GEÇİRDİĞİ KAZA, ABD BİLİM DERGİSİNE MAKALE OLDU
Erzurum'da kereste atölyesinde çalışan bir gencin geçirdiği iş kazası sonucu, burnun üst kısmından giren 17 ve 5 santimetre uzunluğundaki iki odun parçasının çıkarılması sırasında yapılan görüntüleme ve tedavi yöntemi, ABD'nin ünlü bilim dergisinde makale olarak yayımlandı.
PROF.DR. KARAŞEN VE DOÇ.DR KANTARCI MAKALE YAYIMLADILAR
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Karaşen ve radyoloji uzmanı Doç. Dr. Macit Kantarcı'nın, bir gencin iş kazası sonucu burnuna saplanan odun parçalarının görüntülenmesi ve tedavi süreciyle ilgili hazırladıkları bilimsel makale, acil vakalarla ilgili makalelerin yayımlandığı bilim dergisi American Journal Of Emergency Medicine adlı derginin Şubat sayısında yer aldı.
AMELİYATLA HAYATA DÖNDÜRÜLMÜŞTÜ
Karaşen, yaptığı açıklamada, kereste atölyesinde, çalıştığı makineden fırlayan 17 ve 5 santimetrelik iki odun parçasının burnun üst kısmından vücuduna saplanan 29 yaşındaki Fazıl Mecit'i, riskli bir ameliyatın ardından yaşama döndürdüklerini söyledi.
Hastanın vücuduna giren odun parçalarının normal röntgen filmi ile görülemediğini, radyoloji uzmanı Kantarcı ile yaptıkları çalışma sonrası, odun parçalarının yerlerini tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Karaşen, şunları söyledi: ''17 santimetre uzunluğundaki odun parçası burnun üst kısmından girerek boyundan çıkmıştı. Şans eseri nefes borusuna zarar vermeyen odun parçası enfeksiyona neden olarak hastanın ölümüne yol açabilirdi. Riskli bir ameliyatla odun parçasını çıkarmayı başardık. Bir süre sonra da 5 santimetre uzunluğundaki 2. parçayı çıkarmayı başardık. Bir gözünü kaybeden hastamız şimdi hayatına devam ediyor.''
BİLİMSEL MAKALE OLARAK HAZIRLADILAR
Prof. Dr. Karaşen, hastanın vücudundaki odun parçalarının görüntülenerek, tedavisinin yapılmasıyla ilgili hazırladıkları makaleyi yaklaşık 3 ay önce ünlü ABD'deki bilim dergisine gönderdiklerini belirtti.
Bilim dergilerine gönderilen makalelerin bir yıla yakın bekletildiğini ve genellikle düzeltmeler yapılması için geri gönderildiğini kaydeden Murat Karaşen, şunları söyledi:
''Hazırladığımız makaleye konu olan vaka çok ilgi çekici bulunduğu için gönderildikten yaklaşık 3 ay sonra yayınlandı. ABD'nin ünlü bir bilim dergisinde makalenin bu kadar kısa sürede ve düzeltme istenmeden yayınlanması bizleri mutlu etti.''
MECİT: '2. HAYATIMI YAŞIYORUM'
Geçirdiği kaza ve gördüğü tedavi bilimsel bir dergiye makale konusu olan 2 çocuk babası Fazlı Mecit, Türk doktorlarının başarısıyla ikinci hayatını yaşamaya başladığını söyledi.
Adının bilimsel bir dergide yer almasının mutluluk vericiği olduğunu kaydeden Mecit, şunları söyledi: ''Geçen yıl 17 Nisanda rabıta makinesinde çalışırken sıkışan odun parçalarını çıkarmak istedim. Makineden fırlayan iki odun parçası burnumun üst kısmından saplandı. Hastaneye kaldırıldıktan sonra röntgen filminde odun parçaları görülmedi. 12 gün süren bir tetkik sonrası Prof. Dr. Karaşen ve Doç. Dr. Kantarcı, odun parçaları görüntülemeyi başararak, beni tedavi ettiler. Bir gözümü kaybetmeme neden olan odun parçaları iki ameliyat ile alındı. Türk bilim adamlarının başarısı sayesinde hayatta kalabildim.''
Kaza geçirdiği atölyede tekrar çalışmaya başladığını kaydeden Mecit, rabıta makinesine bir süre yaklaşmadığını, şu anda atölyedeki küçük çaplı işleri yaptığını söyledi.