ECZACILIK ÖZEL İHTİSAS İSTİYOR
Günümüzde eczacı ve eczacılık tanımlarının dışına çıkıldığını ve eczacılığın, işi eczacılık olmayan kişiler tarafından da yapılabileceği anlayışının hakim kılınmaya çalışıldığını vurgulayan Uçar, “Eczacı, ilacın geliştirilmesinden, hastaya sunulup ve hastanın ilaç hakkında bilgilendirilmesinden sorumlu tek kişidir. Bu bağlamda eczacılar sağlık zincirinin önemli bir halkasını teşkil etmektedirler.” dedi.
ECZANELERİ, PARASI OLAN DEĞİL, İLGİLİ EĞİTİMİ OLAN AÇMALI
Eczacılar olarak, karşılarındaki en büyük problemin ‘muvazaa’ olduğunu vurgulayan Mahmut Uçar, eczacı olmayan, ancak sermaye sahibi olanların bile eczane işletmeciliği yaptığını dile getirdi. Bu durumdaki eczanelerin tek kaygılarının kâr ve kazanç olduğunu belirten Mahmut Uçar, “6197 sayılı kanuna göre, ‘eczanenin sahip ve sorumlusu eczacıdır.’ Fakat muvazaa dediğimiz bu sistemde eczanenin sahibi maddi yönden güçlü olan kişiler, sorumlusu ise eczacılık eğitimi almamış kişilerdir. Yasal olmayan bu sistemde hastalar bilinçsiz kişilerden ilaçlarını almakta ve çok büyük bir risk altına girmektedirler. Tek gayesi maddi çıkar elde etmek olan insanlar, insan sağlığını hiçe sayarak her türlü yola başvurmaktadırlar.” diye konuştu.
MUVAZAALI ECZANE SORUNU
Yapılacak yeni düzenlemelerle bu yanlışın önüne geçilmesi çağrısında bulunan Eczacı Mahmut Uçar, halk sağlığı danışmanlığı hizmetinin, muvazaalı eczaneler tarafından verilemeyeceğine dikkati çekerek, insanların sağlıklarının tehlikeye atılmaması gerektiğini kaydetti.
Mahmut Uçur, sahibi eczacı olan eczanelerin, teknik anlamda zaten sıkıntı içerisinde olduklarını belirterek, “Reçete yazılırken unutulan bir prosedür eczacıyı sıkıntıya sokar, eksik evrak eczacı için problemdir. Hastalardan katılım payı adı altında tahsilat yapmak, bizim ve tüm meslektaşlarımızın çözüm bekleyen bir başka sorunudur. Zaten bu sorunlar içerisinde kıvranırken, devlet, ‘muvazaa’ya göz yummamalı, halk sağlığını riske atmamalıdır.” Şeklinde konuştu.