Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Akçay, eczacılığın insan hayatında önemli bir yeri olduğunu söyledi. Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Eczacılık günü dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Konuk evinde düzenlenen akşam yemeğinde buluştu.
AKÇAY, ECZACILIĞIN SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ ROLÜNÜ ANLATTI
Günün anlam ve önemi üzerine bir konuşma yapan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Akçay, “Eczacılık, insan hayatındaki önemi çok büyük. Muhakki önemli olan insan sağlığıdır. Fakültemizde de eczacılık alanlında önemli çalışmalar yapılıyor.”dedi.
Eczacılığın tarihçesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fatih Akçay, “Eczacılık tıp fakültesinden ayrılmış ve Osmanlı 2. Mahmut döneminde tıp eğitimi olarak dersler verilmeye başlanmıştır, 1930 yıllarında Fen Fakültesi bünyesinde tekrar ele alınmıştır.”diye konuştu.
Günümüze kadar ulaşan çok önemli eczacılık alanında eserlerin olduğunu vurgulayan Akçay, sadece İstanbul’da 2000’nin üzerinde aktarların olduğunu ve Kayseri’de de önemli eserlerin hala korunduğunu açıkladı.
ECZAHANE AÇMAK İÇİN OKUYORLAR
Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. D. Halise İnci Gül, öğrencilerin eczacılık alanına çok fazla ilgi göstermediğini, daha çok eczacı olmak için okuduklarını, kesinlikle asistan olarak üniversite de kalmadıklarını açıkladı.
ECZACILIK ALANINDA ÇALIŞMALAR YETERSİZ
Eczacılıkta verilen maaşların daha yüksek olduğunu ve öğrencilerin eczacılık alanına yöneldiğini belirten Gül, şunları kaydetti: “Öğrencilerimiz eczacılık alanında önemli çalışmalar, araştırmalar gerçekleştirmiyor, çünkü asistan olarak kalmayı hiç biri tercih etmiyor. Asistanlıkta ücretler düşük olduğu için, üniversitede kalan olmuyor, açıkçası öğrencilerin bu alana ilgisi oldukça az.”
Konukevindeki gece müzik eşliğinde halayların çekilmesiyle sona erdi.