Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün Erzurum’da başlattığı “Mevzuat ve Uygulamaları” isimli Hizmet İçi Eğitim Semineri’ne, Çevre Koruma Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Yağşi de katıldı.
SANAYİDE SAĞLIKSIZ GELİŞMENİN SONUÇLARI AĞIR
28 ilin Çevre ve Orman Müdürü, Şube Müdürleri ve mühendislerine hitap eden Yağşi, bütün dünyada olduğu gibi, çevre sorunlarının Türkiye’de de hızlı bir artış sürecine girdiğini söyledi. Türkiye’de endüstrileşmenin son dönemlerde sağlıksız gelişme eğilimi gösterdiğini ve bunun yanında hızlı nüfus artışı ile kentleşmenin, çevre sorunlarının hızla artmasına neden olduğunu vurgulayan Yağşi, bu durumun da, çevre sorunlarının hızla artmasına ve çevresel kalite değerlerinin bozulmasına yol açtığını kaydetti.
ÇEVRENİN KORUNMASI, SAĞLIK İÇİN VAZGEÇİLMEZ
Çevre ve Orman Bakanlığı olarak, çevreyi havası, suyu ve toprağıyla bir bütün olarak ele aldıklarını ve çalışmaları da bu doğrultuda yürüttüklerini dile getiren Genel Müdür Yardımcısı Yağşi, “Başta Anayasa ve Çevre Kanunu olmak üzere, ilgili yönetmelikler ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde çevrenin korunması kirliliğin önlenmesi, çevreye uyumlu üretim, mal ve hizmet dolaşımının sağlanması, çevre boyutunu da dikkate alan sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde yürütülmektedir.” diye konuştu.
ATIKLARIN GERİ KAZANIMI
Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Yağşi, Türkiye’de katı atıkların toplanması, taşınması ve geri kazanılması ile çevre ve insan sağlığına olumsuz etki yapmadan nihai bertarafına ilişkin yükümlülük, yetki ve sorumlulukların, 5933 Sayılı Belediye Kanunu ile belediyelere ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile de, Büyükşehir Belediyeleri’ne verildiğine dikkati çekerek, belediyelerle büyükşehir belediyelerinin, evsel katı atıkların bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek ya da işlettirmekle mükellef olduklarını dile getirdi.
TÜRKİYE’NİN ÇEVRE KORUMA YAKLAŞIMI
Çevreyi koruma çalışmaları kapsamında, 110 belediyenin yaklaşık 4,5 milyon kişinin ambalaj atığını kaynağında ayrı olarak topladığını anlatan Yağşi, “2008 yılında ülke genelinde 218 ambalaj atığı toplama, ayırma ve geri dönüşüm tesisi ile yılda 1,5 milyon ton ambalaj atığı ekonomiye kazandırılmıştır. 2009 yılı sonu itibariyle tesis sayısının 250’ye, toplanan ambalaj atığı miktarının ise, 2 milyon tona ulaşmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.
ÇEVRE SORUNLARIMIZ
Türkiye’de yaşanan çevre sorunlarının, genel anlamda atık, hava kirliliği, su kirliliği ve kimyasallar olarak ortaya çıktığını aktaran Yağşi, bu sorunları, evsel atıklar, tehlikeli atıklar, pil ve akümülatör, atık yağlar, tıbbi atıklar, bitkisel atık yağlar ve araç lastikleri gibi başlıklar altında ele alıp değerlendirdiklerini belirtti.
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Yağşi, gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için, kirlenmelerin önlenmesi, tabiatın korunarak tahribatının engellenmesi, yeşil alanların korunması ve artırılmasının büyük önem taşıdığını dile getirerek, bunun sağlanabilmesinin de, kamuoyunun bilinçlenmesine bağlı olduğunu sözlerine ekledi. 29 Haziran’a kadar sürecek olan “Mevzuat ve Uygulamaları” isimli Hizmet İçi Eğitim Semineri’nin açılışına, Erzurum Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş da katıldı.