AYÇİÇEĞİ ATIKLARINDAN GÜBRE ELDE EDİLDİ
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Fen Edebiyat Fakültesinde yapılan bir araştırmada, biyolojik parçalanmaya maruz bırakılan ayçiçeği tarımsal kalıntılarının bitkilerin büyümesine olumlu etkisi olduğu belirlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Algur'un yaptığı araştırmada, ayçiçeği atıkları 55 derece sıcaklıkta kendi mikroflorası ile biyolojik parçalanmaya maruz bırakıldı.
Elde edilen materyalin özellikle mineral maddelerle organik maddeler bakımından zengin olduğu belirlendi.
BAKLAGİLLER ÜZERİNDE DE ARAŞTIRMA YÜRÜTÜLÜYOR
Daha sonra bu parçalanma ürünlerinin fasulye, buğday ve nohut bitkileri üzerindeki etkileri araştırıldı. Yapılan laboratuar denemeleri sonucunda, elde edilen materyalin yüzde 10'luk konsantrasyona kadar bitkilerin çeşitli büyüme parametrelerini olumlu yönde etkilediği ortaya çıktı.
Algur, araştırmalarının çeşitli tarımsal atıkların gübre değerinin artırılabileceğini gösterdiğini belirtti.
Özellikle ayçiçeği kalıntılarının toprakta doğal haliyle bırakılması halinde, bir sonraki yıl ekilen bitkide ürün kaybına yol açacağına dikkat çeken Algur, şunları kaydetti:
''Ülkemizdeki yıllık ayçiçeği üretiminin 8 milyon 500 bin ton civarında olduğu dikkate alındığında, hem toprağa verilen zarar hem de bu zarar nedeniyle meydana gelen ürün kaybı, üzerinde durulması gereken önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır.''
''AYÇİCEĞİ KALINTILARI GÜBRE OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ''
Algur, kimyasal gübrelerin çevreyi kirletici etkileri nedeniyle dünyada biyogübre ve benzeri çevre dostu gübrelere ilginin arttığına dikkati çekti.
İnsan sağlığı açısından çok daha uygun görülen organik tarım için biyogübrenin büyük önem taşıdığını ifade eden Algur, şöyle devam etti:
''Ayçiçeği sapı genelde yakılarak ya da farklı yöntemlerle yok ediliyor. Oysa giderek yaygınlaşan organik tarım için biyogübre çok önemli. Bu nedenle araştırmamızda da görüldüğü gibi bitkilerin büyüme parametrelerini olumlu yönde etkileyen ayçiçeği kalıntıları gübre olarak değerlendirilmeli.''
Türkiye'de yılda yaklaşık 8 milyon 500 bin ton ayçiçeği üretimi yapıldığını anlatan Algur, bu üretim sonucunda ortaya çıkan ayçiçeği tarımsal atıklarından gübre ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanabileceğini ifade etti.
Algur ayrıca, organik tarım açısından söz konusu tip biyogübre kullanımının başarılı sonuçlar verebileceğini kaydederek diğer tarımsal atıklar üzerinde de benzer araştırmaların yapılıp gübre değerinin olup olmadığının ortaya çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.