Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Afet ve Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Demet Acar, hava sıcaklığının birden yükseldiği dönemlerde vücudun en büyük ihtiyacının su olduğunu söyledi.
MEVSİM GEÇİŞİ VE ANİ ISI DEĞİŞİKLİĞİ
İnsanların yaz mevsimine geçişte yaptığı yanlışlıkların başında güneşte uzun süre kalmanın geldiğine dikkati çeken Acar, bu tür durumlarda görülen aşırı terlemenin, beraberinde su ve tuz kaybını getirdiğini kaydetti. Mevsimsel geçişlere bağlı olarak görülen hava sıcaklığı artışlarına karşı korunabilmek için bol su içilmesi, sıvı gıdalar alınması ve tuz kaybının telafi edilmesi gerektiğini vurgulayan Acar, sıcak çarpmasına maruz kalan kişilerin de, birden bire soğuk ortama geçiş yapmalarını istedi.
ACAR’DAN UYARI
Afet ve Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Demet Acar, “Böyle bir durumla yüz yüze gelen kişilerin birden bire soğuk ortamlara geçişinin olmaması gerekmektedir. Ilık su ile duş almanın böyle durumlarda faydalı olduğu bilinmektedir.” dedi.
Yazın da grip hastalığının oluşma ihtimalinin kış mevsimlerinde olduğu gibi yine devam ettiğini belirten Acar, “Kışın kapalı ortamlarda olduğumuz için grip salgınlar halindedir, ama yaz mevsiminde de soğuk algınlıklarına karşı insanların kendilerine dikkat etmeleri gerekir.” diye konuştu.
SIK BANYONUN SİHHAT İÇİN ÖNEMİ
Yazın terlemelerle soğuk algınlığı vakalarının yaşanabileceğini de vurgulayan Acar, kışa göre daha fazla banyo yapmanın sağlık açısından önemini vurguladı. Yaza geçişte insanların bazı adaptasyon dönemlerinin olduğuna işaret eden Acar, bu adaptasyon dönemlerinde güneşli günlere olan özlem nedeniyle dışarı çıkmaların çoğaldığını ve buna bağlı olarak sıcak çarpması vakalarının meydana geldiğine değindi. Güneş ışınlarının insan vücudu üzerinde birçok etkisi olduğunu aktaran Demet Acar, insanların bronzlaşmasının, güneş ışınlarına karşı vücudun bir savunma mekanizması olduğunu dile getirdi.
DERİ HASTALIKLARINDA ARTIŞ
Dr. Acar, fazla güneşte duranların karşılaşabileceği sağlık sorunları arasında deri hastalıkları, kanserler, yanıklar, güneş çarpmaları, cilt lekeleri, tansiyon ve şeker hastalığının geldiğini bildirerek, kalp hastalarının da benzer şekilde sıcaklardan ve güneşten korunmaları gerektiğini ifade etti. Yaz mevsiminde dikkat edilecek diğer bir konunun da, yiyeceklere karşı tutum değişikliği olduğunu aktaran Acar, yağlı yiyeceklerden, gazlı içeceklerden, uzak durulması gerektiğini, sıcak çarpmasının özellikle nemli ortamlarda daha da arttığını kaydetti.
Bu gibi sorunlarla karşılaşanların veya danışma ihtiyacı duyanların toplum sağlığı merkezlerine ve aile hekimlerine danışabileceklerine vurgu yapan Demet Acar, ayrıca sıcaklardan korunmak için güneş kremlerinin de kullanılabileceğini açıkladı. Yaz aylarında alkol tüketiminin de sağlık değerlerindeki bozulmalarına etki ettiğini anlatan Acar, özellikle uykusuzluk ve yorgunluğun, sıcak karşısında insanları zayıf düşüren unsurlar olduğunu sözlerine ekledi.