Tavuklar artık strese girmeyecek
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi'nde yapılan araştırmada, bakterinin ön maddesi olan prebiyotik ve humat maddelerinin, stresli tavuklarda et ve yumurta veriminin azalmasını önlediği belirlendi.
ARAŞTIRMA TAMAMLANDI
Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Armağan Hayırlı başkanlığında 3 öğretim üyesi tarafından yapılan araştırmada, 4 ve 6 adet olarak küçük kafeslere konulan ve hormon ölçüm sonuçlarına göre strese girdikleri belirlenen tavukların bir kısmına, yüzde 0.30 oranında ''prebiyotik ve humat maddeleri'' karışımıyla yapılan yem verildi.
STRES VERİMİ DÜŞÜRÜYOR
Bu maddelerin katıldığı yemi yiyen stresli tavuklarda yumurta veriminde herhangi bir azalma olmazken, ''prebiyotik ve humat maddesi'' katılmayan yemden yiyen tavukların yumurta veriminde yüzde 4 oranında azalma olduğu anlaşıldı.
Yrd. Doç. Dr. Hayırlı, yaptığı açıklamada, stresli tavuklarda yumurta veriminin düşmesini önleyen maddelerin ''prebiyotik ve humat maddeleri'' olduğunu belirlediklerini ifade ederek, bunun özellikle tavukçuluk sektörü için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
TAVUKLAR DA STRESE GİRİYOR
Tavukların, aşılama, ameliyat olma, bir yerden başka bir yere taşınma gibi durumlarda strese girdiğine dikkati çeken Hayırlı, şunları kaydetti: ''Stresli tavuklarda, yumurta veriminde yüzde 4 oranında düşüş yaşanıyor. Araştırmamızda, prebiyotik ve toprakta bulunan humat maddesinin tavukların yumurta verimindeki yüzde 4 oranındaki azalmayı önlediği ortaya çıktı. Özellikle iller arasında taşınan ve yolculukları sırasında strese girmeleri nedeniyle tavukların et ve yumurta veriminin düşmesi, artık bu maddeler sayesinde önlenebilecek.''