ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kaloğlu: 'Bu çocukların emeklerini çaldılar'
Kaloğlu: 'Bu çocukların emeklerini çaldılar'
Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Pendikspor: 0
Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Pendikspor: 0
Uçar: 'Önümüzdeki maça bakacağız'
Uçar: 'Önümüzdeki maça bakacağız'
Koşukavak: 'Üzgünüm'
Koşukavak: 'Üzgünüm'
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 1 - Keçiörengücü: 0
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 1 - Keçiörengücü: 0
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
8 Mayıs 2026 Cuma - 06:49

İş ve Aile Yaşamının Uyumu araştırması sonuçları açıklandı

18-74 yaş grubundaki 59 milyon 127 bin kişinin yüzde 43,1'ini bakım sorumluluğu olanlar oluşturdu. Bu oran erkeklerde yüzde 40,6 iken kadınlarda yüzde 45,6 oldu.

İş ve Aile Yaşamının Uyumu araştırması sonuçları açıklandı

18-74 yaş grubundaki 59 milyon 127 bin kişinin yüzde 43,1'ini bakım sorumluluğu olanlar oluşturdu. Bu oran erkeklerde yüzde 40,6 iken kadınlarda yüzde 45,6 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı İş ve Aile Yaşamının Uyumu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 18-74 yaş grubundaki 59 milyon 127 bin kişinin yüzde 43,1'ini bakım sorumluluğu olanlar oluşturdu. Bu oran erkeklerde yüzde 40,6 iken kadınlarda yüzde 45,6 oldu.

Bakım sorumluluğu olanların işgücüne katılma oranı yüzde 60,5 oldu

2025 yılında 18-74 yaş grubunda işgücüne katılma oranı yüzde 58,2 oldu. Bu oran bakım sorumluluğu olanlar için yüzde 60,5, bakım sorumluluğu olmayanlar için yüzde 56,4 oldu. Kadınlarda bakım sorumluluğu olanların işgücüne katılma oranı yüzde 37,8 iken olmayanlarda yüzde 41,7 olarak gerçekleşti. Bu oran erkeklerde ise sırasıyla yüzde 86,0 ve yüzde 70,0 oldu.

İstihdamda olup sadece çocuk bakım sorumluluğu olanların oranı yüzde 39,0 oldu

18-74 yaş grubundaki istihdamdaki kişilerin yüzde 39,0'ının sadece çocuk bakım sorumluluğu bulunmakta. Diğer taraftan istihdamdaki kişilerden sadece torun bakım sorumluluğu olanların oranı yüzde 2,3 ve sadece yetişkin (15 yaşın üstünde bakıma muhtaç eş, çocuk veya akraba) bakım sorumluluğu olanların oranı ise yüzde 2,3 oldu. Çocuk ve yetişkin bakımı veya torun ve yetişkin bakımı sorumluluğunu birlikte yürütenlerin oranı ise yüzde 2,1 olarak gerçekleşti.

Çocuk bakım sorumluluğu olan istihdamdakilerin yüzde 14,0'ı kurumsal bakım merkezi kullandı

15 yaş altında çocuk bakım sorumluluğu olan ve istihdamda olan kişilerin yüzde 14,0'ı kurumsal bakım merkezini, yüzde 1,6'sı evde ücretli bakımı, yüzde 1,4'ü ise her ikisini birlikte kullandı. Bu kişilerden yüzde 83,0'ı profesyonel bakım hizmeti kullanmadı.

İstihdamda olup yetişkin bakım sorumluluğu olanların yüzde 17,0'ı evde ücretli bakımı, yüzde 3,6'sı ise kurumsal bakım merkezini kullandı. Bu kişilerden yüzde 79,3'ü ise bakım hizmeti kullanmadı.

İstihdamda olup çocuk bakımını kendisi veya eşiyle birlikte yürütenlerin oranı yüzde 50,8 oldu

Bakım sorumluluğu olan istihdamdaki fertlerden çocuk bakım hizmeti kullanmayanların yüzde 50,8'i bakımı kendisi veya eşiyle birlikte yürüttü. Bu kişilerden yüzde 19,7'si çocukların kendilerine bakabildiğini belirtirken, yüzde 17,6'sı profesyonel bakım hizmeti maliyetinin yüksek olduğunu ve yüzde 5,5'i ise bakımı büyükanne, büyükbaba veya diğer yakınlarıyla yürüttüğünü belirtti.

Yetişkin bakımında profesyonel bakım hizmetine ihtiyaç duymayanların oranı yüzde 72,6 oldu

İstihdamda olup yetişkin bakım hizmeti kullanmayanların yüzde 72,6'sı profesyonel bakım hizmetine ihtiyaç duymadığını belirtti. Yetişkin bakım hizmetini kullanmayanların yüzde 17,9'u profesyonel bakım hizmetinin maliyetinin yüksek olduğunu ve yüzde 5,3'ü ulaşılabilecek mesafede bakım hizmetinin veya boş kontenjanın bulunmadığını beyan etti.

İş ile bakım sorumluluğunu birlikte yürütmede en önemli zorluk uzun çalışma saatleri oldu

İstihdamda olup bakım sorumluluğu olanların yüzde 70,1'i işi ile bakım sorumluluğunu birlikte yürütürken herhangi bir zorluk yaşamadı. Zorluk yaşayan 4 milyon 303 bin kişinin yüzde 38,4'ü uzun çalışma saatlerini, yüzde 26,9'u zahmetli ya da yorucu işi ve yüzde 8,9'u ev ile iş arasındaki ulaşımın uzun sürmesini neden olarak belirtti. Uzun çalışma saatleri nedeniyle zorluk yaşayan erkeklerin oranı yüzde 39,3 iken bu oran kadınlarda yüzde 36,4 oldu.

 
'100 öğrencinin 43'ü mesleki eğitime kayıt yaptırdı'
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den 'Deprem ve zemin istişare' toplantısı
Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Deprem ve zemin istişare' toplantısı düzenlendi.
Erzurum’da tıbbın geleceği konuşuldu
Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen ve tıp dünyası ile ...
KUDAKAF'26 tamamlandı
Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Kuzeydoğu Anadolu Kariyer ...
 
Erzurum’dan TÜBİTAK Türkiye finallerinde büyük başarı
Finallerde Erzurum 2 Türkiye birinciliği, 2 Türkiye ikinciliği, 1 Türkiye ...
ATAUNİV projelerine ulusal ve uluslararası destek
Atatürk Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilimsel çalışmalar, ulusal ...
Erzurum hava kalitesine bilimsel yaklaşım
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Palandöken Kayak Merkezi’nde ...
 
Türkiye nüfusunun yüzde 24,8'ini çocuk nüfus oluşturdu
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 31 Aralık 2025 ...
'Erzurum bilimsel etkinliklerde cazibe merkezi'
Atatürk Üniversitesi, bilim dünyasının önemli organizasyonlarından birine daha ev sahipliği yaptı.
ETÜ'de eğitimde kalite gündemi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Kalite Koordinatörlüğü tarafından, Kurum ...
 
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Unutulmaz öğütler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bozkurt Sembolünün inanılmaz gücü
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Soylu’nun Çıkışı Ne Anlatıyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sessizce azalıyoruz...
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Şehir ve İnsan Arasında Kalan Sessizlik
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Vietnam Benzeşmesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva