ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hakim Yılmazel, Hafız Ahmet’in hayalini gerçekleştirdi
Hakim Yılmazel, Hafız Ahmet’in hayalini gerçekleştirdi
Sivasspor Erzurumspor maçına odaklandı
Sivasspor Erzurumspor maçına odaklandı
Yeşil sahada özel buluşma
Yeşil sahada özel buluşma
Erzincan - Erzurum karayolunda tır kazası: 1 yaralı
Erzincan - Erzurum karayolunda tır kazası: 1 yaralı
Erzurum’da kişi başına 42.9 bin TL kamu harcaması
Erzurum’da kişi başına 42.9 bin TL kamu harcaması
HABERLER>GUNCEL
26 Ağustos 2006 Cumartesi - 00:00

Erzurum Gazetesi Arşiv

AYÇİÇEĞİ ATIKLARINDAN GÜBRE ELDE EDİLDİ Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Fen Edebiyat Fakültesinde yapılan bir araştırmada, biyolojik parçalanmaya maruz bırakılan ayçiçeği tarımsal kalıntılarının bitkilerin büyümesine olumlu etkisi olduğu belirlendi.

Erzurum Gazetesi Arşiv

AYÇİÇEĞİ ATIKLARINDAN GÜBRE ELDE EDİLDİ Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Fen Edebiyat Fakültesinde yapılan bir araştırmada, biyolojik parçalanmaya maruz bırakılan ayçiçeği tarımsal kalıntılarının bitkilerin büyümesine olumlu etkisi olduğu belirlendi. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Algur'un yaptığı araştırmada, ayçiçeği atıkları 55 derece sıcaklıkta kendi mikroflorası ile biyolojik parçalanmaya maruz bırakıldı. Elde edilen materyalin özellikle mineral maddelerle organik maddeler bakımından zengin olduğu belirlendi. BAKLAGİLLER ÜZERİNDE DE ARAŞTIRMA YÜRÜTÜLÜYOR Daha sonra bu parçalanma ürünlerinin fasulye, buğday ve nohut bitkileri üzerindeki etkileri araştırıldı. Yapılan laboratuar denemeleri sonucunda, elde edilen materyalin yüzde 10'luk konsantrasyona kadar bitkilerin çeşitli büyüme parametrelerini olumlu yönde etkilediği ortaya çıktı. Algur, araştırmalarının çeşitli tarımsal atıkların gübre değerinin artırılabileceğini gösterdiğini belirtti. Özellikle ayçiçeği kalıntılarının toprakta doğal haliyle bırakılması halinde, bir sonraki yıl ekilen bitkide ürün kaybına yol açacağına dikkat çeken Algur, şunları kaydetti: ''Ülkemizdeki yıllık ayçiçeği üretiminin 8 milyon 500 bin ton civarında olduğu dikkate alındığında, hem toprağa verilen zarar hem de bu zarar nedeniyle meydana gelen ürün kaybı, üzerinde durulması gereken önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır.'' ''AYÇİCEĞİ KALINTILARI GÜBRE OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ'' Algur, kimyasal gübrelerin çevreyi kirletici etkileri nedeniyle dünyada biyogübre ve benzeri çevre dostu gübrelere ilginin arttığına dikkati çekti. İnsan sağlığı açısından çok daha uygun görülen organik tarım için biyogübrenin büyük önem taşıdığını ifade eden Algur, şöyle devam etti: ''Ayçiçeği sapı genelde yakılarak ya da farklı yöntemlerle yok ediliyor. Oysa giderek yaygınlaşan organik tarım için biyogübre çok önemli. Bu nedenle araştırmamızda da görüldüğü gibi bitkilerin büyüme parametrelerini olumlu yönde etkileyen ayçiçeği kalıntıları gübre olarak değerlendirilmeli.'' Türkiye'de yılda yaklaşık 8 milyon 500 bin ton ayçiçeği üretimi yapıldığını anlatan Algur, bu üretim sonucunda ortaya çıkan ayçiçeği tarımsal atıklarından gübre ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanabileceğini ifade etti. Algur ayrıca, organik tarım açısından söz konusu tip biyogübre kullanımının başarılı sonuçlar verebileceğini kaydederek diğer tarımsal atıklar üzerinde de benzer araştırmaların yapılıp gübre değerinin olup olmadığının ortaya çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Gazetesi Arşiv
20 YILDIR UZATTIĞI BIYIKLARINI KESTİRECEK Türkiye Bıyık Şampiyonu ...
Sağlık Bakanlığı, kuş gribi tatbikatları yapacak
Sağlık Bakanlığı, muhtemel ikinci bir kuş gribi salgınına karşı olağanüstü ...
YARGITAY ONURSAL ÜYESİ SOLAK'IN EŞİ VEFAT ETTİ
Yargıtay onursal üyesi Hakim İbrahim Polat Solak'ın eşi Tülay Hayriye Solak vefat etti.
 
Öğretmen açığı sorunu büyüyor
Türk Eğitimsen Bir Nolu Şube Başkanı Müfit Bayraktar, yeni eğitim ve öğretim ...
YANGINDA 6 TON OT KÜL OLDU
Erzurum'daki ot yangınında, 6 ton ot kül olurken, alevler arasında kalan bir köpek de telef oldu.
Erzurum Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı’ndan yük ve yolcu taşımacılığı yapan mükelleflere uyarı:
“Belgesiz yola çıkmayın” Karayolu Taşıma Kanunu'na göre yük ...
 
BÜYÜK TAARRUZ'UN 84. YILDÖNÜMÜ COŞKUSUNU YAŞIYORUZ
Yok edilmekte olan bir milletin düşman işgali altında yaşadıkları olaylar ...
Diyanet-Sen’den Kuran Kursu öğrencilerine ödül
Türk Dinayet Vakıf-Sen Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen Kur'an kurslarından ...
EKSİK GRAMAJLI EKMEKLER YOKSULLARA DAĞITILDI
Erzurum'un alt kademe belediyelerinden Yakutiye Belediyesi zabıta ekiplerinin ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Değerin Barışı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Ruhsal körlük, dijital çağın yeni ilkel hali
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Çamur at, yanına kalsın mı?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Tost Adaleti ve Diğer Küçük Hesaplar
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva