PALANDÖKEN’DE KAR HELVASI
Erzurum’da kar helvası olarak da adlandırılan, karı pekmezle karıştırarak, doğal ilaç olarak kullanma geleneği asırlardır devam ediyor. Kar Helvası geleneğinin en yoğun olduğu yerleşim yerleri ise Olur, İspir, Şenkaya, Karayazı ve Tekman.. kar pekmezi tüketicilerinin en çok ilgi gösterdiği alan Palandöken’in madrek yaylaları bölümü. Tekman Yaylarında kar ve kar altından çıkan kardelenler asırlardır şifa dağıtmaya, yöre halkı da kar pekmezi tüketme geleneğini sürdürmeye devam ediyor.
NEMRUT’TA KAR PEKMEZİ
Bitlis'te Nemrut Dağı zirvesine çıkan Ahlatlılar, yaklaşık 3 bin metrelik zirvede Lokman Hekim'in "Karlı pekmez" ilacından yedi.
Bitlis'in Ahlat ilçe sınırları içerisinde bulunan Nemrut Dağı ve krater gölü, Haziran ayının ortalarına gelinmesine rağmen hala eteklerinde kar bulunduruyor. Ahlatlıların bir araya gelerek kurduğu Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü ile www.ahlatforum.com internet sitesi üyeleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Nemrut Dağı ve krater gölüne geleneksel gezi düzenledi. Bu yıl yanlarında hakiki üzüm pekmezi de götüren Ahlatlılar Lokman Hekim'in ilaçlarından olan karlı pekmezi zirvede şifa niyetine yedi.
KAR PEKMEZİ ŞİFA KAYNAĞI
Nemrut Dağı'nın zirvesine tırmanan Ahlatlılardan Cem Yıldız, pekmezli karın birçok hastalığa iyi geldiğini atalarının ise asırlardır vazgeçemediği bir yemek kültürü olduğunu söyledi. Yıldız, karlı pekmezin günümüzde halen özel bir yeri olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Geleneksel zirve yürüyüşümüzde önceden planlayarak yanımızda hakiki üzüm pekmezi getirdik. 2 bin 935 metre yükseklikte dağın karlı eteklerinde pekmez ile karı karıştırarak şifa niyetine yedik. Çünkü dedelerimiz de büyüklerimiz de yüksek kesimlerdeki karı pekmezi karıştırarak yerlermiş. Halen günümüzde hastalanan yaşlılarımız şifa niyetine karlı pekmez ister. Karlı pekmezi büyüklerimiz Lokman Hekim ilacı olarak bilir. Ve asırlardır karlı pekmezi şifa niyetine yeriz. Karlı pekmezin çok faydalı olduğu hatta, bağırsaktaki iltihabın yok edilmesi için yenildiği yöremizde herkes tarafından bilinir. Pekmezli karın yaz ayarlında Nemrut'un yüksek kesimlerinden alınarak pekmezle karıştırılarak yenilmesi önerilmiştir. Amacımız hem şifa niyetine karlı pekmez yemek hem de Ahlat'ta unutulmaya yüz tutan bir geleneği yaşatmaya çalışmaktır."
ÜZÜM VEYA DUT PEKMEZİYLE TÜKETİYORLAR
Zirveye tırmanan Ahlatlılardan Şemsettin Kaptan ise, Nemrut Dağı eteklerindeki kara 5-6 saatlik zorlu yolculuktan sonra ulaşılabildiklerini anlatarak, "Yüksek kesimlerde biriken kar kümesinde gözenekler açarak en derin ve en temiz yerinden alınan karın üzerine hakiki üzüm pekmezi dökerek yiyoruz. Zirvede yediğimiz karlı pekmezin lezzetinin çok daha güzel olmasına rağmen, evdeki büyüklerimize de buradan kar götürüyoruz. Büyüklerimiz de getirilen karın içerisine pekmez katarak evde şifa niyetine yiyor"
dedi.
FARKLI BİR DAMAK LEZZETİ
İlk kez karlı pekmez tadanlar ise, hem lezzetli hem de farklı bir damak tadı oluşturduğunu, yemeyenlerin mutlaka bu mevsimde karlı pekmez tatmaları gerektiğini söyledi.