Sosyal sermaye sorununa değinen Prof. Dr. Yurttaş
Sorun, ortak bilinçle aşılır
Atatürk Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından ortaklaşa yürütülen Girişimciliği Destekleme Projesi kapsamında, Atatürk Üniversitesi İktisat Bölümü'nden bir grup öğretim üyesince 104 imalat sanayi işletmesi ile yapılan "İmalat Sanayi Saha Çalışması" işletme sahip ve yöneticilerince Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) binasında atelye çalışmaları ile değerlendirildi.
İŞLETMELERİN SORUNLARI ELE ALINDI
Saha çalışması raporunun sunulmasının ardından gruplara ayrılan sanayici işadamları, işletmelerin karşılaştıkları sorunları, önem sırasına göre beşeri sermayenin yetersizliği, alt yapının eksikliği, sosyal sermayenin zayıflığı, bilgi teknolojilerinden yararlanamama ve yeterince yenilikçi olmama şeklinde belirlediler.
BEŞERİ SERMAYE YETERSİZLİĞİ, ÖNEMLİ SORUN
Atölye çalışmasının ikinci bölümünde katılımcılar, sorunlara çözüm önerileri getirdiler. Çalışmaya katılanlar tarafından ETSO, üniversite ve KOSGEB gibi kuruluşlarla işbirliği tesis edilerek, beşeri sermaye yetersizliği, bilgi teknolojisinden yararlanamama ve yeterince yenilikçi olmama sorunlarının aşmaya çalışılması kararı alındı.
ORTAK HAREKET ETME BİLİNCİ GELİŞTİRİLECEK
Doğu Anadolu Kalkınma Program Ulusal Program Koordinatörü Prof. Dr. Ziya Yurttaş, atelye çalışmalarına katılan işadamı ve sanayicilerin, bu tür atelye çalışmalarının ticaret ve sanayi çevrelerinde sorunları katılımcı yöntemlerle belirleme ve ortak hareket etme bilincini geliştirerek, Erzurum'da sosyal sermayenin gelişmesine katkı sağlayacağını dile getirdiklerini kaydetti.