Nükleer santral savaş kadar tehlikeli
1. Dünya Harbi'nde Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye-Ermenistan sınır bölgesindeki Metzamor Nükleer Santrali'nin, bölge güvenliği açısından kapatılması gerektiğini savundu.
Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu santralın en az bir nükleer savaş kadar önemli bir tehlike olduğu, santralin kullanıma açılmasından sonraki 10 yılda 150'ye yakın kaza geçirmesinin, sorunun ciddiyetini gösterdiğini ifade etti.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve AB verilerine göre dünyadaki en tehlikeli nükleer santral olarak kabul edilen Metzamor'un, nükleer santraller yerleşim birimlerine en az 90 km uzakta olması gerekirken, Erivan'a 40, Iğdır'a 16 ve Kars'a 60 km uzaklıkta bulunduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, şunları kaydetti:
''Santral, sadece Türkiye ve Ermenistan'ın değil, Gürcistan, Azerbaycan, Nahcivan ve İran'ın da aralarında bulunduğu tüm bölge ülkelerinin sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. 1970'li yılların teknolojisiyle Ruslar tarafından yapılan, ancak 1988 depreminde hasar görünce kapatılan ve Ermenistan'ın 1995 yılında enerji sıkıntısını bahane ederek, Uluslararası Atom Enerji Ajansı'na başvurması sonucunda tekrar açılan Metzamor, bu yıl teknik ömrünü tamamlayacaktır.
Bu nükleer bombanın hala çalışmasına izin vermek bir yana, bakım onarım gerekçesiyle Eylül 2005 tarihi itibarıyla AB fonlarından 4 milyon Euro tahsis edilecek olması, Rusya Federasyonu'nun ise Ermenistan'a santralin çalışması için yakıt verecek olması, milyonlarca insanı sakatlığa ve ölüme terk etmek anlamını taşımaktadır.''
Dünya kamuoyundan gelen tepkilere Ermenistan'ın duyarsız kaldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, ''Geçmişte halkımızı katledip, büyük bir yüzsüzlükle milletimize ve devletimize iftiralar atanlar, ısrarla kapatmaktan kaçındıkları bu santralle günümüzü ve geleceğimizi de mahvediyorlar'' dedi.