Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen panelde halk arasında Akdeniz Anemisi olarak bilinen ve kalıtsal bir kan hastalığı olan talasemi hastalığı hakkında bilgi verildi.
AÇILIŞI ERDOĞAN YAPTI
Talasemi Paneli’nin açılış konuşmasını yapan, BEAH Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, düzenlenen panelin amacının, önlenmesi mümkün olan talasemi hastalığına karşı alınması gereken önlemler hakkında talasemi hastaları ve taşıyıcılarını bilinçlendirmek olduğunu söyledi.
KAZANCI TALASEMİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Talasemi hastalığının klinik bulguları, tedavi yöntemleri ve yenilikleri hakkında bilgi veren BEAH Çocuk Hematolijisi Uzmanı Uz. Dr. Elif Güler Kazancı, kalıtsal olarak geçen bir kan hastalığı olan talasemi de, anne ve baba taşıyıcı olması halinde çocukların hasta olma riskinin yüzde 25, taşıyıcı olma riskinin ise yüzde 50 olduğunu ifade ederek, “Talasemi hastalığı, tedavi edilmediği takdirde vücutta gelişme geriliği, karaciğer ve dalak büyümesine bağlı karın şişliğine neden oluyor. Tedavisinde ise birey, yaşam boyu 3-4 haftada bir kan almak zorunda kalıyor. Sürekli kan alan hastaların vücudunda demir birikmesi oluşuyor. Bu birikme de başta kalp ve karaciğer olmak üzere birçok organda tahribata neden oluyor. Bu hastalığın önlenebilmesi için iki test yapılması gerekiyor. Birincisi evlenmeden önce yapılan kan testi. Bu testle, taşıyıcı çiftler saptanarak ileride hasta çocuk sahibi olmalarını engellemek amaçlanıyor. İkinci test ise hamilelik sırasında, 8-22. haftalar arsında yapılıyor. DNA incelemeleri ile bebeğin hasta olup olmadığı anlaşılıyor. Eğer bebek hasta ise anne-baba onayı ile gebelik düşükle sonlandırılıyor.” diye konuştu.
UZMANLAR TALASEMİ HAKKINDA SUNUM YAPTILAR
Panele konuşmacı olarak katılan, Uz. Dr. Ebru Özdemir, “Hastalıkta Prenetal Tanı ve Genetik Danışma”, Uz. Dr. Dilek Aslanca, “Sağlık Bakanlığı Tarama Yöntemleri ve Programları”, Uz. Dr. Cenap Zeybek ise “Talasemi ve Kardiyak Komplikasyonlar” konu başlıkları altında bilgi verdiler. Panelistler, yaklaşık iki saat süren panelin ardından talasemi hasta ve taşıyıcılarının sorularını yanıtladılar.