Aile Şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma paneli’nin 10.cusu Erzurum’da gerçekleştirildi.
EKONOMİDE KURUMSALLAŞMAK, GELİŞMENİN ADRESİ
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) tarafından desteklenen ve Türkiye Genç işadamları Derneği (TÜGİAD) tarafından yapılan panele ETSO Başkanvekili Osman Yıldırım, DOSİAD Başkan Yardımcısı Avni Dursun, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, DOSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ayhan Kara, Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı, ETSO üyeleri, ERGİAD Temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
İKİ BİLİM ADAMI BİLDİRİ SUNDU
TÜGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İlhami Fındıkçı tarafından yönetilen “Aile Şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma” panelinde Atatürk Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu “Mali İşler Bakımından Aile Şirketleri” ve Atatürk Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirdöğen de “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Zorunluluğu” konularında birer bildiri sundular.
DURSUN: ”AİLE ŞİRKETLERİ BÖLGE EKONOMİSİNİN SATIRBAŞLARIDIR”
Panelin açılış konuşmasını yapan Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Avni Dursun Aile Şirketlerinin ülke, bölge ve Erzurum ekonomisi üzerindeki etkilerine değindi. Bütün dünyada aile şirketlerinin sayısal olarak çok büyük önem arzettiklerini, dünyanın hemen her ülkesinde ekonomik faaliyetlerin çok büyük bir kısmının aile şirketlerince gerçekleştirildiğini anlattı. Dursun :“Bu gerçeğe karşın, bir başka gerçek de, kurumsallaşmayı başaramayan aile şirketleri ömürlerinin uzun olmamasıdır. Bu şirketler yaşanan ekonomik krizlerden çok fazla etkilenmezken, aile içi problemlerden ötürü varlıklarını uzun süre devam ettirememektedirler” dedi.
“KATMA DEĞER ÜRETMENİN YOLU KURUMSALLAŞMAKTIR”
Aile şirketlerindeki sorunların giderilmesi ve katma değer üretici boyutlarının büyümesi için çözümün kurumsallaşmadan geçtiğini vurgulayan Dursun kurumsallaşmanın sürekli başarı için olmazsa olmaz kuralların başında geldiğini söyledi.
“PATRON EGEMEN YAPIDAN PROFESYONEL YÖNETİME GEÇİLMELİ”
Patron egemen yapıdan profesyonellere devredilen bir yönetim anlayışına geçilmesi ve bu tür kurumlarda çalışanlarla kolektif bir çalışma ve disiplin ruhu oluşturulması gereğine işaret eden DOSİAD Başkan Yardımcısı Dursun bölgenin ekonomik açmazlarına vurgu yaparak şöyle dedi:”Malumdur ki, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum kırılganlığını devam ettirmektedir. Hele Doğu Anadolu Bölgesi’nin içinde bulunduğu iktisadi şartlar giderek katmerlenen sorunlarla iç içe bir haldedir. Ekonomik parametrelerin kağıt üstünde kalan olumlu görüntüsüne karşın, bölgede istihdam imkanları giderek daralmaktadır.”
“PANELİN VURGUSU, BÖLGE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ”
Türkiye’de şirketlerin yüzde 98’inin KOBİ, yüzde 95’inini aile şirketi olduğunu, üretim ve diğer iktisadi aktivitelerde istenen seviyeye ulaşılması, istihdam imkanlarının artırılmasının, aile şirketlerindeki profesyonelleşme konusunda atılacak adımlarla birebir ilintili olduğunu kaydeden Dursun, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomik açmazlardan kurtarılmasına önemli katkı sağlayacak bu yaklaşımın başta iş çevreleri olmak üzere toplumun tüm katmanlarınca daha iyi anlaşılması bakımından TÜGİAD’ın gerçekleştirdiği panelin çok önemli olduğunu ifade etti.
YILDIRIM:” KURUMSALLAŞMA EKONOMİK GEREKLİLİK”
Panelin bir diğer sunuş konuşmasını yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkan vekili Osman Yıldırım da Aile şirketlerinin ülke, bölge ve Erzurum ekonomisi için hayati önem taşıdıklarını aktararak, aile şirketleri sorunlarını aşmak için kurumsallaşmak zorundadırlar” dedi.
