DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE SEVİNDİRİCİ GELİŞME
Prof. Dr. Parlak, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kene ısırığı sonucu ortaya çıkan KKKA hastalığına bağlı ölüm oranında son yıllarda önemli bir azalma olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Parlak, ''Bölgeye hizmet veren hastanemizde 2002-2004 yıllarında 60, 2005'te 22, 2006'da 41, 2007'de 53 ve 2008'de de 36 kişide kene ısırığına bağlı olarak gelişen KKKA hastalığı teşhis ve tedavisi yapıldı'' diye konuştu.
ÖLÜM ORANI YÜZDE 1’E GERİLEDİ
Son yıllarda kene ısırığına bağlı KKKA hastalığına yakalanan kişi sayısında artış olmasına karşın, bu hastalıktan ölen kişi sayısında azalma yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Parlak, ilk yıllarda bu hastalığa yakalananların ölüm oranının yüzde 15 olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Parlak, tedavi yöntemlerinin gelişmesi ve halkın hastalıkla ilgili aydınlatılması sayesinde geçen yıl ölüm oranının yüzde 1'e düştüğünü söyledi.
2009’DAKİ VAKA SAYISI
Bu yılın ilk 5 ayında ise 8 vakayla karşılaştıklarını, hastaların 2'sinin tedavisinin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Prof. Dr.Parlak, şunları kaydetti:
''Kene ısırığı sonucu gelişen KKKA hastalığına bağlı olarak yaşanan ölüm oranı ilk yıllarda çok yüksekti. Bunun en önemli nedeni hekimlerin hastalığı yeterince tanımaması ve halkın da bu hastalıkla ilgili bilgisizliğiydi. Hastalık ilk ortaya çığında hastalar dahiliyede yatırılıyordu. Sonraki yıllarda hematolog ve enfeksiyoncuların birlikte tedavi etmesi gereken bir hastalık olduğu anlaşıldı. Bugün hematologlarla birlikte hastalarımızı tedavi ediyoruz. Sonuç olarak hekimlerimizin hastalığı tanıması ve halkın da medya sayesinde kenelere karşı duyarlılığının artması sayesinde KKKA hastalığı artık kabus olmaktan çıkmıştır.''
''DOĞRU VE ZAMANINDA MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR''
Prof. Dr. Parlak, bağında ve bahçesinde çalışanların, piknik yapanların gerekli korunma tedbirlerini alması ve kene ısırığı olduğunda da zamanında bir sağlık kuruluşuna başvurması durumunda korkulacak bir durumun olmayacağını söyledi.
“KENELERLE YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ”
Halkın kenelerle birlikte yaşamaya alışması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Parlak, şunları kaydetti: ''Dünyanın hiç bir yerinde mikroorganizmaları yok etmek mümkün değildir. Kenelerle yapılan mücadele yerine halkımızın kenelere karşı korunma tedbirleri konusunda eğitilmesi lazım. Kenelerden korunmak için vücudu tamamen örtecek giysiler kullanılmalı ve özellikle kırsal bölgede bağ bahçe ve hayvancılıkla uğraşanlar her gün vücutlarında kene kontrolü yapmaları gereklidir. Vücuduna kene yapışanlar zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeli. Doğru ve zamanında müdahale hayat kurtarır.''