TMO’nun açıkladığı fiyat çiftçiyi memnun etmedi
Fiyatlar geçen yılla aynı oranda
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan hububat fiyatları çiftçiyi memnun etmedi. Erzurum Ziraat Odası ikinci Başkanı Sıddık Gül, özellikle buğday konusunda açıklanan rakamı yeterli bulmadıklarını belirterek, geçen yıla göre rakamın aynı olduğunu söyledi.
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan hububat fiyatları çiftçiyi memnun etmedi. Erzurum Ziraat Odası İkinci Başkanı Sıddık Gül, özellikle buğday, fiyatları konusunda açıklanan rakamları yeterli bulmadıklarını belirterek, üretim girdi maliyetlerinin yüksek oluşunun bu alandaki en büyük sorunların başında yer aldığını ifade etti.
ÇİFTÇİ İÇİN ÇÖZÜM DEĞİL
Buğdayı kilo satış fiyatının 37.5 yeni kuruş olarak belirlenmesinin çiftçiyi memnun etmediğini belirten Gül, “ Çiftçinin durumu ve üretim girdi maliyetlerinin durumu ortada. Çiftçinin ürettiği ürün para etmiyor, besici pazar konusunda sıkıntı yaşıyor. Belirlenen fiyatlar çiftçiyi iyice mağdur etmiştir.Tarım ve hayvancılığın sorunları göz ardı edilmemelidir” diye konuştu
ÇİFTÇİ VE BESİCİ ÖRGÜTLENMELİ
Sıddık Gül, ayrıca çiftçi ve besicinin sorunlarının aşılması için örgütlenmenin önemine değindi.Çiftçi ve bezicilerin örgütlenmesinin bu yöndeki verimliliği artıracağını belirten Gül “ Erzurum’da bitkisel üretim ve hayvancılık sektörü önemli bir potansiyele sahip, fakat bu güne kadar uygulanan yanlış politikalar söz konusu üretimlerinin artmasının önüne geçmiştir” diye konuştu.
ALTERNATİF SEKTÖR YOK
Kent ekonomisinde alternatif sektör olmadığını belirten Gül, “Tarıma dayalı sanayi geliştirilmelidir, bu durum hem katma değeri hem de istihdamı artıracaktır. Alternatif sektör olmadığı için tarım ve hayvancılık geliştirilmelidir. Bu konuda bir diğer sorunda pazarlama alanlarının kısıtlı oluşu kentte ki süt fabrikası ve et ve balık kurumu bu yöndeki ihtiyaçlara cevap verebilecek, potansiyele sahip değil. Bütün bu olumsuzluklar paralelinde Çiftçinin mutlaka örgütlenmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Çiftçi örgütlenmeli, bu alandaki kooperatifler artırılmalıdır, örgütlenme konusunda istenilen hedefe ulaşıldığında,üretim girdi maliyetleri düşecek, hammadde temini kolaylaşacak,verim daha da artacaktır. Kent ekonomisinin gelişmesi açısından bitkisel üretim ve hayvancılık sektörüne yönelik desteklemelerin yapılması büyük bir gereklilik arz ediyor” diye konuştu.