Bakan Akdağ, Yıldızkent Eğitim Tipi Sağlık Ocağı'nda yaptığı konuşmada, Tam Gün Yasası'yla Sağlık Bakanlığının kuruluşlarında, hastanelerinde veya devlete ait üniversitelerde çalışan hekimlerin muayenehane açıp para karşılığı hizmet sunmasının mümkün olmayacağını belirtti.
Söz konusu kanunla üniversitelerde ''özel muayene'' veya ''özel işlem'' adı altında vatandaşın para ödemesine yol açan sistemin de kaldırılacağını ifade eden Bakan Akdağ, ''Beyaz önlüklülerle vatandaş arasındaki birebir para ilişkisi kalkacağı için hekimler daha rahat edecek'' diye konuştu.
DOKTORLARDAN GÖNÜLLÜ DESTEK
Sağlık Bakanlığında görevli doktorların yüzde 80'inin gönüllü olarak muayenehanelerini kapattığını hatırlatan Akdağ, şunları söyledi: ''Bu kanunla geriye kalan yüzde 20 hekim de yüzde 80 hekim gibi muayenehanelerini kapatarak kısmi çalışmayı bırakıp kamuda çalışmaya devam edecek. Böylece vatandaşımız da rahat edecek. Hekimlerimizin emeklerinin karşılığını ek ödemelerle vermeye devam edeceğiz. Kanunla 45 saatlik çalışma süresi 40 saate iniyor, nöbet ücretlerinde de artırma oluyor. 2-3 misli nöbet saatlerinde verdiğimiz parayı artırıyoruz. Bu kanunu da meclisimizden geçirerek hem vatandaşlarımıza hem de sağlık çalışanlarımıza faydalı bir iş yapmış olacağız.''
ÖNEMLİ OLAN VATANDAŞIN HİZMET ALMASIDIR
Söz konusu kanuna Türkiye'de sayıları fazla olmayan bazı uzmanlık derneklerinin karşı çıkabileceğini kaydeden Akdağ, şöyle konuştu: ''Bu meseleye 'İlla biz dışarda muayenehanecilik yapalım' diyen meslektaşlar karşı olabilir. Buna muhalefet göstereceklerdir. Toplumuzun büyük kısmı, vatandaşımızın yüzde 90'dan fazla kısmı kanunun yanında duruyor. Doktorların da yüzde 75'i bu kanunun yanında duruyor. Diğer sağlık çalışanlarında bu daha da fazla. Biraz daha kanunu anlattıkça doktorların yüzde 80-90 buna destek olacağına inanıyorum. Bu kanun, sağlıkta dönüşümün devrim niteliğindeki hamlelerinden biri olacak.''
KAPALI MEKANLARDA SİGARA YASAĞI
19 Temmuzdan itibaren kapalı mekanlarda sigara yasağı uygulamasının başlayacağını bildiren Bakan Akdağ, ''Bu uygulamaya toplumumuzun sahip çıkması gerekiyor. Bu hem kendimizin hem geleceğimizin hem de çocuklarımızın korunması için önemlidir'' dedi.
Uygulamayla ilgili bazı turizm, kahvehane ve lokanta sektörü temsilcilerinin kendisiyle görüştüğünü ifade eden Akdağ, şunları kaydetti: ''Onlar bir şekilde bunun ertelenmesini veya kapalı mekanlar ayrılarak izin verilmesini arzu ediyor ama bunu yapmamalıyız. Bütün toplumun buna sahip çıkmaya devam etmesi gerekiyor. Bu yerlerde çalışanları da korumalıyız. Türkiye bu hususta son bir yılda yaptığı çalışmalarla dünyanını takdirini kazandı. Dünya Sağlık Örgütü bana da ödül verdi. Dünyada bu işi en iyi yapan ülkeler arasında en başlardayız. Bunu devam ettirmede kararlı olmalıyız.''
BAKAN’DAN MAKET İKAZI
Sağlık ocağında verilen ''yaralanma sonrası yeniden canlandırma kursunun'' önemine değinen Sağlık Bakanı Akdağ, Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik'e kurslarında kalp masajı yaptırılan maketler olup olmadığını sordu.
Vançelik'in, ''Var ama pahalı olan diğerini de alacağız'' cevabı üzerine Bakan Akdağ, ''Müdür bey, bu eksik kaldı. Şimdi ben mahcup oldum. Pahalı olan diye bir şey yok. Bu işlerde paraya bakmıyoruz. 'Biraz elimizi yavaş tuttuk sayın bakanım kusura bakmayın. Yakın zamanda bunu da alıyoruz' demelisin. Bu kursu alan arkadaşlarımız o maketler üzerinde de çalışmalıdır'' diye konuştu.
Kursa katılanlara sertifikalarını veren Akdağ, Ankara'da bir süre önce trafik kazası geçiren büyük oğlunun araçta sıkıştığını, olay yerine gelen sağlık çalışanlarının müdahalesini kenardan izlediğini ve yaptıklarıyla iftihar ettiğini belirterek, ''Türkiye'de sağlık çalışanları son dönemde çok başarılı müdahalelerde bulunuyor'' dedi.