ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi

İsmail Bingöl

Nail Abi…
4 Mayıs 2009 Pazartesi

Şehirlere hususiyet bahşeden bazı mekânlar vardır. Şehir kendi isminden çok, bu tür yerlerin ona kattığı değerlerin dışarıda yankı bulmasıyla tanınır. Ve şurası gözardı edilemeyecek bir hakikattır ki, insanlar gördükleri tahsilden ziyade, bu mekânların hamurlarına eklediği bakış açılarıyla, düşünce ufuklarıyla hayata nazar ederler.

Bir anlamda, elde edilen kültüre önemli bir ilavede bulunduklarını söyleyebiliriz bu kırattaki yerlerin...

            Burası bir pastane de olabilir, bir kahvehane de...

Bazen de üç-beş iskemle, bir kaç sehpadan müteşekkil bir çay ocağı...

Çok iyi tanzim edilmiş, düzenlenmesinin titizlikle yapılmış olması o kadar da önem arzetmeyebilir bazen...

Kendine has bir sesle ortaya çıkmış olması daha önemlidir. Bir başka nokta da, oraya hayatiyet kazandıran, orayı ehli dil için bir cazibe merkezi haline dönüştüren kişilerin o mekânda bulunmasıdır. Yani, söz yine dönüp dolaşıp, insana gelmekte, insanda bitmektedir.

            Mekân ve insan ilişkisinden sözedilince; Erzurum'un yakın geçmişinde adından sıkça söz edilen bir yerin, Hemşin Pastanesi'nin akla gelmemesi mümkün değildir. Sohbet halkası eksik olmayan, yârenlerinin birbirinden "muhabbet"ten başka bir şey ummadığı bir ocak olarak, zihinlerde kendine ayrılan yeri zamanımıza kadar bir şekilde korumaktaydı. İşte Nail Orhon; atalarından devraldığı ve Erzurum’a gelenlerin uğramadan geçmedikleri böylesi bir mekânın sahibiydi. Ayrıca bu mekânın, kısa bir fasılanın ardından, ikinci defa kurulmasında çok büyük yardımları olan kişilere de ayrıca teşekkür etmek gerektiğini de belirtelim.

            Bu arada dile getirilmesi lâzım gelen bir diğer nokta da; “Hemşin Pastanesi”nin şu an ki haliyle ve tavrıyla mutlaka ayakta tutulması gerektiğidir. Geçmişi birazcık da olsa, eskilere uzanan ve insanların hatıralarında belli yer tutan mekânların kurulmasının, tanıtılmasının ve bugüne getirilmesinin ne kadar zor olduğu bilinmektedir. Burası da; Türkiye’de tanınan öyle bir yerdir ve şehirler; kendine özgü tarihleri olan bu yerlerin geleceğe taşınmalarıyla şehir olma vasfını hak ederler ve korurlar. Öyleyse, resmi ve gayri resmi; kim olursa olsun, bu işe omuz vermeliler, şehir adına böyle yerlerin yaşamalarını ve hatta çoğalmalarını sağlamalıdırlar. Çünkü; oralarda sadece oturmakla bile öğrenilecek çok şey vardır.

            O aslında bir pastaneciydi. Zaten dostları da ona, özellikle de yalancıktan kızdıkları zaman "Pastacı Nail " deyip geçiyorlardı. O ise, onların söylediklerine bazen kızıyor, çoğunlukla da gülüp geçiyordu. 

 Doğrusu onu; "Pastacı Nail"  diye vasıflandırmak yanlış değildi. Şu farkla ki; bu durum sıradan bir esnaf kimliği olarak algılandığından, yanıltıcı olabilir. Niye derseniz?

Siz, Kafka’dan, Satre’den ve daha bunun gibi Batı âleminin tanınmış filozoflarından sözeden hatta bunların ismini duymuş kaç tane pastacı tanırsınız? Ve bunun yanında; günümüz Türkiye’sinde, kimi ahirete intikal etmiş, kimi hâlâ hayatta, kültür ve sanat âleminin, ilim dünyasının mümtaz şahsiyetleriyle olan ünsiyetlerini gündeme getirdiğini, bunlardan adeta yakın bir arkadaş, yakın bir dost gibi sözettiğini gördünüz mü? Doğrusunu ifade etmek gerekirse, bu kişilerden sözeden mekân sahibi bulmak enderdir ve çoğumuzun belki hayat boyu karşılaşmayacağı ilginçliklerdendir.

            Ama onu tanıdığınızda; böyle bir durumla onu pekâla yan yana koyabilir ve hatta onu bu durumun bir parçası sayabilirdiniz. Çünkü, bu durum, çok ama çok tabiilik arzeden bir manzara içerisinde karşınıza çıkmaktadır da onun için...

İlk bakışta, görüntüsü fevkaladelik arzetmeyebilirdi gözünüzde....

Ne var ki; tanıdıkça, yakından tanıdıkça, alışkanlıklarına, değer yargılarına, inandıklarına, hatıralarına ve daha bunun gibi birçok yönüne vâkıf oldukça; bu görüntü gitgide değişebilir ve o andan sonra, pastacı kimliğine farklı eklentiler yapabilirdiniz kafanızda…

Mekânının duvarlarını alabildiğine süsleyen kitap, yazı, resim, şiir ve daha başka eserler de iddiamızı doğrulayıcı deliller olarak sunulabilir.

