Ekim ayıyla birlikte giderek düşmeye başlayan hava sıcaklıkları, kış mevsiminin giderek yaklaştığını haber verirken, şehirde kışlık erzak satışlarına da hareketlilik geldi. Erzurum’da kışın çuvallarla tüketilen patates ve kuru soğan, tezgahlardaki yerini alırken, vatandaş kışlık erzak ihtiyaçlarını karşılayabilmek için pazarlara akın etmeye başladı.
Hasat mevsimi nedeniyle ürünlerin fiyatlarının ucuz olması sonucu patates ve soğan gibi kışlık gıda maddelerini çuvalla alan vatandaş, bu sayede kış aylarındaki fiyat artışlarından etkilenmekten kurtulmuş oluyor.
PATATES PAZARDA
Saray Bosna Caddesi’nde kurulan bir pazarda çuvallarla kışlık kuru soğan ve patates satışı yapan Rahim Ateş isimli satıcı, vatandaşların kışlık erzak ihtiyaçlarını gidermeye başladığını söyledi. Doğu’da patates ve kuru soğanın kış öncesinde çuvallarla satın alınarak kış boyunca tüketildiğini anlatan Ateş, çuvalı 25- ile 30 TL arasında değişen fiyatlarla sattıkları kuru soğan ve patatesin, vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü söyledi. Patatesle soğanın kilosunun ise, 60 ile 70 kuruş arasında değiştiğine dikkati çeken Rahim Ateş, kışa doğru fiyatların düşme ihtimalinin çok zayıf olduğunu anlatarak, “Bu yıl patates ve soğan üretiminde geçen yıllara oranla azalma var. Bu nedenle fiyatların ucuzlayacağını zannetmiyoruz. Hatta fiyatlar artışa bile geçebilir.” dedi.
MEYDAN NEVŞEHİR PATATESİNE KALDI…
Erzurum’da patates üretiminin son yıllarda giderek azalmaya başladığını, piyasalarda daha çok Nevşehir patatesinin dolaştığını vurgulayan Rahim Ateş, fiyatların haliyle düşüş yerine yükselişe geçtiğini dile getirdi. Özellikle Hasankale patatesinin yavaş yavaş piyasalardan el çekmeye başladığını anlatan Rahim Ateş, “Hasankale patatesi, kış mevsimlerine karşı olan dayanıklılığı ve tadıyla bilinir. Tabi Hasankale patatesini temin etmek zor olduğu için fiyatı da normalin çok üzerinde. Piyasada patatese duyulan ihtiyaç karşılanamayınca, bu boşluğu haliyle Nevşehir’den gelen patatesler dolduruyor.” ifadelerini kullandı.
Kış aylarında kuru soğan ve patates fiyatlarının yaklaşık iki katına çıktığını belirten vatandaşlar ise, “Yılın yarısını kar altında geçiriyoruz. Bu nedenle kış ayında en fazla tüketilen ve bozulmayan bu sebzeleri daha ucuza mal etmek için çuvalla alıyoruz. Bu sayede hem uzun süreli kış ihtiyacımızı karşılıyor, hem de ucuza mal ediyoruz" şeklinde konuştular.