19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 4207 sayılı kanun gereği tüm lokanta, kahvehane, kafeterya ve eğlence mekanlarında sigara içme yasağı başlıyor. Geçen yıl yürürlüğe konulan toplu mekanlarda sigara içme yasağının denetim ve kontrolünün yeterince yapılmadığı Erzurum’da yeni yasağın nasıl kontrol edileceği ise merak konusu.
ERZURUM’DA YASAK UYGULANMIYOR
Tüm Türkiye’de uygulanmasına ve büyük yararlar getirmiş olmasına rağmen, toplu alanlarda sigara içme yasağı Erzurum’da ihlal ediliyor. İşyerlerinin çoğunda sigara içilmez uyarı yazısı yok. Toplu taşıma araçlarında sürücüler sigara içerek yolcuların sağlığını hiçe sayıyorlar. 3 kişiden fazla eleman çalıştıran işyerlerinde ise sigara yasağı ciddiye alınmıyor. Erzurum, sigara yasağı konusundaki yaklaşımla adeta, sigara yasağının olmadığı bir il görünümü sunuyor. İl Sağlık Müdürlüğünce oluşturulduğu açıklanan sigara yasağı izleme timlerinin ise ne iş yaptığı merak ediliyor.
SİGARA YASAĞININ TOPLUMSAL YARARLARI
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Savaş Hacıevliyagil, "Sigara yasağı olan işletmelerin iş hacmi ortalama yüzde 10 artmıştır. Sigara içmediği için dumanlı ortama giremeyen kişiler artık bu işletmelere daha fazla gidecektir. Diğer yandan, sigarasız iş yerlerinin harcamaları azalacaktır" dedi.
19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 4207 sayılı kanun gereği tüm lokanta, kahvehane, kafeterya ve eğlence mekanlarında başlayacak olan sigara içme yasağı ile hem sağlık açısından iyileşme hem de ikram sektöründe canlanma yaşanacağını bildiren Doç. Dr. Hacıevliyagil, "Kanunun amacı sigara içmeyen vatandaşların sağlığını korumaktır. Sigara içmeyen kişilerin, daha önce sigara dumanı nedeniyle giremedikleri veya girdiklerinde rahatsızlık duydukları sigara içilen kapalı ortamlara rahatça girmeleri sağlanmış
olacaktır. Kapalı ortamlarda başkalarının sigara dumanına maruz kalan sigara içen veya içmeyen kişilerde görülen akciğer kanseri, bronşit, kalp hastalıkları, astım krizleri ve solunum yolu iltihapları azalacaktır" diye konuştu.
"Çocuklar, yaşlılar, hamileler, solunum ve kalp hastalıkları olan kişilerin sigara dumanı bulunan alanlara girmesi sağlıkları açısından sakıncalıdır. Artık bu yasanın uygulamaya girmesiyle, örneğin çocukları olan bir aile, sağlıkları bozulmadan bir lokantada rahatlıkla yemek yiyebilecektir" diyen Doç. Dr. Hacıevliyagil, daha sonra şunları belirtti:
"Havalandırmalar, klimalar, bölmelerle ayrılan sigara ve sigarasız odaların sigara dumanının yayılmasının engellemede bir işe yaramadığı kanıtlanmıştır, tamamen sigarasız ortamların sağlanması gerekmektedir. Bazı işletme sahipleri bu yasanın uygulanmasının mümkün olmayacağını, özellikle lokanta, kahvehane, kafeterya ve barlarda başta olmak üzere işyerlerinin müşteri kaybedeceğini ve bu uygulamanın özellikle küçük işletmelere zarar vereceğini ileri sürerler. Oysa yasanın uygulandığı ülkelerde tam tersi
olmuştur ve işletmelerin iş hacmi ortalama yüzde 10 artmıştır. Sigara içmediği için dumanlı ortama giremeyen kişiler artık bu işletmelere daha fazla gidecektir. Diğer yandan, sigarasız iş yerlerinin harcamaları azalacaktır. Sigorta bedeli, havalandırma servisi, çalışan elemanların hastalıklarından dolayı artan iş gücü kaybı ve sağlık harcamaları, iç dekorasyon temizleme ve yenileme ödemeleri önemli ölçüde düşecektir. İş yerlerinde sigara içilmeyen çalışanların sağlıkları düzelecek, göz yaşarması,
öksürükleri kaybolacak, akciğer ve kalp hastalıkları ile kanser riski azalacaktır. İş güvenliği yasalarının ön gördüğü çalışanları zehirlerden korunması ilkesi tam olarak yerine getirilmiş olacaktır. Aksine sigara içenleri de o an başkasının içtiği sigara dumanının zararlarından korur. Kapalı ortamlarda sigara içme serbestliğiyle, yıllar boyunca çocuklar başta olmak üzere sigara içmeyen insanların temiz hava soluma hakkı ve özgürlüğü çiğnenmiştir. Bu hak 2004 yılında ülkemizin de imzaladığı
Uluslararası Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesinde yer almaktadır."
Benzer yasaların olduğu ülkelerde yasanın uygulanma oranları ve başarısının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Hacıevliyagil, "1996 yılında çıkan 4207 sayılı yasanın ilk halinin de uygulanamayacağı söylenmişti. O günden beri şehirlerarası otobüslerde sigara içilmemekte, rahat ve sağlığımız bozulmadan yolculuk yapmaktayız. Artık bu yasa ile sosyal ortamları sigara dumansız olarak rahatlıkla kullanabileceğiz" ifadelerine yer verdi.