Aile şirketlerinin muhasebe, üretim ve yönetim bölümlerinin koordinasyon içinde olması ve üretgen bir seyir izleyebilmeleri için kurumsallaşmanın ekonomik bir gereklilik olduğunu kaydeden Yıldırım paneli gerçekleştiren kurumlara ve TÜGİAD’a teşekkür etti.
DR. FINDIKÇI: “KURUMSALLAŞMA KURALLI OLMAKTIR”
‘Aile Şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma Paneli’ni yöneten TÜGİAD Yönetim Kurulu üyesi ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Dr. İlhami Fındıkçı’da, ülke ve bölge ekonomisi için ciddi bir önem taşıyan Aile Şirketleri konusundaki bir paneli Erzurumlu olarak Erzurum’da gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, organizasyonun hayata geçirilmesinde emek sarfeden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Cindilli ve DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir’e teşekkür etti.
Dr. Fındıkçı, TÜGİAD’ın 1986 yılında kurulduğunu ve 500 üyelerinin bulunduğunu belirterek, kişisel gelişim projeleri doğrultusunda panel etkinliklerini sürdüreceklerini söyledi.
KURALLI OLMAK, KARLILIKTIR
Kurumsallaşma konusunu kurallı olmak olarak nitelendiren Fındıkçı, “ Karar verme mekanizması sadece patronlara has bir özellik olmamalıdır.Bu durum beraberinde bir çok sorunları gündeme getirmektedir. Böyle bir durumda olan iş sahipleri, her alana yetişmekte zorluk yaşamaktadır. Bundan dolayı kurumsallaşmaya önem verilmelidir. Kurumsallaşma en öz anlatımıyla kurallı olmaktır” diye konuştu.
PROF.DR. KARCIOĞLU: AİLE ŞİRKETLERİNİN YÖNETİMİ RASYONEL OLMALI”
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Reşat Karcıoğlu, paneldeki sunumunda aile şirketlerinin işin sahibi, yönetici ayrımına kaynaklanan sorunlardan, kuşaklar arasındaki çatışmadan ve devletin aile şirketlerinde kurumsallaşmaya verdiği önemden bahsetti.
TÜRKİYE EKONOMİSİ AİLE ŞİRKETLERİNİN ELİNDE
Hem ülke hem de dünya ekonomisinde aile şirketi kavramının önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Prof. Dr. Karcıoğlu, “ Aile şirketlerinin oranına baktığımızda Portekiz de yüzde 70, İsviçre de yüzde 95, ABD’de yüzde 96 ve ülkemizde yüzde 95’ dir. Türkiye’de aile şirketleri KOBİ’lerle örtüşüyor.Türkiye ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olan Sabancı ve Koç gibi iş adamlarının şirketleri de aile şirketleridir ve başarıları ortadır” dedi.
Aile şirketlerinin kurumsallaşmasının önemine değinine Prof. Dr. Karcıoğlu, “Şu an kurumsallaşma devlet tarafından da teşvik ediliyor, bu durumu vergiler konusunda kurumlar vergisi ve gelir vergisi olarak ayrılmasından da anlaşılıyor. İşletmecilikte asla duygusallık yoktur ve profesyonellik esas alınmalıdır. Şirketler üretimde etkinliği sağlamaları için yönetim kademesinde çalışacak kişilerin profesyonel olmasına önem vermelidirler. Gelenekçi anlayışta işin sahibi şirketin yönetimlerinde yer alıyor. Diğer bir sorun da kuşaklar arasındaki çatışma sorunudur. Bütün bu sorunların aşılması için aile şirketlerinin kurumsallaşması ve profesyonelliğe önem vermesi gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Karcıoğlu, tüzel kişilik olan şirketlerin, kalıcı kişilerin geçici olduğu gerçeğine değinerek, sunumunu tamamladı.
PROF. DR. DEMİRDÖĞEN: PROFESYONELLEŞME SİSTEMATİK YAPILMALI
Panelde slayt eşliğinde sunum yapan prof. Dr. Osman Demirdöğen’de, aile şirketlerindeki sorunların aşılması için çözüm önerileri sıraladı. Aile şirketlerini, aile bireyleri kontrolünde olan şirketler olarak tanımlayan Prof. Dr. Osman Demirdöğen, “Şirket birimleri arasında koordinasyon sağlanmalı, iletişim kopukluğu giderilmelidir, yönetici çokluğundan kaçınılmalıdır,eğitime yönelik çalışmalar yapılmalı profesyonelleşme sistematik bir şekilde yapılmalıdır” diye konuştu.