            Hele şiir...

Şiirin onun dünyasında önemli ve etkileyici bir yeri olduğu kesindi... Dinlediği şiirden etkilenişine, şairlere karşı gösterdiği özel ilgiye bakarak, hissiyatıyla mısraların dilinden anladığını söyleyebilirdiniz.

            Ve musiki...

Musikinin onun dünyasında edindiği alan hakkında üç beş cümleyle bir şey söylemek çok zor. Fakat, yıllar öncesinin o eşsiz sanatçılarının, Münir Nurettin’lerin, Hamiyet Yüceses’lerin, Müzeyyen Senar’ların, halk müziğimizin ünlü isimlerinin ve yönettiği koroların yaptığı fasıllarla dillerden düşmeyen Nevzat Adlığ’ların oluşturduğu plak koleksiyonları musikiye verdiği önemi anlatmaya yeterde artar bile... Sevdiği bir şarkıyı dinlerken, yüreğinden yüzüne akseden duyguların oluşturduğu görüntüye bakarak, neleri hayal ettiğini ve neleri düşündüğünü az çok fark edebilirdiniz.

            Geçmişiyle, masalarında sohbetlerine kulak verdiği büyüklerinin hâlâ duvarlarda yankılanan sesiyle, dostlarından geriye kalan hatıralarıyla, ötelerden bir havayı çağrıştıran musikisiyle ve insanı dinlendiren sükûnetiyle ayrı bir özelliği sahip; kısa adı UNESCO olan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatının Türkiye Milli Komisyonu tarafından ülkemizde ilk ve tek olarak “Hoşgörü” ödülüne layık görülen Hemşin Pastane’sinin sahibi Nail Orhon’u, yukardan beri geçmiş zaman diliyle sözetmemizden anlayacağınız üzere; kaybettik.

            29.04.2009 tarihinde ötelere uğurladığımız sevgili Nail ağabeye, bu vesileyle kere daha Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı dilerken; yıllardır bu mekânda asılı duran “adı dillerde Hemşin diye dolaşan” başlıklı şiirimizden, ona ait bölümü sunarak bitirelim yazdıklarımızı:

  “(…) şimdi o dervişlerin serâzat ruhlarını / bu mekânda tutmaya çalışan / bir adam var burada / o günlerin hatırasıyla yüklü geçmişi / kendine mekân tutan bu adam / Nail Usta / ve hâlâ o günlerden kalanlarla yaşayıp / tekrar dirilttiği bu mekânda / çağın dervişliğine aday olanları görüp / şifa bulan / ve her gün onlarla yeniden doğan/ bir adam / ve bir mekân / geçmişte yaşattığı gerçeğin / bugün de sahibi olan / derinden bir ney sesidir / şimdi bizleri karşılayan / ve ardından ruhumuzu düşünceye salan / bir ud sesidir / bağrımızda nalân / koca bir devirden izler taşıyan / bu mekân / geleni kendi büyüklüğüyle karşılar / ve der ki lisân-ı hâliyle: / bu dost meclisinde zamana misafir olmak / bir tattır / onu bilene / ve bir musikî meclisi kurulmuştur şimdi burada / ve yarân sohbettedir şimdi aşk ile / her bir nokta aşk ile geçilir burada / ve tatlı sohbetlerle / sabahlara erilir burada / dilden dile anlatılıp durulan / ve zamandan zamana hicret edilip / mekândan mekâna geçilen / bir başka âlemdir bura / başlamıştır artık sonsuzluktan süzülüp gelen gece / dönmektedir yine çark / söz erleri şimdi meydan-ı belağâtte / fikir yarıştırmaktadırlar habire / ve şimdi cenk edilir bu meydanda / gerçek adına / gerçeğin galip gelmesi adına / ta ki sabah olup güneş doğuncaya / vakit geçip zulmet dağılıncaya kadar / sonra bugünlük bu kadar denir / yarın için söz verilip / bir sırlı vakitte / yeniden buluşmak üzre / kavilleşilir / bu bir hayâl perdesidir / oyuncuları bugün tarih olan / bu bir zaman makinasıdır / adı dillerde Hemşin diye dolaşan...” (İ.B)

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
YAŞAR YURTSEVEN 2 Ağustos 2009 Pazar  13:09

ERZURUMDA 1986 DA YEDEKSUBAYKEN TANIŞMIŞTIM. BENDE ASLEN HEMŞİN'LİYİM. DEĞİL ERZURUM'LUNUN HEMŞİN'LİLERİNDE VE ASLINDA TÜM İNSANLARIMIZINDA VARLIĞINDAN ONUR DUYMASI GEREKECEĞİ BİR ZATTI. ALLAH REHMET ETSİN.

Yorumu oyla      7      5  
Dr.Salih Kocaoğlu 8 Mayıs 2009 Cuma  07:14

Sayın Bingöl,Nail ağabeyimizin mekanı cennet olsun.Şiiriniz yaşananları ne güzel toparlamış bir araya...elinize,dimağınıza sağlık.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva