Mezuniyet töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Sütbeyaz, Atatürk Üniversitesi’nin değişen çağdaki hedefini açıkladı:
Çağın değişimlerine uyuyoruz
Atatürk Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, üniversitelerin ülkelerin ve dünyanın geleceği için önemli kurumlardan biri olduğunu belirterek, ancak çağın değişimleri doğrultusunda yapılanmayan üniversitelerin kendilerine yönelen beklentileri karşılayamayacağını söyledi.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, değişen koşulların, üniversitelerin yeni değerler doğrultusunda yeniden yapılandırılmasını zorunlu kıldığını söyledi.
AÜ 2004-2005 öğretim yılı mezuniyet töreni, üniversite yerleşkesindeki kültür merkezinde yapıldı.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Sütbeyaz, üniversitelerin ülkelerin ve dünyanın geleceği için önemli kurumlardan biri olduğunu belirterek, ancak çağın değişimleri doğrultusunda yapılanmayan üniversitelerin kendilerine yönelen beklentileri karşılayamayacağını söyledi.
EĞİTİM BİLİMSELLEŞTİRİLMELİ
İdeal toplum yapısının bilim toplumu olarak kabul edildiği günümüzde üniversitelerin de bilim toplumu üniversitesi olarak yapılanması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Sütbeyaz, şunları kaydetti:
''Böyle bir üniversitede, kitle eğitimi, uluslararası geçerliliği ve saygın olan diploma, ömür boyu öğrenim kavramının gelişmesi, dış denetime açılma, toplam kitle anlayışını benimsemiş girişimci bir yönetim gibi kurumsal niteliklerin gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Birey olarak ülke olarak ve insanlık olarak yaşadığımız bütün sorunların kaynağı gerçekte eğitimin sorunlarıdır. Bu sorunların kaldırılması için de eğitimle ilgili bütün sorunların çözülmesi ve eğitimin bilimselleştirilmesi gerekmektedir. Üniversiteler birer eğitim kurumu olmakla eğitimi de bilimselleştiren kurumlar olarak ülkemizin geleceğinde daha önemli sorumluluk taşımaktadır. Değişen koşullar, üniversitelerin yeni değerler doğrultusunda yeniden yapılandırılmasını zorunlu kılmıştır.''
BİLGİ TOPLUMU ÜNİVERSİTESİ OLMAK
Prof. Dr. Sütbeyaz, evrensel değerlerin kurumsallaşması, bilimin gelişmesi öncelikle milli birlik ve beraberliğin, ülkenin bölünmez bütünlüğünün güvence altına alındığı bağımsız bir devlet, özgür bir vatan gerektirdiğini vurguladı.
Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle üniversitelerinin üstlenmek zorunda olduğu rolün, dünya üniversitelerinden daha fazla ve önemli olduğuna işaret eden Sütbeyaz, şöyle devam etti:
''Çünkü Türk üniversiteleri, bilgi toplumu üniversitesi olarak yapılanırken, bilgi toplumunun oluşmasına da üst düzeyde katkı yapmak, aynı zamanda milli birlik ve beraberliğimizin, ülkemizin bölünmez bütünlüğünün korunmasında üstlendiği rolü de sürdürmek zorundadır. Bu nedenle bilim evrensel de olsa Türkiye'de Türk Bayrağı'nın koruyuculuğuna muhtaçtır''
GÜVENÇ: ÇOK ÇALIŞMALIYIZ
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç de Türkiye'de herkesin kafasında memur olma ve masa başında çalışma arzusu olduğuna dikkat çekti.
Güvenç, çağdaşlaşma davasında üniversitelerin önemli enstrümanlar olduğunu ifade ederek, ''Bu ülkede herkesin kafasında memur olma ve masa başında çalışma arzusu var. Oysa hayatın her alanında çalışmalıyız. Çağdaş dünyada yerimizi almak için çok çalışmamız gerekir'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından şarkıcı Erol Evgin ''Mustafa Kemal'i Gördüm Düşümde'' isimli bir konser verdi.
50 YAŞINDAKİ FAKÜLTE BİRİNCİSİ
Ardından, fakülte ve yüksekokullardan ilk üçe giren toplam 106 öğrenciye diplomalarını, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Ahmet küçükler ve Rektör Prof. Dr. Sütbeyaz dağıttı.
Diploma töreninde fakülte birincileri arasında 2 çocuk annesi ve 50 yaşında olan Tülay Çakır da yer aldı.
Güzel Sanatlar Fakültesi Heykelcilik Bölümü'nden mezun olan Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki çocuğu bulunduğunu ve çocuklarının üniversiteden mezun olmasından etkilenerek, eğitim almaya karar verdiğini söyledi.
Çocuklarıyla birlikte törene katılan Çakır, fakülteden birinci olarak mezun olmasının ise kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi.