ölçüler ışığında gözden geçirmesi çağrısında bulunan Sacit Bilici, devletin her konuda olduğu gibi, bu hususta da eşitliğe dayalı bir tutum sergilemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Öte yandan Erzurum Ziraat Odası’na bağlı çiftçiler de, Meclis Başkanı Bilici’nin çağrısına katılarak, “Devlet bize bir verecek, ama onlara üç verecek. Biz böyle bir uygulamaya karşıyız. Kış memleketinde yaşıyorsak, birilerinin bunu da hesaba katmasını istiyoruz” dediler.