ERZURUM-ERZİNCAN-BAYBURT YATIRIM ALANLARI TOPLANTISINDA ORTAYA ÇIKAN SONUÇ
DOĞU, KAMU’YA MUHTAÇ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ekonominin gelişmesi için kamu yatırımlarının artırılması gerektiğini söyledi.
KAMU YATIRIMLARI YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında, Atatürk Üniversitesi tarafından, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen ''Erzurum-Erzincan-Bayburt Uygun Yatırım Alanları'' konulu toplantıda konuşan Yavuz, bölgede kamu yatırımlarının yeterli düzeyde olmadığını bildirdi.
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARİ İLİŞKİLER YETERSİZ
Bölge ekonomisinin gelişmesini engelleyen birçok faktör bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, bunlar arasında en önemlisinin bölgenin doğusunda yer alan komşu ülkelerle ticari ilişkilerin kurulamaması olduğunu ifade etti.
KALKINMANIN YOLU KAMU YATIRIMLARINDAN GEÇİYOR
Yatırım yapılması için özel sektöre gerekli desteğin verildiğini, ancak buna rağmen bölgedeki illerin diğer bölgelere oranla yatırım açısından cazip gelmediğini anlatan Yavuz, şunları kaydetti:''Bölgemizin kalkınması için kamu yatırımlarının artırılması gerekmektedir. Buna rağmen bölgemizdeki kamu yatırımları, diğer bölgere oranla çok az düzeydedir. Oysa, özel sektörün ilgi göstermediği, Erzurum, Erzincan ve Bayburt gibi illerde ekonimin geliştirilmesi için kamunun yatırım yapması lazım.''
ÖNCELİK TURİZM SEKTÖRÜNE VERİLMELİ
Türkiye Kalkınma Bankası uzmanlarından Dilşad Koşar da, Devlet Planlama Teşkilatı verilerinden faydalanılarak hazırlanan rapora göre, Erzurum'un kalkınması için önerilen yatırım alanları arasında en önemlisinin turizm sektörü olduğunu belirterek, bunun için gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini söyledi.
CİNDİLLİ:”KOBİLERİN SIKINTISI:BEŞERİ SERMAYE”
Toplantıda konuşan ETSO Başkanı Muammer Cindilli, Doğu sanayicisinin halinden sürekli şikayette bulunduğunu, bunların bir kısmında haklı, bir kısmın da haksız olduğunu ifade etti. Cindilli, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) en önemli sıkıntısının beşeri sermaye eksikliği olduğunu aktararak, üniversite ve sanayi işbirliğinin olumlu sonuçlar vereceğine inandığın söyledi.
ÜNİVERSİTE BEŞERİ SERMAYEYİ YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYOR
Atatürk Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKAP) Koordinatörü Prof. Dr. Ziya Yurttaş ise Atatürk Üniversitesi'nin kuruluşundan beri çevre sorunları ile ilgilendiğini belirterek, üniversitenin en önemli fonksiyonunun beşeri sermayeyi kalkındırmak olduğunu söyledi.