ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Emniyetten halka uygulamalı bilgilendirme
Emniyetten halka uygulamalı bilgilendirme
İbrahim Selamet dualarla uğurlandı
İbrahim Selamet dualarla uğurlandı
Alvarlı Efe’ye vefa
Alvarlı Efe’ye vefa
Hınıs’ta terör operasyonu
Hınıs’ta terör operasyonu
Oltu'da Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Oltu'da Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
11 Ekim 2009 Pazar - 23:27

Rant endişesi kaliteyi bozuyor

Erzurum’da üretilen sütlerin bir kısmına, daha uzun ömürlü olmaları için bir takım kimyasallar katıldığını anlatan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Süt Bilimdalı Öğretim Üyesi Şengül, bu maddelerinse, sütün kalitesini düşürdüğünü ifade etti.

Rant endişesi kaliteyi bozuyor

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Süt Bilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Erzurum’da kaliteli süt tüketimi çok yetersiz.” dedi.
Türkiye ortalamasında olduğu gibi, Erzurum’da da süt tüketiminin yetersiz olduğu bildirildi. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Süt Bilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, Erzurum’da kaliteli süt üretiminin istenilen düzeyde olmadığını belirterek, bu durumun, kaliteli süt tüketimini de etkilediğini kaydetti.
KİMYASAL KATILIYOR
Erzurum’da üretilen sütlerin bir kısmına, daha uzun ömürlü olmaları için bir takım kimyasallar katıldığını anlatan Şengül, bu maddelerinse, sütün kalitesini düşürdüğünü ifade etti. Sütün memeden sağımından soğumasına kadar geçen sürecin ve soğutma şeklinin bile sütün kalitesini doğrudan etkilediğini aktaran Şengül, “Erzurum’da maalesef bu anlamda yerleşmiş bir bilince sahip değiliz. Süt, maalesef soframıza gelinceye kadar içerisinde bulundurduğu yararlı birçok maddeyi kaybediyor, kalitesi düşüyor.” dedi.
SÜT EN DOĞAL BESİN AMA..
Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek tek gıdanın süt olduğunu anlatan Doç. Dr. Şengül, sütü diğer gıdalar içerisinde üstün kılan özelliklerin; içerdiği protein, yağ, süt şekeri, vitamin ve mineral maddelerden kaynaklandığını kaydetti. Sütte kuru madde diye adlandırılan bu bileşenlerin belirli miktar ve oranlarının bulunduğuna dikkati çeken Şengül, “Bu oranlar yapılan hilelerle değişmekte; sütün ekonomik, fizyolojik ve beslenmeye yönelik özelliklerinde kayba yol açmaktadır. Özellikle protein yapısında parçalanmalar, bozulmalar meydana gelmektedir. Protein yapısındaki bozulma ve parçalanmalar sütün çeşitli ürünlere işlenmesine de engel olmaktadır. Besin içeriği yüksek gıda maddesi ve ham madde olarak sütün önemi, ona olan ihtiyacı da artırmıştır. Sütün hayvandan kaliteli olarak elde edilmesinden işlenmesine, işlenmesinden tüketilmesine kadar en iyi şekilde muhafaza edilmesi önemlidir.” diye konuştu.
ŞENGÜL: TİCARİ KAYGILARLA, SÜTTE HİLELER YAPILIYOR
“Kaliteli ürün her zaman kaliteli ham maddeden üretilir” gerçeğinin, çiğ süt için de geçerli olduğunu belirten Şengül, sütün esas bileşen maddelerinden olmamakla beraber, süte,
modern tarımın getirisi olarak istenmeyen çeşitli maddelerin katılması ve sütün dayanımının uzun süre artırılmaya çalışılmasının, artık kaçınılmaz bir hal aldığını ifade etti. Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Ticari amaç kaygısı güdülerek süte yapılan hileler içerisinde en yaygın olanlarının; sütün yağının çekilmesi, su katılması ve asitlik gelişimini engellemek ya da gelişen asitliği maskelemek amacıyla nötrleyici maddeler katılmasıdır. Sütlere daha uzun süre dayanmalarını sağlamak amacıyla koruyucu maddelerin katılması yasaklanmıştır. Yine de kullanımı oldukça yaygın olan koruyucu maddelerin başında hidrojen peroksit, potasyum dikromat, formaldehit, sodyum karbonat, salisilik asit, borik asit gelmektedir.” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’dan yaşam manzaraları
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde bazı köylerde ikamet eden vatandaşlar, günlük ...
“Memurların seslerine kulak verin”
Memur-Sen Erzurum İl Temsilcisi Dursun Mehmet Dindi, Kamu İşveren Kurulu'nun ...
Küçük esnaf tükenme noktasında
Büyük alışveriş merkezleri ve marketler arasındaki rekabet, sokaktaki ...
 
2008’in gerisinde kaldık
Erzurum’da bu yılın dokuz aylık bölümünde geçen yılın aynı dönemine oranla ...
KOBİ teşvikleri açıklandı
İHA/Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, esnaf ve sanatkarlar ile tüm KOBİ'lere ...
İndirimli karta büyük ilgi
Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ), 30 bini aşkın öğrencisi ile yeni akademik ...
 
Kışlık erzak telaşı başladı
Ekim ayıyla birlikte giderek düşmeye başlayan hava sıcaklıkları, kış ...
Büyükşehir’den Meslek Edindirme Merkezi
Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, Toplum Merkezi ve Meslek Edindirme ...
Kamu-Sen Zirvesi tamamlandı
Erzurum il temsilcisini de katıldığı Türkiye Kamu-Sen Genişletilmiş Şube ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva