Meyve ve sebzelerin olgunlaşma döneminde
hormonal madde
kullanılması zararlı
Meyve ve sebzelerde kullanılan hormon miktarında bitkinin tabii konsantrasyonunun dışına çıkılmaması gerektiği bildirildi.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Güleryüz, meyve ve sebzelerin gelişimi için kullanılan hormonal maddelerin bitkinin olgunlaşma döneminde kullanılmasının zararlı olacağını söyledi.
Güleryüz, hormonal maddenin meyve ve sebzeler üzerinde çiçeklenme döneminde kullanılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Hormonal madde bitkinin olgunlaşma döneminde kullanılırsa zararlı olur. Bu tarz maddeler bitkilerin çiçeklenme döneminde kullanılmalıdır. Bu dönemde de düşük dozda kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Yüksek dozda ve olgunlaşma döneminde kullanılmaması durumunda hormonun insan bünyesine bir zararı yoktur.''
Hormonal maddelerin bitkinin bünyesinde düşük miktarda da olsa bulunduğunu anlatan Güleryüz, bu nedenle bitkinin tabii konsantrasyonunun dışına çıkmadan hormon kullanılabileceğini ifade etti.
BÜYÜK ELMA VE ÇİLEKLERİN HORMONLA İLGİSİ YOK
Güleryüz, özellikle salata ve domates üzerinde hormon uygulandığını belirterek, domates üzerinde ayrı hormon uygulanması durumunda domatesin üzerinde memeler oluşacağını kaydetti.
Salatanın olgunluk döneminde hormon uygulanması durumunda aşırı büyüme olacağını anlatan Güleryüz, çilek ve elmaların büyük olmasının ise hormonla ilgisinin olmadığını söyledi. Güleryüz, çilek ve elmanın aşırı büyük olmasının nedeninin ıslah edilmesi olduğunu belirterek, vatandaşların bu meyveleri tüketmekten çekinmemesini istedi.
ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARI DAHA TEHLİKELİ
Güleryüz, zirai mücadele ilaçlarının hormonlardan daha tehlikeli olduğunu belirterek, özellikle seralarda bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sera sebze ve meyveciliğinin yapıldığı bölgelerde düzenli olarak denetim yapılması gerektiğini kaydeden Güleryüz, seracıların bilinçlendirilmesinin önemine dikkati çekti.