VALİ GÜVENÇ:
KALKINMANIN YOLU TARIM’DAN GEÇER
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, tarımsal yayımı geliştirme projesi toplantısında yaptığı konuşmada, Anadolu’nun makûs tarihi tarım gönüllüleriyle yeneceğini söyledi. Güvenç, tarım’ın çağdaş, bilimsel yaklaşımlar sergilenerek yapılması gerektiğini belirterek, Erzurum’da en önemli sektörün tarım ve hayvancılık olduğunu açıkladı.
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, tarımsal yayımı geliştirme projesi toplantısında yaptığı konuşmada, Anadolu’nun makus tarihi tarım gönüllüleriyle yeneceğini söyledi. Güvenç, tarım’ın çağdaş, bilimsel yaklaşımlar sergilenerek yapılması gerektiğini belirterek, Erzurum’da en önemli sektörün tarım ve hayvancılık olduğunu açıkladı.
Erzurum Tarım İl Müdürlüğü tarafından, “Tarımsal yayımı geliştirme projesi” toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali Celalettin Güvenç, Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, çok sayıda çiftçi ve tarım gönüllüleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Güvenç, “Anadolu makus tarihi tarım sayesinde yenecek. Anadolu açısından tarım olmazsa olmazdır. Tarım çağdaş, bilimsel yaklaşımlar sergilenerek yapılmalıdır. Anadolu günümüzde kalkınmamışsa, tarıma önem verilmediğindendir.” dedi.
ÇALIŞMALARIN SEMERESİNİ ALACAĞIZ
Tarım’a önem verilmemesi nedeniyle, Türk ekonomisinin dış ticaret açığının büyüdüğünü ve göç olaylarının meydana geldiğini vurgulayan Vali Güvenç, “Söz konusu olay Erzurum için de geçerlidir. Tarım ve hayvancılık, Erzurum’da en önemli sektördür. Tarım ve hayvancılıkla ilgili Erzurum’da çalışmalar yapılmalıdır. 2006 yılı içerisinde 55 bin suni tohumlama yapıldı. 2007 yılında bu rakam 80 bine çıkacak. Yeni bir aşk ve heyecanla köylümüze gideceğiz. Çalışmalarımızın semeresini böylece almış olacağız. Gideceğimiz daha çok yol var ama tarımın yeniden gelişmesi için herkes çalışacak.” diye konuştu.
HERŞEYDE TARIM ÖN PLANDA
Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan ise, dünyada son günlerde 3 konunun konuşulduğunu, bunların açlık, sağlık ve çevre olduğunu söyledi. Her üçünün de ortak bileşenine bakıldığında tarım’ın görüldüğünü belirten Erdoğan, “Sağlıklı bir yaşam için öncelikle sağlığımızın bozulmaması, bunun için de iyi ve dengeli bir beslenme gerekmektedir. Açlık zaten tarımla direk ilgilidir. Çevre konusu gündeme geldiğinde de yine tarım ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla tarım dünyanın ve ülkemizin vazgeçilmezidir. Tarımı geliştirmek için eğitim ve yayım hizmetleri ilk sırada yer almaktadır. Tarımsal yayım, kırsal kalkınmayı sağlayan en önemli bileşenler birisidir ve her ülke kendi şartlarına göre değişik tarımsal yayım modelleri geliştirmektedir.” şeklinde konuştu.
TAR-GEL KALKINMAYA KATKI SAĞLAYACAK
Köy merkezli tarımsal üretime destek projesinden elde edilen deneyimler ışığında yayım hizmetlerinin daha aktif ve verimli bir şekilde köylerde yürütülmesini sağlamak amacıyla TAR-GEL’in uygulamaya konulduğunu dile getiren Bektaş Erdoğan, “TAR-GEL kapsamında, Türkiye genelinde tarımsal yayım faaliyetlerini etkinleştirmek ve bilginin doğrudan çiftçiye zaman ve mekan sınırı olmaksızın ulaşabilmesini sağlamak amacıyla 2 bin 500 adet çalışma bölgesi oluşturulmuştur. İlimizde 50 çalışma bölgesinde 35 mühendis ve 15 veteriner hekim kadrosu ihdas edilmiş, bunlardan 42 adedi sözleşmelerini imzalamıştır. Tarım gönüllülerinin Türk tarımına ve çiftçisine heyecan ve aşkla sahip çıkması gerekmektedir. Tecrübeyle bilgiyi birleştirecek olan bu proje bereket kokmaktadır. Genç meslektaşlarımızın çözecekleri her problem çiftçimizin, köylümüzün derdine deva olacaktır.” dedi.