Erzurum ve Bölge Ekonomisini değerlendiren Doç. Dr. Karabulut:
Bölge ekonomisinin yönlendirilmeye ihtiyacı var
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kerem Karabulut, bölge ekonomisine yönelik olarak değerlendirmelerde bulundu. Erzurum’un ve bölgenin sahip olduğu başta beşeri sermaye ile sektörel zenginliklerin, değerlendirilebilmesi için yönlendirmeye ve düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyen Karabulut, “Bu ihtiyacın giderilmesi işi, devlet politakalarına düşüyor. Devlet, ildeki ve bölgedeki insan sermayesi ile tarım, hayvancılık, turizm ve ticaret sektörlerinin sahip olduğu potansiyelleri harekete geçirebilmek için düzenleyici ve yönlendirici olmalıdır” dedi.
KAMU DURUMDAN VAZIFE ÇIKARMALI
Bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesinde özel sektöre görev düştüğü gibi, kamuya da bir takım ödevlerin çıkarılması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Karabulut, kamunun özel sektörün elinden tutmasının ve yatırım yapılması için gerekli her türlü ortamı oluşturmasının büyük bir gereklilik olduğunu vurguladı.
DEVLET VE VATANDAŞ BÜTÜNLEŞMESİ
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kerem Karabulut, bölgenin kendi iç dinamiklerini harekete geçirme noktasında devlet ve vatandaş bütünleşmesinin büyük bir önem taşıdığını kaydederek, “Bu ortamın sağlanabilmesi için kamu kurum ve kuruluş yöneticilerinin, bölgeyi bilen, sorunları takip eden tecrübeli kişilerden seçilmesi gerekiyor. Bu sayede kalkınma süreci hız kazanmış ve belirlenen hedefe çok daha çabuk ulaşılmış olunur” diye konuştu.
ERZURUM DEĞERLERİ EKONOMİYE KAZANDIRILMALI
Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi’nde ayrıcalıklı bir yerinin bulunduğuna dikkati çeken Karabulut, şehrin göç alan bir şehir unvanına sahip olduğuna işaret ederek, “Erzurum, bölge illerine göre sosyal ve ekonomik anlamda imkan zenginliğine sahip. Bu yüzden başta kırsal kesimden olmak üzere, civar illerden de yoğun bir göç alımı söz konusudur. Çünkü Erzurum, bölgenin revaçta ve rağbet gören ilidir.” şeklinde konuştu.
KALKINMA KURUMU İHTİYACI
Doğu Anadolu Bölgesi’nin, bölgelerin gelişmişlik oranlamasına göre son sıralarda bulunduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Karabulut, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgenin kalkınmasını mümkün kılacak olan en önemli detay, potansiyellerin planlı ve programlı şekilde değerlendirilmesini sağlayacak ‘kalkınma kurumu’dur. Erzurum merkezli olarak çalışması gereken bu kurum, bölgesel kalkınma uzmanlarından oluşturulmalıdır. Bu oluşum, yetkiler ve kaynaklarla güçlendirilmelidir. Teşvik yasaları ve çeşitli destekleme politakaları da, bu oluşumun görüşleri doğrultusunda uygulanmalıdır”